Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής

Η γνώση, οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική προσπάθεια που προάγει την εξωστρέφεια, είναι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθούμε για να οδηγηθούμε σε μια νέα εποχή στον αγροδιατροφικό τομέα, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στο συνέδριο για την απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» που διοργανώνεται στην Ξάνθη από την εφημερίδα Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication.

 

Βασικός στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Αυγενάκης,  είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Γιατί, όπως είπε ο Υπουργός,  «οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να αντιμετωπίσουμε και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», σημείωσε.

 

«Στόχος του Υπουργείου», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης, «είναι η αύξηση της παραγωγής και εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά την αξία των προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων, στόχος είναι η αύξηση για τα οπωροκηπευτικά από 12% σε 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς στο 60% έως το 2028. Τα συλλογικά σχήματα όπως οι συνεταιρισμοί είναι ένας μοχλός των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας. Με δεδομένο τον μικρό κλήρο της ελληνικής γεωργίας η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

 

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

 

Αναφορά έκανε ο Υπουργός και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-27 σημειώνοντας πως αποτελεί το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση συλλογικών σχημάτων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα. 

 

«Η ΚΑΠ, με τις παρεμβάσεις της», τόνισε, «θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία, που εδράζεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Συνδέοντάς το με συγκεκριμένα μέτρα, ενδεικτικά να αναφέρω τα 323 εκατομ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων που περιλαμβάνουν και ποικίλες δράσεις τεχνολογικής αναβάθμισης όπως γεωργία ακριβείας, τηλεχειρισμός, αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ αντίστοιχες δράσεις ενισχύονται και στο πλαίσιο άλλων μέτρων. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα συλλογικά σχήματα, κάτι που φαίνεται και από την πληθώρα μέτρων που αφορούν συνεργασίες παραγωγών. Πέραν του ειδικού μέτρου που υπάρχει, που ενισχύει με 31,2 εκ ευρώ τη σύσταση και ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών».

 

Αυγενάκης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα νοικοκυρευτεί. 

 

Στην ομιλία του ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε ακόμα αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ λέγοντας πως πρόκειται για μια πικρή ιστορία. «Ο οργανισμός αυτός», τόνισε με έμφαση, «πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστά, με διαφάνεια και τα χρήματα θα καταλήγουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Είμαστε υποχρεωμένοι από την Κοινότητα αλλά και στην αγροτική κοινωνία της χώρας μας, για τους οποίους πρέπει να λειτουργεί αυτός ο οργανισμός. Πολλοί ανέχονταν αυτή τη στρεβλή κατάσταση, αλλά αυτό τελειώνει».

 

Στη διαβούλευση ο νέο κανονισμός του ΕΛΓΑ

 

Για τον ΕΛΓΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι  θα υπάρχει συζήτηση για τον νέο σύγχρονο κανονισμό του ασφαλιστικού φορέα. «Ο ΕΛΓΑ παραμένει δημόσιος και αυτό δεν αλλάζει», συμπλήρωσε, «σε δυο-δυόμιση εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή ο νέος, σύγχρονος κανονισμός. Τους πρώτους μήνες του 2024 η ψήφισή του».

 

Νέα πολιτική νερού και άρδευσης

Την επιβεβλημένη ανάγκη να εκπονηθεί μια νέα πολιτική νερού και άρδευσης με αφορμή το πρόβλημα νερού που έχει ανακύψει στη Θεσσαλία, σημείωσε ο κ. Αυγενάκης λέγοντας χαρακτηριστικά «στο θέμα αυτό έδωσα και δώσαμε όλο τον εαυτό μας  βρισκόμενοι επί ένα μήνα στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Υπουργεία, θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Θεσσαλία να βρει τους ρυθμούς και το χαμόγελό της. Το πρότζεκτ δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο. Τις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί σε διαβούλευση ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Νερού. Ξεκινάμε από τη Θεσσαλίας, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε οργανισμούς που θα σέβονται και θα διαχειρίζονται το νερό με σωστό τρόπο».

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά σε διαδικτυακή σύνδεση από την πύλη αγροτικής ενημέρωσης  www.agronews.gr 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤτΕ: 32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023
Πρώτοι οι Γερμανοί, δεύτεροι οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2023
Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στη Σαντορίνη
Καθοριστικός παράγοντας το κόστος των διακοπών για τους Βρετανούς. Περισσότεροι θα κάνουν διακοπές εκτός αιχμής
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία και την πρόσβαση στις παραλίες
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2024 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σε θετικό momentum τα ξενοδοχεία - Τα 4 αγκάθια που φρενάρουν την αγορά
Στις Βρυξέλλες η Όλγα Κεφαλογιάννη για την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού
Η Αθήνα είναι μια από τις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για τους λάτρεις του πρωινού
Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στις κλινικές του ΕΣΥ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 32 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ
Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος να γίνουμε Top of Mind προορισμός
Γ. Βρούτσης και Δ. Παπαστεργίου παρέδωσαν στους προέδρους των Super League και Basket League την ΚΥΑ καθορισμού της διαδικασίας ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων για την είσοδο στα γήπεδα
Πλησιάζει η προθεσμία των αιτήσεων για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.