Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2025

Γιάννης Χατζής, ΠΟΞ: Οι προοπτικές για τον τουρισμό το 2025

Σε τοποθέτησή του για τον ελληνικό τουρισμό το 2025 ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  Γιάννης Χατζής αναφέρει τα ακόλουθα :  
 

Η ελληνική οικονομία καταγράφει ανάπτυξη 2,4%, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, ρυθμός υψηλότερος σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ. Αυτή η δυναμική εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.
 

Ωστόσο μέσα σε αυτή τη γενική θετική εικόνα υπάρχουν σημεία που προβληματίζουν και αυτός είναι ο λόγος που και οι διεθνείς οίκοι είναι συγκρατημένοι στις αξιολογήσεις τους, όπως ο οίκος Fitch που διατήρησε την Ελλάδα στην βαθμίδα «ΒΒΒ». Αν και η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί, ζητούμενα για την ελληνική οικονομία παραμένουν οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια και η αντιμετώπιση του δημογραφικού. Οι επισημάνσεις αυτές είναι κοινές στις διεθνείς αξιολογήσεις ενώ συμπεριλαμβάνονται και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, όπου εκτιμάται πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας θα έχει έλλειμμα 7,1%, το 2ο μεγαλύτερο μετά της Κύπρου.
 

Συνεπώς η γενική θετική εικόνα δεν θα πρέπει να είναι αιτία εφησυχασμού. Αντίθετα χρειάζεται στόχευση εκεί που η χώρα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα και αποδεδειγμένα στην πράξη αποτελέσματα, στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024, καταγράφηκαν 24,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 (23,0 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση κατά +8,1%.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 10,9 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 9,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +13,9%. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν άνοδο κατά +4,1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 18.758 εκατ. €.

 

Η δυναμική υπάρχει. Ο τουρισμός και το 2024 έχει μια μεγάλη θετική συμβολή και στην επίτευξη του θετικού ρυθμού ανάπτυξης και στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο χειρότερα θα ήταν τα δεδομένα για το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αν έβγαινε ο τουρισμός από την εξίσωση. Κι αυτή η συνεισφορά είναι διαχρονική. Επιπλέον, δημογραφική ανάκαμψη παρουσιάζεται μόνον στις δυο κατ’ εξοχήν τουριστικές Περιφέρειες της χώρας, όπως το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.
 

Αυτή η αναπτυξιακή συνεισφορά ωστόσο δεν αναγνωρίζεται όπως της αξίζει. Πρώτα απ’ όλα μέσα σε ένα περιβάλλον δυσθεώρητων αυξήσεων στα λειτουργικά κόστη, τα καλά αποτελέσματα δεν μεταφράζονται αυτόματα σε κέρδη για τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ICAP CRIF μπορεί ο κύκλος εργασιών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αυξάνεται, εντούτοις η αύξηση των λειτουργικών εξόδων και των χρηματοοικονομικών δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των καθαρών προ φόρου κερδών κατά 16,3% το 2023. Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν οι αυξήσεις τόσο στα τέλη παρεπιδημούντων όσο και στο Τέλος Ανθεκτικότητας.
 

Ο τουρισμός έχει τις απαντήσεις για τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Όμως για να δώσει τα περισσότερα που μπορεί, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι δυνατότητες του για να παραμείνει βιώσιμος και ανταγωνιστικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διμερείς επαφές της Υπουργού Τουρισμού στο Ριάντ – Η Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς τουριστικού διαλόγου
Τουρισμός: Συγκρατημένα αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα για το 2026
Λαική Συσπείρωση για το Συνέδριο ΚΕΔΕ: Από το κοινό ψήφισμα το 2024, σε "ξεχωριστά" αλλά κοινά ψηφίσματα το 2025
Σαντορίνη… made in China και άλλες copy-paste πόλεις στον πλανήτη - Ένα φαινόμενο με πολλές "αναγνώσεις"
Η νέα, σύγχρονη Ολυμπιακή εγκατάσταση του ΟΑΚΑ στην Παιανία, άνοιξε τις πόρτες της για να φιλοξενήσει μια μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση
Άκρως εποικοδομητική Ημερίδα του ΥΠΑΙΘ Αθλητισμού για την ασφάλεια, ευημερία σε αθλητικά περιβάλλοντα
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκμισθωμένων Οχημάτων με Οδηγό
Ολοκληρώνεται ο κύκλος των φετινών δρομολογίων της Sea Jets στις Κυκλάδες
Green Deal Greece 2025: Κυριάκος Πιερρακάκης: Η Ελλάδα είναι φιλικότερη για επενδύσεις - Ψάχνουμε εταίρους για τα assets του Υπερταμείου
Κ. Χατζηδάκης: αξιοποίηση του ΑΙ ανάμεσα στους βασικούς άξονες της κυβέρνησης για το 2026
Στη HotelBrain το Paradise Resort Evia -μέλος της Radisson Individual
Μ. Μανουσάκης: Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων να συμβαδίσει με την επενδυτική έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι έρευνες και τα αποτελέσματα του ελληνοευρωπαϊκού Nexus monARC για το θαλάσσιο περιβάλλον στο Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο
Καρκίνος στοματοφάρυγγα. Πώς η ρομποτική χειρουργική συμβάλλει στην αντιμετώπισή του;
WTM’25: Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία καλπάζει: νέες τάσεις, αυθεντικές εμπειρίες και τεχνητή νοημοσύνη οδηγούν την ανάπτυξη
ΕΛΤΑ
Hondos_KE
Volcano TV
© 2025 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.