Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Πληθωρισμός 3% - Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες 30% αλλά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας σφυρίζουν αδιάφορα

Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 30% στο 1,8 δισ. ευρώ το 2023 και η Κυβέρνηση ακόμη προειδοποιεί για νομοθετική πρωτοβουλία για την αισχροκέρδεια από προμήθειες μετά από ερώτηση μου, αλλά σφυρίζει αδιάφορα για το παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών που ζήτησα να εφαρμοστεί.

 

 

Την 1η Μαρτίου 2023 με ερώτηση μου ζήτησα από την Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές των Τραπεζών των προμηθειών και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες που τους αναλογούν.

 

 

Επίσης ζήτησα την άμεση εφαρμογή ενός παρατηρητήριου τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών. Αυτό άλλωστε είναι υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί ήδη από το 2017, ενώ η δημιουργία παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων για τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες στους καταναλωτές αποτελεί μια ακόμη ανεφάρμοστη εξαγγελία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

To Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα μετά από 40 ημέρες με την εκπρόθεσμη απάντηση της μας ενημέρωσε ότι «λόγω των εναλλακτικών συστημάτων όσο λόγω και των σχετικών μηνυμάτων που στέλνουμε, έχει ξεκινήσει θετική κινητικότητα συνολικά για τις προμήθειες που εκτιμούμε πως σύντομα θα ενταθεί. Διαφορετικά η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

 

 

Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση μέσω της ερώτησης μου επιλέγει να στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στις Τράπεζες.

 

 

Αλλά τη θεωρούμε υποκριτική και καθυστερημένη καθώς τα καθαρά έσοδα από προμήθειες των συστημικών τραπεζών το 2023 άγγιξαν τα 1,8 δις. ευρώ αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022, τη στιγμή που ο πληθωρισμός το 2023 έτρεξε με 3,5%.

 

 

Επιπλέον προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο κατά τα λοιπά λακωνικός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν απάντησε για την υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει παρατηρητήριο τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών προμηθειών.

 

 

Σημειώνουμε ότι στην αντίστοιχη απάντηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης, είχε επισημάνει ότι «οποιαδήποτε θέσπιση νέων θεσμών παρακολούθησης των χρεώσεων θα ήταν ορθότερο ρυθμιστικά να γίνει όχι από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της στενής αρμοδιότητάς του για τους καταναλωτές, αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτικής αρχής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος».

 

 

Άρα το Υπουργείο Ανάπτυξης έδειξε την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για το παρατηρητήριο Τραπεζικών Προμηθειών! Αλλά αυτοί οι θεσμοί σφυρίζουν αδιάφορα!

 

 

Κατά τα λοιπά ο Υπουργείο Ανάπτυξης επιλέγοντας τον ρόλο του παρατηρητή και χωρίς να απαντήσει στα ερωτήματα μας για τα τραπεζικά και χρηματοοικονομικά υπερκέρδη συναλλαγών μας διαβίβασε έγγραφο της Επιτροπή Ανταγωνισμού με το οποίο μας ενημέρωσε ότι η απόφαση με την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο των 41.756.180,10 ευρώ βρίσκεται στο «στάδιο της καθαρογραφής» και δεν έχει επιδοθεί ακόμα στις εμπλεκόμενες εταιρείες! Άρα είναι άγνωστο το πότε θα καταβληθεί το ανακοινωθέν πρόστιμο!

 

Άρα η αισχροκέρδεια και η κοροϊδία των πολιτών συνεχίζεται!

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 'Ε αντιπρόεδρος της Βουλής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Φθίνει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Ανησυχητική η εικόνα της κατανάλωσης
Aegean: Τρεις νέοι προορισμοί- Αύξηση 12% της κίνησης τον Απρίλιο- Έκπτωση 60% στα παιδικά εισιτήρια
Η Αθήνα στις φθηνότερες πόλεις για τα city breaks των Βρετανών, σύμφωνα με έρευνα του Post Office Travel Money
Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η χρήση τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας και στη χώρα μας
Ποιές οι καλύτερες πόλεις για να ζήσετε μια ήσυχη ζωή. Ποιά η θέση Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Χρονιά ολοκληρωτικής επαναφοράς του παγκόσμιου τουρισμού και των αερομεταφορών στα προ πανδημίας επίπεδα θα είναι το 2024
Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με εργαζόμενους
Ξεκίνησε η νέα ενημερωτική καμπάνια «γνώρισε τον ΑΔΜΗΕ»
Το υπουργείου Τουρισμού εργάζεται συστηματικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα
Στο επίκεντρο των Παράλληλων Δράσεων του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024 η πρόσβαση όλων των πολιτών στην άθληση
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Στόχος του ΠΑΣΟΚ να γίνει ξανά ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ
Με δύο επιχειρηματικά σχήματα συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% της Αριάδνη Interconnection
Εκδήλωση απο το Υπ. Ναυτιλίας στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων ατυχημάτων
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MotivAction για δεύτερη φορά στην Ελλάδα
Θετική εξέλιξη για το Great Sea Interconnector η θέση της μεθοδολογίας εσόδου σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.