Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Να διπλασιαστεί ο «κορμός» του συστήματος για την απορρόφηση των ΑΠΕ

Την ανάγκη να δημιουργηθεί μεσοπρόθεσμα ένα δεύτερο σύστημα μεταφοράς «κορμού», προκειμένου η χώρα -σε συνδυασμό με την αποθήκευση- να είναι σε θέση να απορροφήσει την πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Ελλάδα ή θα διακινείται μέσω των διεθνών διασυνδέσεων, ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα».

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε το σύστημα σε έναν βαθμό που δεν το προβλέπαμε προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο Διαχειριστής επεξεργάζεται -από κοινού με την Πολιτεία- ήδη από τώρα έξυπνους τρόπους ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις. 

Ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων
Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι είναι έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξάγει προς μεγάλα κέντρα κατανάλωσης εκτός συνόρων την περίσσεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται από το πολύ πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτει.

«Το πρασίνισμα του μείγματος, προκειμένου να έχουμε ευσταθή ηλεκτρικά συστήματα, απαιτεί όλες οι χώρες να είναι πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένες», επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης σχολιάζοντας ότι «κοιτάμε σε όλα τα σημεία του ορίζοντα και προσπαθούμε να επενδύσουμε με σοβαρότητα όπου κρίνουμε ότι η χώρα χρειάζεται να φτάσει».
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στην πρόοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ Great Sea Interconnector, ένα σημαντικό έργο με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ. Όπως είπε, η διασύνδεση ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο βρίσκεται πλέον σε κατασκευή ενώ ωριμάζει και το τμήμα του έργου ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ. Για το δεύτερο σκέλος της διασύνδεσης, ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών και τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής του Ισραήλ στην Κύπρο.
Αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέσα στο τρέχον τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο έργο που έχει χαρακτηριστεί ως Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Για τη διασύνδεση Saudi Greek Interconnection ανέφερε ότι υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας για να προχωρήσει, επισημαίνοντας ότι τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη του έργου.
Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι έχουμε μία «ιστορία επιτυχίας» στις ΑΠΕ δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια στη χώρα αγγίζει ήδη το 60%, παραθέτοντας στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ΕΕ στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού της μείγματος.

Ωστόσο, σημείωσε πώς για να φτάσουμε στο 80% που είναι ο εθνικός στόχος για το 2030, θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες καθώς, όπως εξήγησε, οι ΑΠΕ είναι πολύ πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους, σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες ορυκτών καυσίμων στις οποίες βασιζόμασταν αποκλειστικά στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι οι Διαχειριστές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν για να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νέα κατάσταση. 

Σχετικά με την παλαιότητα του συστήματος –που αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1960- και τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα κυλιόμενο πρόγραμμα ανανέωσης κρίσιμου εξοπλισμού, μέσα από μία σειρά επενδύσεων που κάνουν πολύ πιο ασφαλείς και αξιόπιστες τις ηλεκτρικές υποδομές της χώρας.

«Πρέπει να σκεφτούμε τελείως διαφορετικά για το πώς θα προστατεύσουμε το ηλεκτρικό σύστημα» υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης, o οποίος αναφέρθηκε στην συνέχεια στον νέο νόμο του πλέον επιτρέπει στους Διαχειριστές τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κάτω από τις γραμμές μεταφοράς που διέρχονται από δάση ή δασικές εκτάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα μέτρο που θα ξεκινήσει από την Αττική και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος
15.000 φίλαθλοι έχουν ταυτοποιήσει το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet
Οι καλύτερες πόλεις για περπάτημα σε όλο τον κόσμο. H θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros, με 7 ριζικές αλλαγές/καινοτομίες και μείωση του γραφειοκρατικού βάρους
ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά, στο 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023
ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector
Χρηματοοικονομική σταθερότητα και ευημερία - Το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση και την ασφάλιση
Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, αυτοματοποιημένη η υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Κωνσταντινόπουλος: Μέχρι τις 9 Ιουνίου θα δώσουμε τη μάχη για να είμαστε δεύτερο κόμμα ώστε να χτυπήσουμε στα ίσα τη ΝΔ
Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές
Η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο επίκεντρο του διαλόγου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο: Οι 6.000 ερωτήσεις ημερησίως στον Ψηφιακό Βοηθό και οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται σύντομα, αυθημερόν
Πληθωρισμός 3% - Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες 30% αλλά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας σφυρίζουν αδιάφορα
Επίκαιρες ερωτήσεις με θέμα τις ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.