Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αύξηση αντικειμενικών σε 6.070 ζώνες

Μεγάλες ανατροπές στις τιμές της αγοράς αλλά και στον «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ φέρνουν οι εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών για αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για το 60% των περιοχών της χώρας.

Επειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης της κτηματαγοράς, με τις τιμές των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα να έχουν υποχωρήσει ακόμη και στο μισό της εμπορικής τους αξίας, οι αλλαγές που εισηγούνται θα φέρουν τα πάνω κάτω στον φορολογικό χάρτη.

Σε συνέντευξή της χθες στο «Κόκκινο» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως στο 60% των ζωνών της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Ειδικά στο Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις. Αντίθετα, μειώσεις τιμών παρατηρούνται σε Μακεδονία και Θράκη.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα που υπολογίζει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ η υφυπουργός ανέφερε ότι από «μια πρώτη ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα» και «δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Ομως, οι αυξήσεις των τιμών για το 60% των ακινήτων της χώρας θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ οδηγώντας τα έσοδα από τη φορολόγηση της περιουσίας σε πάνω από 2,65 δισ. ευρώ.

«Μέχρι σήμερα, τελευταία ημέρα της υποβολής, έχουν υποβάλει στοιχεία για το 99% των περιοχών, έχουμε μόλις 56 ζώνες χωρίς εκτίμηση και σε περιοχές που δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ορεινές, με πολύ λίγους κατοίκους κ.λπ.», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών» και παράλληλα διευκρίνισε την παρανόηση που υπάρχει για την προσδοκία μείωσης των αντικειμενικών λόγω της πτώσης των τιμών στις συναλλαγές.

«Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οι αντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τις αντίστοιχες εμπορικές τιμές» ανέφερε η υφυπουργός.

Από την ανάλυση των στοιχείων των εκτιμητών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

Για το 60% των περιοχών, ήτοι 6.070 ζώνες σε σύνολο 10.200, επέρχεται αύξηση των αντικειμενικών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κρήτη. Αυξήσεις επέρχονται και στις περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένο το Airbnb.

Για το 23%, δηλαδή για 2.300 ζώνες, επέρχεται μείωση τιμών και συγκεκριμένα για την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα.

Οι τιμές είναι αμετάβλητες για το υπόλοιπο 17% των ζωνών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει η δευτεροβάθμια επιτροπή να παραδώσει τις προτάσεις της μετά το Πάσχα, ενώ τον τελικό λόγο για τις νέες αντικειμενικές τιμές θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, στόχος είναι το ψηφιακό σύστημα να ανανεώνεται συνεχώς σε πραγματικό χρόνο με τις τιμές που λαμβάνει από τις αγοραπωλησίες.

ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Φθηνή εργασία, ακρίβεια και χαμηλή αγοραστική δύναμη, οι ισχυρότερες τάσεις στην ελληνική κοινωνία
ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο
Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ: Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού
Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας
Διαγωνισμός – πλαίσιο για τα καλωδιακά έργα των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του BΑ Αιγαίου απο τον ΑΔΜΗΕ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οδ. Κωνταντινόπουλος: Αυτοί που κατήγγειλλαν για μιντιακά συμφέροντα τα έπιναν μαζί τους
Πρόταση δυσπιστίας: Βαριές κατηγορίες με το «καλημέρα», ενώ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους
ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας
Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Η εξεταστική είχε ως στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών του κ. Καραμανλή
2η η Κρήτη και 7η η Σαντορίνη στους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Planet Cruise για το 2024
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούμενο απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τον ελληνισμό!
Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης
Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτικός αυτοματισμός και στο Δημόσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των πολιτών
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.