Την τοποθέτηση πως "Δεν υπάρχει υπερτουρισμός. Προγραμματισμό και υποδομές χρειαζόμαστε" εξέφρασε στο τεύχος 27 του περιοδικού "τουρισμός 360" ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης.
Στην συνέντευξή του αναφέρονται τα εξής :
Ο κίνδυνος του ΥπερΤουρισμού και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πόσο και πως αγγίζει την Σαντορίνη ως προορισμό. Τι σημαίνει για τα ξενοδοχεία και τους ξενοδόχους;
Για μας ο όρος "υπερτουρισμός" δεν υπάρχει και τον θεωρούμε αποπροσανατολιστικό προκειμένου να αποφύγουν όσοι τον χρησιμοποιούν και μάλιστα αυθαίρετα και με ευκολία, να αντιμετωπίσουν να διαχειριστούν με σωστό προγραμματισμό τις τουριστικές ροές, να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα DMO αλλά και να παράσχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Εμείς ως ξενοδόχοι δεν στεκόμαστε απέναντι σε επαγγελματικές δραστηριότητες στο νησί, αλλά ζητάμε καλύτερες υποδομές, υπηρεσίες και οργάνωση απο πλευράς αρχών. Για μας τα όποια ζητήματα εντοπίζονται στις σοβαρές αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι υποδομές του νησιού μας και η πλήρης απουσία σχεδίου οργάνωσης και διαχείρησης των τουριστικών ροών.
- Κρουαζιέρες. Πληγή ή ευκαιρία; Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα; Πόσο η απόβαση μεγάλου αριθμού τουριστων για λίγες ώρες λειτουργεί αρνητικά στην ποιοτική υποβάθμιση της εμπειρίας των τουριστών των ξενοδοχείων. Προτάσεις.
Για εμάς του ξενοδόχους ποτέ καμία τουριστική ροή δεν μπορεί να αποτελεί "πληγή" αλλά τα όποια προβλήματα δημιουργούνται απο τον κακό προγραμματισμό. Εμείς λέμε ναι στο birth allocation σε οτι αφορά τα κρουαζιερόπλοια, αυτό όμως το σύστημα απο μόνο του, δεν θα λύσει τα ζητήματα κακού προγραμματισμού επάνω στο νησί. Και θα σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το σύστημα αυτό θέτει ως όριο τα 8.000 άτομα απο τα κρουαζιερόπλοια τη μέρα στο νησί, αριθμός που είναι πολύ υψηλότερος απο αυτούς που δέχεται η Σαντορίνη, με τους ψηλότερους μάλιστα απο αυτούς τους αριθμούς να αφορούν συγκεκριμένες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Πιο απλά με το όριο του birth allocation για 200 μέρες τουρισμό, θα είχαμε 1,5 εκ. επισκέπτες απο τα κρουαζιερόπλοια το χρόνο, ενώ η Σαντορίνη δέχεται 800-850 χιλιάδες το χρόνο.
- Επάρκεια υποδομών για την εξυπηρέτηση ενός αυξανόμενου αριθμού τουριστών στο νησί
Δυστυχώς, θα επανέλθω και θα επιμείνω στις υποδομές. Η Σαντορίνη πάσχει απο την έλλειψη κατάλληλων και επαρκών υποδομών. Η Σαντορίνη δεν έχει λιμάνι, κατάλληλο οδικό δίκτυο, δηλαδή συντηρημένο, ασφαλές, με επικαιροποιημένες κυκλοφοριακές μελέτες, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμια κ.α. Για μας αυτές είναι οι σοβαρές αδυναμίες του νησιού μας που δεν "ταλαιπωρούν" κατοίκους κι επισκέπτες μόνο συγκεκριμένες μέρες του καλοκαιριού αλλά όλο το χρόνο.
- Ποιά είναι τα βασικότερα προβλήματα των ξενοδόχων στην Σαντορίνη. Διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και την κατηγορία;
θα έλεγα οτι τα σημαντικότερα προβλήματα των ξενοδόχων της Σαντορίνης είναι κοινά, κι αυτό οφείλεται στο οτι αποτελούν στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρές ή πολύ μικρές μονάδες, σε μεγάλο μάλιστα ποσοστό οικογενειακές. Ως εκ τούτων, τα σημαντικότερα προβλήματα θεωρώ οτι είναι η στελέχωση με το κατάλληλο εργατικό δυναμικό αλλά και τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας που τελευταία έχουν αυξηθεί κατα πολύ. Κι αυτά είναι ζητήματα που κατα τη γνώμη μου είναι αποτελεσματικότερο να προσεγγίζονται συλλογικά, ώστε και να αναζητούνται συλλογικά πάλι λύσεις και να είναι σωστά ενημερωμένοι όλοι οι συνάδελφοι.
- Καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Αν εμείς κάτι θεωρούμε αντικειμενική πληγή για τον ελληνικό τουρισμό, αυτή είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ανεξέλεγτα, χωρίς προδιαγραφές, ελέγχους αλλά και υποχρεώσεις, αποτελώντας μάλιστα διπλό πρόβλημα, μιας και αφαιρούν στέγες κατοικίας για την κάλυψη των αναγκών των σε κατοικίες στο νησί μας. Σε οτι αφορά τη βραχυχρόνια η θέση μας είναι καθαρή. Πέρα απο τους ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται συνολικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό, ζητάμε την αντιμετώπιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θεσμικά, ώστε να λειτουργούν με επαγγελματικούς όρους είτε ως ξενοδοχεία είτε ως ενοικιαζόμενα δωμάτια.
- Τιμές και όροι συμβολαίων για το 2024; Προβλέψεις για την πορεία της τουριστικής ζήτησης.
- Πως κρίνετε την πορεία της τουριστικής ζήτησης την χρονιά που μας πέρασε τόσο για τον προορισμό όσο και για τα ξενοδοχεία; Διαφοροποιούνται πόσο και πως τα αποτελέσματα ανάλογα με το μέγεθος ή την κατηγορία των ξενοδοχείων;
Το 2022 ήταν κατα γενική εκτίμηση η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, συνδιαστικά τόσο σε ποιότητα όσο και σε εισπράξεις, αλλά και σε αριθμούς αφίξεων. Το 2023 στη Σαντορίνη εμφάνισε πτώση σε σχέση με το 2022 απο 5-10% ειδικά στις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, κάτι που ήδη μας προβληματίζει και συζητιέται, μιας και στα ίδια επίπεδα φαίνεται οτι θα κινηθεί και το 2024.
- Υπάρχει πρόβλημα κορεσμού από πλευράς ξενοδοχειακών κλινών με δεδομένη την μεγάλη τουριστική ζήτηση; Τι θα προτείνατε σχετικά με τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και για μελλοντικές επενδύσεις. Τι θα συστήνατε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές;
Ο κορεσμός αποτελεί θεωρητική και υποκειμενική εκτίμηση, και όχι πρακτική. Για εμάς σημασία έχει η βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή που σέβεται το περιβάλλον, αυτή που υποχρεώνεται να σεβαστεί το περιβάλλον. Και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να εξετάζεται κάθε νέα αλλά και υπάρχουσα κτηριακή επένδυση και υποδομή. Κατάλληλοι όμως γι αυτά τα θέματα είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες και οι αρχές, με τον "Ειδικό Πολεοδομικό Χωροταξικό Σχεδιασμό" για τη Σαντορίνη να δίνει οριστική λύση όταν ολοκληρωθεί, προσδιορίζοντας τις χρήσεις της γης. Εμείς λέμε ναι, να παγώσουν οι νέες άδειες μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου κι απο τότε και μετά κάθε οικοδομική δραστηριότητα να ελέγχεται αυστηρά στη βάση του σχεδίου.
- Επικοινωνιακοί και άλλοι στόχοι της Σαντορίνης ως καταξιωμένου τουριστικού προορισμού διεθνούς εμβέλειας;
Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε στις κυριότερες διεθνείς εκθέσεις, καθώς και στα κυριότερα workshops και roadshow υποστηρίζοντας το νησί μας.
- Εκπαίδευση - τουριστική απασχόληση. Ποιό είναι το μέγεθος του προβλήματος της ποιοτικής και ποσοτικής ανεπάρκειας του προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης: Τι θα μπορούσε να βελτιώσει την κατασταση σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και τι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σχεδιασμού;
Το μέγεθος του προβλήματος της ποιοτικής και ποσοτικής ανεπάρκειας του προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικότερα στα ξενοδοχεία της Σαντορίνης είναι μεγάλο και απ' οτι φαίνεται για τα επόμενα χρόνια θα γίνεται και μεγαλύτερο και σε ποιοτικό επίπεδο, μιας και δυστυχώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δημόσιες σχολές τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, με το πρόβλημα να είναι τεράστιο, μιας κι αντί να ανοίγουν σχολές, κλείνουν κι αυτές που υπήρχαν με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δημόσια ΙΕΚ και ΤΕΙ. Την κατάσταση κατα τη γνώμη μου θα μπορούσε να βελτιώσει τόσο σε βραχυχρόνιο ορίζοντα όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η Πολιτεία, υποστηρίζοντας τον τουρισμό κι επιτέλους βλέποντας τον ως σοβαρό πυλώνα της οικονομίας της χώρας και στήριξης της εργασίας, σχεδιάζοντας παράλληλα ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
- Η σημασία της συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι ικανοποιητική; Πως και που θα μπορούσε να βελτιωθεί; Ποιός είναι ο ρόλος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης και ποιοί οι στόχοι σας ως νέος πρόεδρος και νέο ΔΣ;
- Τι σημαίνει να είσαι ο νεότερος πρόεδρος Ξενοδόχων. Ευκαιρίες, προκλήσεις, στόχοι ...
Είμαστε και απο τις δύο πλευρές, κι εγω ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και ο νέος δήμαρχος Θήρας ο κ. Ζώρζος, παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν για 2 θητείες δήμαρχος μέχρι το 2019, νέοι στα καθήκοντά μας, κάτι που πιστευω οτι αποτελεί καλή συγκυρία για τη δημιουργία μιας καλής κι αποτελεσματικής συνεργασιας για το καλό του νησιού. Άλλωστε η εποχή κι οι συγκυρίες επιβέλουν πιο πολύ παρά ποτέ συγκλίσεις και συνεργασίες πάντοτε με σκοπό το καλύτερο για όλους. Εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων είμαστε διατεθειμένοι όχι μόνο να συνεργαστούμε στενά, αλλά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στο χώρο να μπουμε και μπροστά μαζί με κάθε άλλο ενδιαφερόμενο παραγωγικό φορέα, στις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν με τη στήριξη του Δήμου Θήρας για να κρατήσουμε τη Σαντορίνη στη θέση που της αξίζει κι αξίζει σε όλους τους κατοίκους κι επαγγελματίες της.