Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Eurostat: Πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα για τον τουρισμό στην απασχόληση και την συνεισφορά στο ΑΕΠ

Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης σε υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης, αλλά και με το υψηλότερο ποσοστό συνεισφοράς του εν λόγω κλάδου στο ΑΕΠ σύμφωνα με στατιστικό άρθρο που δημοσίευσε η Eurostat. 

Ωστόσο, το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό επί της συνολικής απασχόλησης φαίνεται πως έχει δυσανάλογα μικρή επίπτωση στο ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ ή με απλά λόγια ο μέσος τζίρος ανά εργαζόμενος στον τουρισμό είναι σχετικά χαμηλός.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία του 2021, εκτιμά πως η Ελλάδα με ποσοστό 19,6% επί του συνόλου, είναι μακράν η πρώτη χώρα της οποίας η απασχόληση είναι προσανατολισμένη στους κλάδους της διαμονής και της εστίασης, με την Κύπρο να ακολουθεί με ποσοστό 13,5% και η Ισπανία με 9,5% ενώ στις χαμηλότερες θέσεις του ποσοστού συμβολής των παραπάνω κλάδων στην επιχειρηματική οικονομία βρίσκονται με 2,8% η Πολωνία, 3,3% η Σλοβακία και 3,9% η Φινλανδία.

Ας σημειωθεί, επιπλέον, πως το 2021 ήταν έτος πανδημίας και lockdown, όπου ο τουρισμός και η εστίαση είχαν «βουλιάξει» με την Ελλάδα να «πατάει γκάζι» στην αμέσως επόμενη περίοδο με την άρση των περιορισμών. Έτσι, σε απόλυτους αριθμούς και επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε όλη την ΕΕ όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει ραγδαία αύξηση κατά το 2022, αν και η Eurostat δεν παρέχει μία συνολική ανάλυση διότι απουσιάζουν τα στοιχεία της προστιθέμενης αξίας.

Άλλη μία πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα και σε έναν άλλο τομέα, σε αυτόν της προστιθέμενης αξίας που αποκομίζει η οικονομία της από τους τομείς της διαμονής και εστίασης.

Και εκεί, η υψηλότερη συνεισφορά καταγράφηκε στην Ελλάδα (6,5% της προστιθέμενης αξίας στην επιχειρηματική οικονομία), ακολουθούμενη από την Κύπρο (6%) και Κροατία (5,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Σλοβακία (0,8%), την Τσεχία (1%) και την Πολωνία και την Ολλανδία (και οι δύο 1,2%).

Ωστόσο, αν και η Ελλάδα έχει και εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό αποκομιζόμενης αξίας σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας, είναι χαρακτηριστική η «ψαλίδα» που χωρίζει τον «χώρο» (πλήθος εργαζομένων και επιχειρήσεων) που καταλαμβάνει η διαμονή και εστίαση στην οικονομία της, με την αξία που τελικά καταφέρνει να αποσπά από αυτήν (19,6% με 6,5%).

Σε απόλυτους αριθμούς, στην Ελλάδα το 2021 οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν στον κλάδο το 2021 ήταν 106.072, με 633.882 εργαζόμενους αποφέροντας καθαρό κύκλο εργασιών 11.540.210.000 ευρώ. Συγκριτικά, το ίδιο έτος, η Γαλλία αποκόμισε τζίρο 82.338.050.000 ευρώ, αν και σε ποσοστό απασχόλησης σε διαμονή/εστίαση ήταν μόλις 7η.

Συνολικά, σε επίπεδο ΕΕ το 2021, υπήρχαν 1,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις στον κλάδο των υπηρεσιών στέγασης και εστίασης της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 6,1% του συνόλου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματική οικονομία.

Ο κλάδος απασχόλησε 9,9 εκατ. άτομα, παρήγαγε 203,6 δισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία και συσσώρευσε καθαρό κύκλο εργασιών 440 δισ. ευρώ το 2021. Συνεπώς, ο κλάδος συνεισέφερε στο 6,3% των ατόμων που απασχολούνταν στην επιχειρηματική οικονομία το 2021 και αντιπροσώπευε για το 2,2% της προστιθέμενης αξίας του.

Προέλευση : www.newsit.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Την διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό
Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος
15.000 φίλαθλοι έχουν ταυτοποιήσει το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet
Οι καλύτερες πόλεις για περπάτημα σε όλο τον κόσμο. H θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros, με 7 ριζικές αλλαγές/καινοτομίες και μείωση του γραφειοκρατικού βάρους
ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά, στο 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023
ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector
Χρηματοοικονομική σταθερότητα και ευημερία - Το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση και την ασφάλιση
Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, αυτοματοποιημένη η υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Κωνσταντινόπουλος: Μέχρι τις 9 Ιουνίου θα δώσουμε τη μάχη για να είμαστε δεύτερο κόμμα ώστε να χτυπήσουμε στα ίσα τη ΝΔ
Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές
Η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο επίκεντρο του διαλόγου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο: Οι 6.000 ερωτήσεις ημερησίως στον Ψηφιακό Βοηθό και οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται σύντομα, αυθημερόν
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.