Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

. Μάργαρης (Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ): Το κόστος των δικτύων είναι αμελητέο σε σχέση με το κόστος προμήθειας της ενέργειας

Στο θέμα του κόστους σύνδεσης αλλά και περικοπών ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ι. Μάργαρης κατά την τοποθέτηση του στο 5ο POWER & GAS FORUM που διοργάνωσε το energypress. 

Ο κ. Μάργαρης αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός λογαριασμού ρεύματος 206 ευρώ, εκ των οποίων το κόστος των δικτύων του ΑΔΜΗΕ που πληρώνει ο καταναλωτής είναι 6 ευρώ, οι συνολικά ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ) είναι 50 ευρώ και το κόστος προμήθειας της ενέργειας είναι 110 ευρώ. 

«Το κόστος των δικτύων είναι αμελητέο σε σχέση με το κόστος προμήθειας της ενέργειας. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το κόστος προμήθειας είναι να αναπτύξουμε δίκτυα τα οποία άλλωστε απαιτούνται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αναφορικά με τις περικοπές ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που συζητιέται εδώ και δύο χρόνια και ακόμη υπάρχει σύγχυση. «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι περικοπές δεν γίνονται λόγω κορεσμού δικτύων, τόσο στην παρούσα φάση, όσο και για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», είπε.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα ρυθμιστικό πλαίσιο περικοπών. Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, με στόχο να έχουν γνώση και οι επενδυτές».

Όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Μάργαρης σημείωσε ότι έχει ήδη δεσμευτεί χώρος 28-30 GW από έργα ΑΠΕ σε λειτουργία, έργα με προσφορές σύνδεσης και τα υπεράκτια αιολικά, οπότε πρέπει να καθοριστεί ο τρόπος και ο φορέας αποζημίωσης εφόσον υπάρχει η βούληση για περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων ΑΠΕ. 

Μάλιστα όπως εξήγησε, για να μην βρεθεί ο διαχειριστής σε κίνδυνο πτώχευσης, πρέπει να τεθούν ρυθμίσεις σήμερα, προσθέτοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει προσπάθεια να ελεγχθούν τα έργα του. 

«Ο ΑΔΜΗΕ δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι φορέας αποζημίωσης αναλαμβάνοντας κίνδυνο ακόμη και πτώχευσης στο μέλλον. Μέχρι να ωριμάσουν λύσεις αποθήκευσης υδρογόνου κοκ. πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων», ανέφερε.
Όσον αφορά την αύξηση επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα μας, ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι η διείσδυση σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι 50%, με την χώρα να βρίσκεται, μέσα σε δύο-τρία χρόνια μπροστά ακόμα και από πιο ώριμες στον κλάδο αγορές όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία. 

Σε 3 χρόνια θα έχουμε πετύχει τους στόχους του 2030 και η όποια συζήτηση γίνεται θα πρέπει να βασίζεται πάνω σε αυτή την επιτυχία», τόνισε. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος
15.000 φίλαθλοι έχουν ταυτοποιήσει το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet
Οι καλύτερες πόλεις για περπάτημα σε όλο τον κόσμο. H θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros, με 7 ριζικές αλλαγές/καινοτομίες και μείωση του γραφειοκρατικού βάρους
ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά, στο 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023
ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector
Χρηματοοικονομική σταθερότητα και ευημερία - Το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση και την ασφάλιση
Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, αυτοματοποιημένη η υποβολή για μισθωτούς και συνταξιούχους
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
Κωνσταντινόπουλος: Μέχρι τις 9 Ιουνίου θα δώσουμε τη μάχη για να είμαστε δεύτερο κόμμα ώστε να χτυπήσουμε στα ίσα τη ΝΔ
Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες στις ψηφιακές συναλλαγές
Η Ρόδος και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο επίκεντρο του διαλόγου για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
Τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο: Οι 6.000 ερωτήσεις ημερησίως στον Ψηφιακό Βοηθό και οι μεταβιβάσεις ακινήτων που θα γίνονται σύντομα, αυθημερόν
Πληθωρισμός 3% - Κέρδη Τραπεζών από Προμήθειες 30% αλλά η Κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας σφυρίζουν αδιάφορα
Επίκαιρες ερωτήσεις με θέμα τις ελλείψεις στο εκπαιδευτικό σύστημα
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.