Στην “αφρόκρεμα” των χωρών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και με το 2019 βρίσκεται η Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “Τάσεις και Προοπτικές του Ευρωπαϊκού Τουρισμού”, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC).
Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης συνέχισε την ανάκαμψή της το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Οι αφίξεις από το εξωτερικό (+6%) και οι διανυκτερεύσεις (+7%) ξεπέρασαν τα στοιχεία του 2019, αντανακλώντας αύξηση 12% και 10% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Η αύξηση προωθείται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
Από τα στοιχεία του τρέχοντος έτους προκύπτει ότι, τόσο οι παραδοσιακοί, όσο και μη παραδοσιακοί προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου εξακολουθούν να αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους τουρίστες στην Ευρώπη.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 καταγράφηκαν σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς όπως η Σερβία (+40%) και η Βουλγαρία (+29%), καθώς και σε διαχρονικά αγαπημένους προορισμούς όπως η Μάλτα (+37%), η Πορτογαλία (+26%), η Τουρκία (+22%) και η Ελλάδα (20,4%). Η επιτυχία αυτών των προορισμών οφείλεται εν μέρει στην κοινή τους προσφορά εμπειριών με καλή σχέση ποιότητας-τιμής και στις γενικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν επίσης αυξανόμενη απήχηση, με αύξηση των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς στη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%). Αυτό δείχνει αυξανόμενη επιτυχία εκτός της Νότιας Ευρώπης και σε προορισμούς που είναι σχετικά πιο ακριβοί.
Αντίθετα, η περιοχή της Βαλτικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, με τη Λετονία (-24%), την Εσθονία (-16%) και τη Λιθουανία (-15%) να εξακολουθούν να παρουσιάζουν διεθνείς αφίξεις πολύ χαμηλότερες από το 2019.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς ανόδου των διεθνών τουριστικών αφίξεων, με αύξηση 24,4%, με πρώτη τη Μάλτα (+31,3%) και δεύτερη τη Νορβηγία (+28%).
Ενώ, παράλληλα, τοποθετείται και στις χώρες με τις σημαντικότερες αυξήσεις στις εισερχόμενες δαπάνες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, εβρισκόμενη στη δεύτερη θέση, με αύξηση 25%, με πρώτη την Ισπανία (25%), τρίτη την Ιταλία (20%) και τέταρτη τη Γαλλία (16%).
Άλλες χώρες, όπως η Κροατία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αναμένουν ότι το 2024 θα έχουν μεγαλύτερες μέσες διαμονές, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.
Αυξάνονται κόστος και δαπάνες
Σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν τον ταξιδιωτικό τομέα. Οι επαγγελματίες του τουρισμού αναφέρουν την αύξηση του κόστους διαμονής, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των πτήσεων, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, ως μείζονα ζητήματα. Παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις τους, οι προκλήσεις αυτές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι αυξήσεις του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων οδήγησαν σε αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών. Οι επισκέπτες αναμένεται να δαπανήσουν 800,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη φέτος -αυξημένα κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτό προκύπτει από το αυξημένο κόστος λειτουργίας, την επιστροφή τουριστών με υψηλές δαπάνες από την περιοχή APAC και την ισχυρή ζήτηση για εκδηλώσεις και ταξίδια που συνδυάζουν επαγγελματικές υποχρεώσεις και αναψυχή. Ο τομέας της διαμονής επωφελήθηκε ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο να αυξάνονται κατά 5,4% και ηπληρότητα να αυξάνεται κατά 1,8%.
Value for money, επιστροφή των ασιατικών αγορών και σιδηροδρομικά ταξίδια
Η έκθεση εντοπίζει μια αυξανόμενη διαφοροποίηση του ευρωπαϊκού τουρισμού, με τους αναδυόμενους προορισμούς και τις αγορές προέλευσης να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους. Στους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνονται η αναζήτηση της σχέσης ποιότητας-τιμής σε μη παραδοσιακούς προορισμούς, η επιστροφή των ταξιδιωτών από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των σιδηροδρομικών ταξιδιών.
Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν η αγορά προέλευσης ταξιδιωτών με τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία των μεγάλων αποστάσεων, παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση της ζήτησης από τις αγορές της Ανατολικής Ασίας, ιδίως της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές πόλεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Κινέζους επισκέπτες, καθώς η Κίνα αναμένεται να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εξερχόμενου τουρισμού για προορισμούς πόλεων το 2025, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ διαπιστώνεται άνοδο στον αριθμός των ταξιδιωτών που επιλέγουν ταξίδια εκτός εποχής και λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με γνώμονα την αναζήτηση της σχέσης ποιότητας-τιμής και μοναδικών, αυθεντικών εμπειριών. Ειδικότερα, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση του μεριδίου αγοράς, αυξημένο κατά 86% και 31% αντίστοιχα, από το 2019.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια εκτός της πεπατημένης αντικατοπτρίζεται επίσης στις διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά ταξίδια, οι οποίες ανέδειξαν τη γοητεία των νησιών, όπως η Μαδέρα στην Πορτογαλία και η Magerøya στη Νορβηγία. Και στις δύο αυτές χώρες παρατηρήθηκε αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων.
Η βιωσιμότητα αποτέλεσε βασικό θετικό παράγοντα για τη φήμη των προορισμών κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ οι πιο αρνητικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπερπληθυσμού στα παραδοσιακά τουριστικά hotspots.
Προέλευση : money-tourism.gr και www.tornosnews.gr