Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024

Ιδρύεται στη Μακεδονία η πρώτη πειραματική Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού

Υπογράφηκε, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Τουρισμού, Έλενας Ράπτη και τη συνεργασία της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννας Λυτρίβη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μετατροπή της ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, στην πρώτη πανελλαδικά Πειραματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Τουρισμού, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού. Με την απόφαση αυτή ενισχύεται η εισαγωγή του πειραματισμού στην τουριστική εκπαίδευση που παρέχεται σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού. Η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στεγάζεται στο εκπαιδευτικό ξενοδοχείο Ξενία-Ήλιος στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ έχει σχεδιάσει και λειτουργεί από το 2023 δύο πειραματικές ειδικότητες: α. Στέλεχος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων και β. Στέλεχος Επιχειρήσεων Φιλοξενίας με εξειδίκευση στον τομέα Διοίκησης Δωματίων. 


Στην εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη των δύο πειραματικών ειδικοτήτων είχαν συμβάλει με την τεχνογνωσία τους η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Παράλληλα, πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ) η ίδρυση και η λειτουργία με αναλυτικό οδηγό κατάρτισης, μιας τρίτης πειραματικής ειδικότητας στην Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας, στο τομέα του Food and Beverage (FnB), ενώ σχεδιάζονται άλλες ακόμα δύο πειραματικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν στην ίδια Σχολή.


Πέραν των πειραματικών ειδικοτήτων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, η Πειραματική ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας έχει να επιδείξει μια ευρύτατη και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική δραστηριότητα με συνεχείς δράσεις εξωστρέφειας, πολλαπλές εκδηλώσεις, ημερίδες, workshops,  masterclasses, συμμετοχές σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, συμμετοχές σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, συμμετοχή στο πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης σε επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας, συνεργασίες με τουριστικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μνημόνια συνεργασίας.


Το 2022 είχε προηγηθεί ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ του υπουργείου Τουρισμού, όπου αναγνωρίστηκαν στοιχεία πειραματισμού που εφαρμόζονται στις Σχολές του υπουργείου Τουρισμού, όπως είναι η επαγγελματική στολή φοίτησης όπως στις σχολές της Ελβετίας, η προσομοίωση λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης, η ενισχυμένη διάσταση της εργασίας και εκπαίδευσης σε τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών κά. Στόχος είναι η άμεση διασύνδεση των αποφοίτων των τουριστικών σχολών, με την αγορά εργασίας  και η παραγωγή υψηλού επιπέδου στελεχών για τον τουριστικό κλάδο, με το συγκριτικό πλεονέκτημα του επαγγελματισμού και του επιπέδου κατάρτισης.


Σε έρευνα ανάδοχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας της Ελλάδας για την τουριστική εκπαίδευση, σημειώθηκε ότι το 66,7% των αποφοίτων των σχολών του υπουργείου Τουρισμού χρειάστηκε μόλις έως ένα μήνα από την αποφοίτηση για να βρει εργασία, το 6,5% από 2 μήνες έως ένα έτος, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το 21,1% εργαζόταν ήδη στο τουρισμό κατά την αποφοίτηση του. Οι ΣΑΕΚ Τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη επιλογή για όσους αποφοίτους Λυκείου επιθυμούν, χωρίς εξετάσεις, να καταρτιστούν με υψηλό επίπεδο διετούς διφυούς εκπαίδευσης και να εργαστούν έπειτα με επιτυχία στον τομέα του τουρισμού.

Προέλευση :  www.amna.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Διπλάσια η συχνότητα και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία 20 χρόνια
Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» για ακόμα μια φορά η AEGEAN, στα Skytrax World Airline Awards 2024
Ο αν. Υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης στο 4ο Συνέδριο της Ένωσης Προπονητών της Euroleague
Συνέντευξη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη στην Καθημερινή της Κύπρου.
ARS 2024: Αισιόδοξοι για την προοπτική της Ελλάδας οι επενδυτές στον κλάδο της φιλοξενίας
1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία οριστικοποίησης των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων
Αγίου Πνεύματος: Για ποιούς αποτελεί αργία και για ποιούς όχι
Οι μεταρυθμίσεις που προωθούνται απο την Κυβέρνηση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Η Ελλάδα σάρωσε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου, κατακτώντας την 2η θέση στα μετάλλια!
Πρωταγωνιστεί η Ελλάδα στις ελεύσεις τουριστών από Αυστραλία, Καναδά και ΗΠΑ και για το 2024
Ψηφιακά εργαλεία επιστρατεύει η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
Γ. Βρούτσης: «Θα είμαστε πάντα κοντά στους μικρούς Πρωταθλητές της ζωής»
Περιορισμένη φέτος η έξοδος του Αγίου Πνεύματος. Κερδισμένοι οι outsiders προορισμοί
Υπο έλεγχο οι πυρκαγιές σε ολόκλητρη τη χώρα. Βελτιωμένη η εικόνα
Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.