Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Ρεμδεσιβίρη: Πλήρης έγκριση στις ΗΠΑ, σκεπτικισμός στην Ευρώπη και τον ΠΟΥ για την θεραπευτική της αξία

Η ομοσπονδιακή αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη χρήση της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης της Gilead Sciences ως θεραπείας κατά του κορονοϊού.

H ρεμδεσιβίρη είναι τώρα η πρώτη και μόνο πλήρως εγκεκριμένη θεραπεία στις ΗΠΑ για τον Covid-19, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερα από 41,3 εκατομμύρια και έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins.

«Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, η Gilead έχει εργαστεί αδιάκοπα για να βρει λύσεις σε αυτήν την παγκόσμια κρίση υγείας», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, Ντάνιελ Ο Ντέι. «Είναι απίστευτο να είμαστε στη θέση σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο από τις πρώτες αναφορές περιστατικών για τη νόσο που τώρα είναι γνωστή ως COVID-19, να υπάρχει μια εγκεκριμένη από την FDA θεραπεία στις ΗΠΑ που είναι διαθέσιμη για όλους τους ασθενείς που έχουν την ανάγκη».

 

Η FDA είχε χορηγήσει στο φάρμακο άδεια έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στα νοσοκομεία και τους γιατρούς να το χρησιμοποιούν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με την ασθένεια, παρόλο που δεν είχε εγκριθεί επίσημα από τον οργανισμό.

Σημειώνεται ότι το ενδοφλέβιο φάρμακο βοήθησε και στην ανάρρωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος νοσηλεύτηκε πριν λίγο καιρό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ.

Σε μια ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλή-τυφλή μελέτη που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ, οι ασθενείς που έπαιρναν ρεμδεσιβίρη ανέρρωσαν πέντε ημέρες γρηγορότερα από εκείνους που λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Οι σοβαροί ασθενείς, οι οποίοι αποτελούσαν το 86% της δοκιμής, ανέκαμψαν επτά ημέρες ταχύτερα κατά μέσο όρο. 

Ενώ οι ερευνητές αρχικά δεν είδαν μια στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου στη συνολική ομάδα μελέτης, μια μετα-ανάλυση βρήκε μια ομάδα στην οποία το όφελος ήταν σαφές. Για ασθενείς που έλαβαν οξυγόνο χαμηλής ροής και τους χορηγούταν ρεμδεσιβίρη, οι ερευνητές κατέγραψαν 70% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτή η ομάδα ασθενών αποτελούσε το 40% της συνολικής μελέτης.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, η ρεμδεσιβίρη βοήθησε την πρόληψη των ασθενών από την πρόοδο σε πιο σοβαρά στάδια της ασθένειας. Στην ομάδα του φαρμάκου, 43% λιγότεροι ασθενείς έλαβαν μηχανική υποστήριξη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο πριν λίγο καιρό μια ανεξάρτητη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την οποία η Gilead Sciences αμφισβήτησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με κορονοϊό ή στη διάρκεια νοσηλείας του.

Πηγή: liberal.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΣΜΟΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
USTOA: Η Ελλάδα τρίτη προτίμηση των Αμερικανών τουριστών για το 2021
Regeneron: Έτοιμες οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου για την CoViD-19
Βλ. Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να δώσει σε άλλες χώρες το εμβόλιο Sputnik V
Υπέγραψε συμβόλαια προμήθειας του εμβολίου της BioNTech/Pfizer η E.E.
Εκοιμήθησαν από κορωνοϊό δύο Ορθόδοξοι Ιεράρχες
WTTC : 174 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον Τουρισμό κινδυνεύουν λόγω COVID-19
Ξαναπετάει, μετά από 20 μήνες καθήλωσης, το 737 Max
Ολοκληρώθηκε το 6μηνο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. σκυτάλη παίρνει η Γερμανία
Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.
Η ΕΕ ενέκρινε συμφωνία αγοράς εμβολίων από την CureVac
Μέρκελ : Ο κορονοιός θα κυριαρχεί στη ζωή μας για πολύ ακόμα
Εισπνεόμενη ιντερφερόνη: θετικά αποτελέσματα σε συμπτωματικούς ασθενείς CoViD-19
Ως την Τετάρτη υπογράφεται συμβόλαιο μεταξύ Ε.Ε. και BioNTech - Pfizer για την διάθεση 300 εκατ. δόσεων εμβολίου
Τουρκική οικονομική σαπουνόπερα κορυφής με τον ΥπΟικ - γαμπρό του Ερντογάν
Ο Τζο Μπάιντεν 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.