Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025

Την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αναμένουν πάνω απο 2 χρόνια 12 Δήμοι της χώρας

«Παγωμένο» για τουλάχιστον 3 χρόνια (από το 2022), παραμένει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε 36 ζώνες 12 Δήμων της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι ενστάσεις τους έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Οικονομικών.
 

Η λίστα με τις περιοχές που επανεξετάζονται οι τιμές ζώνης περιλαμβάνει τους Δήμους  Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου.

 

Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, εν τέλει το περασμένο Φθινόπωρο,   ιδιώτες εκτιμητές ανέλαβαν το έργο της υποβολής εισηγήσεων στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει το «κούρεμα» των τιμών στις συγκεκριμένες ζώνες, όμως μέχρι τώρα οι εισηγήσεις …αγνοούνται.


Μάλιστα οι εξελίξεις στην κτηματαγορά, δυσκολεύουν περαιτέρω την επίλυση του ζητήματος, καθώς η αύξηση στις τιμές των ακινήτων διευρύνουν το «άνοιγμα» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων (πραγματικών) τιμών.
 

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των τιμών θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εντός 15 εργάσιμων ημερών, με τους εκτιμητές να παραδίδουν το πόρισμά τους ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως ανατρέπουν τα σχέδια, και πλέον δεν αποκλείεται νέα παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν μάλιστα, ότι η επανεκτίμηση των αντικειμενικών αξιών σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί αυτόματα σε μειώσεις καθώς από τις αρχές του 2022 που ισχύουν οι σημερινές αντικειμενικές αξίες καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ούτε και τους φόρους μεταβίβασης για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που θα έχουν καταβληθεί μέχρι την εφαρμογή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σε περίπτωση που υπάρξουν «κουρέματα» θα μειωθούν μια σειρά φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως:

*Οι φόροι Κληρονομιάς, Γονικής Παροχής και Δωρεάς ακινήτων,

*Ο ΕΝΦΙΑ,

*Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας,

*Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας,

*Οι Δημοτικοί φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων

*Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης,

*Το τεκμήριο  διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη  κατοικία,

*Τα αναλογικά τέλη μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων, δωρεών και γονικών παροχών και κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο,

*Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων,

*Οι εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Προέλευση : ΕΡΤ Ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Ριτσώνα. Ολοκληρωτική καταστροφή, τεράστιες διαστάσεις
Η AEGEAN επενδύει περαιτέρω στον στόλο της με την προσθήκη 8 επιπλέον νέων αεροσκαφών Airbus A321 neo στη συνολική παραγγελία της
Ανανεώστε την εικόνα σας: από το χρώμα των μαλλιών μέχρι και το styling
Ανασχηματισμός: Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης, Πιερρακάκης στο Οικονομίας, Παπασταύρου στο Ενέργειας
Γιάννης Βρούτσης: Ανανέωση εμπιστοσύνης από τον Πρωθυπουργό. Συνεχίζει το σημαντικό του έργο στο Υπουργείο Αθλητισμού
Δυναμική Παρέμβαση κατά της Ακρίβειας την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου
Η Χρησιμότητα της Πλαστικής Βλεφάρων και Μύτης στην Αισθητική και την Ψυχολογία μας
Ξεφύγετε από τον Ανταγωνισμό με Δύο Βασικές Τεχνικές Marketing
Γ. Χατζής (ΠΟΞ): Καταστροφική η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Φοροεισπρακτική η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στον Τουρισμό. Φθίνουσα η πορεία αν δεν αλλάξουμε μυαλά!
Pricefox.gr: Αύξηση στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου έως 29%
Έργα, συνολικού ύψους 1.000.000€, από το Υπουργείο Αθλητισμού σε Ηλεία, Ρέθυμνο, Σάμο, Φωκίδα
4,7 δις ευρώ υπερκέρδη για τις τράπεζες το 2024, σημειώνοντας αύξηση 370% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019
Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη χάρη στην αυξημένη ζήτηση από ΗΠΑ και Αυστραλία
Διετή αναστολή της λειτουργίας των επιβατικών συρμών είχε εισηγηθεί στον Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ Γ. Γραμματίδης από το τέλος του 2024
Ιδέες και συμβουλές για την εσωτερική ανακαίνιση σπιτιού
Hondos_KE
Volcano TV
© 2025 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.