Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ

Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει η Κυβέρνηση επιδιώκοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ μέσω του οποίου κατά μέσο όρο απαιτούνται δυό χρόνια απο την προκύρηξη της θέσης στην πρόσληψη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα χρόνια είναι πολύ περισσότερα, με τις ανάγκες να έχουν αλλάξει και για τις δυό πλευρές, και για τους οργανισμούς του δημοσίου και για τους προσληφθέντες που είναι προφανές οτι δεν το περιμένουν ούτε για την επιβίωση ούτε για την "καριέρα" κι αποκατάστασή τους, κάτι που φαίνεται κι απο την μη αποδοχή των θέσεων που φτάνει στο 50%.
 

Έτσι λοιπόν σε μια προσπάθεια το ΑΣΕΠ να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση για τους βραδείς ρυθμούς των διαδικασιών που ακολουθούνται για την επιλογή προσωπικού, γεγονός που οδήγησε σε παρέμβαση του πρωθυπουργού και στη σχετική σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Από τη στιγμή της έκδοσης της προκήρυξης έως την ανάληψη καθηκόντων των προσληφθέντων απαιτούνται ακόμη και δύο χρόνια, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους φορείς που στερούνται τη στελέχωση θέσεων όσο και για τους υποψηφίους. Η περίπτωση της υποστελέχωσης των νοσοκομείων εξαιτίας της εκκρεμότητας με τον διορισμό 3.000 νοσηλευτών, που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ενδεικτική του προβλήματος.

Το ζήτημα επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό με τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θεσμοθετήθηκε το 2021 και υλοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023, αλλά εκ του αποτελέσματος οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει διοριστεί ούτε ένας επιτυχόντας. Μόλις πρόσφατα, εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα 1.843 θέσεων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και αναμένονται τα προσωρινά αποτελέσματα (και στη συνέχεια τα οριστικά) 4.276 θέσεων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Τον γόρδιο δεσμό του αυξημένου χρόνου διεξαγωγής των διαφόρων διαδικασιών πρόσληψης επιχειρούν να κόψουν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στα μέτρα που προωθούνται, αν και δεν ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Σε αυτήν ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για την κάθε προκηρυσσόμενη θέση στο Δημόσιο σε όλη τη χώρα, από τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες μέχρι τον προσφερόμενο μισθό και τη δυνητική εξέλιξη της θέσης. Με αυτό τον τρόπο, ο κάθε υποψήφιος θα έχει στην οθόνη της κινητής συσκευής του ή του υπολογιστή του το προφίλ κάθε θέσης ώστε να επιλέξει αυτές που πραγματικά τον ενδιαφέρουν και του ταιριάζουν και δεν θα δηλώνει στα τυφλά και εν τέλει όταν διοριστεί να διαπιστώνει ότι η θέση δεν του ταιριάζει και να μην αναλαμβάνει καθήκοντα.

Σκοπός αυτού του μέτρου, είναι να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται λίγο μετά από αυτόν, με αποτέλεσμα η θέση να χηρεύει ακόμα και για έξι μήνες μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης. Έτσι, το ΑΣΕΠ θα απαλλαχθεί από ένα τεράστιο βάρος, καθώς δεν θα αναλώνει χρόνο με την επεξεργασία αιτήσεων που τελικά πάνε χαμένες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θανάση Παπαϊωάννου οι αποφάσεις αναπλήρωσης που εκδίδονται ετησίως αφορούν σε 1.500-2.000 θέσεις, καθώς το ποσοστό όσων δεν αποδέχονται τη θέση συχνά ξεπερνά το 50% των διοριστέων.


 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σε σταθερά ανερχόμενη δύναμη σε διεθνές επίπεδο εξελίσονται οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας
85% των εταιρειών στην Ελλάδα δεν προσφέρει προνόμια στους εργαζομένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Παραδόθηκε στον αν. Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση η Μελέτη για την Ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΔΜΗΕ: ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΣΤΟ 7ο INVESTGR FORUM
Εκτόξευση στις τιμές ρεύματος του Ιουλίου: τι προτείνουν οι ειδικοί του Pricefox
Discovergreece.com: Με συνοδοιπόρο την Pythia το κοινό σχεδιάζει το ταξίδι του στην Ελλάδα
Πώς κάνουν διακοπές οι Έλληνες κάθε γενιάς. Πως οι Gen Z, Millennials και Baby Boomers;
Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix – ΕΟΤ: “Streaming” σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν
Ολιστική βιωσιμότητα στο διεθνές συνέδριο «Sustainable Solutions at Times of Transition», στη Νίσυρο
Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να επιτύχει τους στόχους της πράσινης αυτοκίνησης
Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Super League
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: ως πασοκ έχουμε εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένη πρόταση για το ρεύμα
ETC: Η Ελλάδα στην 6άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη
Hondos_KE
apolimantiki
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.