Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Η Ελλάδα έχει ρόλο, υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να γίνουμε ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων

Πώς βοηθά η ψηφιακή τεχνολογία να γίνονται «εξυπνότερα» τα συστήματα υγείας;  Ο δημοσιογράφος Huffpost Greece / Antenna TV, Αντώνης Φουρλής, που συντόνισε τη συζήτηση, σημείωσε ότι η ελληνική αγορά φαρμάκων είναι μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία στη χώρα μας, αλλά με προβλήματα και ζήτησε από τους ομιλητές να πουν πώς η τεχνολογία θα βοηθήσει στην επίλυσή τους. H συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία”.

 

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας. «Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας. Συνέχισε αναφέροντας: «Τι πρέπει να κάνουμε; Να οργανώσουμε με το σύστημα ΗΔΙΚΑ την επόμενη μέρα της υγείας, σε συνδυασμό με την στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είμαστε στον σωστό δρόμο για την βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας.»

 

«Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών.  Ακολουθούμε την στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εμείς ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό το έργο καλούμαστε να κάνουμε», συμπλήρωσε ο Υπουργός. Κλείνοντας, χαριτολογώντας ανέφερε ότι αυτό απαιτεί «Λευτεριά στα Data». 

 

 Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους Ευρωπαϊκούς στόχους για την πρωτογενή και δευτερογενή χρήση δεδομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος στόχος είναι τόσο  ο πολίτης όσο και ο επαγγελματίας υγείας, να έχει δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα του ηλεκτρονικά, καταργώντας το hard copy στα ιατρικά αρχεία. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και ηλεκτρονικό αρχείο πληροφοριών. Ο δεύτερος στόχος είναι τα  δεδομένα της χώρας μας και τα δεδομένα από άλλες χώρες να μπορούν να είναι συγκεντρωμένα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας για καλύτερη οργάνωση των προτεραιοτήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ατέλειες στο σύστημα υγείας, που πρέπει να διορθωθούν. Οι αλλαγές είναι δύσκολες και απαιτούν χρόνο, άλλα πρέπει να γίνουν ώστε το ελληνικό σύστημα υγείας να γίνει βιώσιμο και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Μπορούμε με σταθερά βήματα, με υπομονή, επιμονή και καλό σχεδιασμό να το επιτύχουμε», υπογράμμισε κλείνοντας. 

 

Ο Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές οδηγίες που οφείλει η στατιστική υπηρεσία να ακολουθήσει ( ΑΙ act & health Data Spaces act). «Δική μας δουλειά είναι να βάζουμε τάξη στα δεδομένα ικανοποιώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», τόνισε χαρακτηριστικά. Η σωστή συλλογή και ανάλυση των δεδομένων θα βοηθήσει στην παραγωγή αμερόληπτων στατιστικών δεδομένων για ορθότερη χρήση  τους από τους ασκούντες πολιτική. «Υπάρχει μία θάλασσα δεδομένων στην οποία πρέπει να βάλουμε κανόνες. Η τάξη στα δεδομένα είναι απαραίτητη για την καλύτερη αξιοποίηση τους», συμπλήρωσε.

 

Η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ, ανέφερε ότι ήδη ως χώρα έχουμε  διαθέσιμα αρκετά ηλεκτρονικά δεδομένα, όπως τα δεδομένα γιατρός διάγνωση, γιατρός συνταγή, γιατρός εξέταση, όλα διαθέσιμα στους πολίτες στο κινητό τους τηλέφωνο, μέσω του My health application - του ψηφιακού βιβλιαρίου υγείας ενηλίκων, ενώ είναι διαθέσιμο και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο εμβολιασμού παιδιών. «Αυτή η μαγιά, τα πρώτα βήματα του φακέλου, είναι εδώ διαθέσιμα σε ένα δομημένο data center σε ένα H-cloud που μπορούν να αξιοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ίδια αυτό που λείπει είναι τα πρωτογενή δεδομένα που δημιουργούνται στα νοσοκομεία (φάκελος υγείας σε νοσοκομεία). «Επόμενος στόχος μας είναι η ομογενοποίηση δεδομένων, η ενοποίησή τους με την κεντρική βάση δεδομένων του ασθενούς για αξιολόγηση και χρήση από τους θεράποντες γιατρούς», συμπλήρωσε. 

 

Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος Νovartis Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, δήλωσε ότι ένα έξυπνο σύστημα υγείας οφείλει να προστατεύει και να βοηθά τους ασθενείς, συμπληρώνοντας ότι: «Τα δεδομένα πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά ώστε να έχουν απήχηση στην αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Αυτό αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση του 21ου αιώνα. Σαν βιομηχανία επενδύουμε στην αξιοποίηση δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την  πολιτική ηγεσία, ώστε να κάνουμε την χώρα μας ένα hub δεδομένων.» Τέλος, ανέφερε ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να γίνει από  reactive και proactive, ώστε να θεραπεύουμε και να προλαμβάνουμε ασθένειες.

 

Η Αναστασία Ματωνάκη, Technology and Innovation Senior Manager, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Pfizer, Ελλάδα, ανέφερε ότι τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να αντιλαμβάνονται έγκαιρα ποιες θεραπείες και φάρμακα δουλεύουν, ποιες όχι και χρειάζονται γρήγορα αλλαγή. «Η τεχνητή νοημοσύνη  και η πληροφορική βοηθούν στην ταχύτερη επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε patterns για πιο στοχευμένη ανάπτυξη φαρμάκων», τόνισε χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας ανέφερε ότι «Αυτό για το οποίο ετοιμαζόμαστε στην επόμενη μέρα, είναι η κβαντική υπολογιστική που θα αλλάξει την ταχύτητα δεδομένων για την ανάπτυξη και ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η Ελλάδα έχει ρόλο, υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να γίνουμε ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων».

 

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: https://sfeesummit.gr/

 

***

01-Jun-18-2024-09-30-04-8570-AM

Από αριστερά: Αντώνης Φουρλής, Δημοσιογράφος, Huffpost Greece / Antenna Tv - Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας - Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) - Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ - Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Hellas - Αναστασία Ματωνάκη, Technology and Innovation Senior Manager, Center for Digital Innovation, Pfizer

02-Jun-18-2024-09-30-51-2024-AM

Αντώνης Φουρλής, Δημοσιογράφος, Huffpost Greece / Antenna Tv

03-Jun-18-2024-09-31-25-7942-AM

Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

04-Jun-18-2024-09-32-06-9828-AM

Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας

05-Jun-18-2024-09-32-45-8930-AM

Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος, Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)

06-Jun-18-2024-09-33-45-3251-AM

Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ

07-Jun-18-2024-09-34-23-4279-AM

Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος για θέματα Τεκμηρίωσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Novartis Hellas

08-Jun-18-2024-09-35-03-2346-AM

Αναστασία Ματωνάκη, Technology and Innovation Senior Manager, Center for Digital Innovation, Pfizer

sfee_2048x1152px

Σχετικά με τον ΣΦΕΕ

 

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της εθνικής οικονομίας. Εκπροσωπεί περισσότερο από το 95% της αγοράς φαρμάκου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Οι 60 εταιρείες μέλη του -16 ελληνικές και 44 διεθνείς- επενδύουν διαρκώς στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων και θεραπειών, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων στην υγεία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Ο ΣΦΕΕ ιδρύθηκε το 1982 και εργάζεται για την προώθηση θέσεων που προάγουν το κοινό συμφέρον των ασθενών, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Από το 1983 είναι μέλος της EFPIA (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων & Συνδέσμων), η οποία αποτελεί τη φωνή της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Οκτώβριο του 2021, ο ΣΦΕΕ έγινε μέλος της IFPMA (Διεθνούς Ομοσπονδίας Βιομηχανίας Φαρμάκου & Συνδέσμων), του φορέα εκπροσώπησης φαρμακευτικών επιχειρήσεων και συνδέσμων με ερευνητική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο. Από τον Ιανουάριο του 2024 ο ΣΦΕΕ είναι μέλος και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρηματιών (EUCOPE).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.sfee.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σε σταθερά ανερχόμενη δύναμη σε διεθνές επίπεδο εξελίσονται οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας
85% των εταιρειών στην Ελλάδα δεν προσφέρει προνόμια στους εργαζομένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
Παραδόθηκε στον αν. Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση η Μελέτη για την Ανάπτυξη του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΔΜΗΕ: ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Ν. ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΣΤΟ 7ο INVESTGR FORUM
Εκτόξευση στις τιμές ρεύματος του Ιουλίου: τι προτείνουν οι ειδικοί του Pricefox
Discovergreece.com: Με συνοδοιπόρο την Pythia το κοινό σχεδιάζει το ταξίδι του στην Ελλάδα
Πώς κάνουν διακοπές οι Έλληνες κάθε γενιάς. Πως οι Gen Z, Millennials και Baby Boomers;
Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix – ΕΟΤ: “Streaming” σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν
Ολιστική βιωσιμότητα στο διεθνές συνέδριο «Sustainable Solutions at Times of Transition», στη Νίσυρο
Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να επιτύχει τους στόχους της πράσινης αυτοκίνησης
Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Super League
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: ως πασοκ έχουμε εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένη πρόταση για το ρεύμα
ETC: Η Ελλάδα στην 6άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη
Hondos_KE
apolimantiki
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.