Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

Ρεμδεσιβίρη: Πλήρης έγκριση στις ΗΠΑ, σκεπτικισμός στην Ευρώπη και τον ΠΟΥ για την θεραπευτική της αξία

Η ομοσπονδιακή αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης της Gilead Sciences ως θεραπείας κατά του κορονοϊού.

H ρεμδεσιβίρη είναι τώρα η πρώτη και μόνο πλήρως εγκεκριμένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τον Covid-19, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερα από 41,3 εκατομμύρια και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins.

«Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, η Gilead έχει εργαστεί αδιάκοπα για να βρει λύσεις σε αυτήν την παγκόσμια κρίση υγείας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο Ντέι. «Είναι απίστευτο να είμαστε στη θέση σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο από τις πρώτες αναφορές περιστατικών για τη νόσο που τώρα είναι γνωστή ως COVID-19, να υπάρχει μια εγκεκριμένη από την FDA θεραπεία στις ΗΠΑ που είναι διαθέσιμη για όλους τους ασθενείς που έχουν την ανάγκη».

 

Η FDA είχε χορηγήσει στο φάρμακο άδεια έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στα νοσοκομεία και τους γιατρούς να το χρησιμοποιούν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με την ασθένεια, παρόλο που δεν είχε εγκριθεί επίσημα από τον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι το ενδοφλέβιο φάρμακο βοήθησε και στην ανάρρωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος νοσηλεύτηκε πριν λίγο καιρό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, οι ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη ανέρρωσαν πέντε ημέρες γρηγορότερα από εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Οι σοβαροί ασθενείς, οι οποίοι αποτελούσαν το 86% της δοκιμής, ανέκαμψαν επτά ημέρες ταχύτερα κατά μέσο όρο. 

Ενώ οι ερευνητές αρχικά δεν είδαν μια στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου στη συνολική ομάδα μελέτης, μια μετα-ανάλυση βρήκε μια ομάδα στην οποία το όφελος ήταν σαφές. Για ασθενείς που έλαβαν οξυγόνο χαμηλής ροής και τους χορηγούταν ρεμδεσιβίρη, οι ερευνητές κατέγραψαν 70% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η ομάδα ασθενών αποτελούσε το 40% της συνολικής μελέτης.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, η ρεμδεσιβίρη βοήθησε την πρόληψη των ασθενών από την πρόοδο σε πιο σοβαρά στάδια της ασθένειας. Στην ομάδα του φαρμάκου, 43% λιγότεροι ασθενείς έλαβαν μηχανική υποστήριξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο πριν λίγο καιρό μια ανεξάρτητη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία η Gilead Sciences αμφισβήτησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορονοϊό ή στη διάρκεια νοσηλείας του.

Πηγή: liberal.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Hondosa_210607
Λευτέρης
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πιέσεις των αμερικανικών αεροπορικών στην κυβέρνηση Μπάϊντεν για άρση των περιορισμών
Έντονη κριτική αερομεταφορέων και tour operators για την Βρετανική πράσινη λίστα
ΙΑΤΑ: Χάος στα αεροδρόμια αν δεν υπάρξουν ψηφιακές διαδικασίες ελέγχου
Τέλος το εμβόλιο της AstraZeneca για την Ευρώπη
Ένταση στην Μεσόγειο μετά από Λιβυκά πυρά κατά Ιταλικού αλιευτικού
Παγκόσμιο ρεκόρ 379.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες στην Ινδία. Βοήθεια στέλνουν οι ΗΠΑ
Αυτοδυναμία Έντι Ράμα στις βουλευτικές εκλογές της Αλβανίας
Μήνυση Κομισιόν κατά AstraZeneca για αθέτηση όρων συμβολαίου
Όσκαρ 2021: Απόψε 25/4 η τελετή απονομής των Αμερικάνικων Βραβείων Κινηματογράφου
Δεν θα αγοράσει πρόσθετες δόσεις του AstraZeneca η Ε.Ε.
Ξέφρενα υπαίθρια πάρτυ στη Βρετανία για την άρση των περισσότερων μέτρων του lockdown
Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις για τα εμβόλια με AstraZeneca και Johnson & Johnson
Δανία: Οριστικό στοπ στο εμβόλιο της AstraZeneca
Kaspersky Labs: κενό ασφάλειας στο αποθετήριο APKPure του Android
Αναστολή εμβολιασμών με το Johnson & Johnson στις ΗΠΑ
Pharmacy
Λιγνός_νέα
web radio
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.