Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), διενεργεί την έρευνα για τη συλλογή των επίσημων στατιστικών στοιχείων για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, με περίοδο αναφοράς την τριετία 2020-2022.

Κύριο αντικείμενο της έρευνας αποτελούν οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων, η σύνδεσή τους με την καινοτομία και η εισαγωγή καινοτομιών από τις επιχειρήσεις με αναφορά σε δύο τύπους καινοτομίας: καινοτομία προϊόντος (αγαθών ή υπηρεσιών) και καινοτομία επιχειρησιακής διαδικασίας. Η έρευνα συλλέγει στοιχεία για τους τύπους καινοτομίας, τις καινοτομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων, την εισαγωγή νέων προϊόντων στην επιχείρηση και στην αγορά, τις στρατηγικές, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις συνεργασίες των επιχειρήσεων, τις διάφορες μορφές χρηματοδότησης, την επίδραση της νομοθεσίας στις καινοτομικές δραστηριότητες, τα περιβαλλοντικά ζητήματα της καινοτομίας, τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις για την ανάπτυξη καινοτομιών, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Η «Έρευνα για την Καινοτομία - Community Innovation Survey» αποτελεί την επίσημη στατιστική έρευνα για τη συλλογή στοιχείων για την καινοτομία των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεξάγεται υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1092 και βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152 µέσω ενιαίου πρότυπου ερωτηματολογίου. Το ΕΚΤ ως η αρμόδια Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, υλοποιεί την έρευνα στην Ελλάδα.

Την εν λόγω έρευνα μπορείτε να την βρείτε στον σύνδεσμο: Community innovation survey - Microdata - Eurostat (europa.eu).

Η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, τα οποία συμπληρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα με ενσωματωμένους ελέγχους πληρότητας και ορθότητας. Η συλλογή υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες – ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ σε όλη την επικράτεια. Ο πληθυσμός της έρευνας αποτελείται από ελληνικές επιχειρήσεις με 10 απασχολούμενους και άνω σε κύριους κλάδους της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών. Στην τρέχουσα έρευνα της περιόδου 2020-2022 συμμετέχουν σχεδόν 7.800 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα.

Οι παραγόμενοι δείκτες αποστέλλονται από όλες τις χώρες στην Eurostat με σκοπό τη δημοσίευσή τους σε διεθνείς βάσεις δεδομένων και την ενσωμάτωσή τους σε αναλυτικές εκδόσεις και μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ κ.ά. Αξιοσημείωτη έκδοση που περιλαμβάνει τους δείκτες καινοτομίας αποτελεί το European Innovation Scoreboard, έκδοση στην οποία παρουσιάζονται συγκριτικά οι δείκτες επίδοσης των χωρών και η κατάταξή τους, ενώ το ΕΚΤ σε πρόσφατη έκδοσή του ανέλυσε τις επιδόσεις καινοτομίας της Ελλάδας για το διάστημα 2015-2022 (https://metrics.ekt.gr/publications/619). Αντιστοίχως, το Regional Innovation Scoreboard, συγκρίνει τους δείκτες καινοτομίας σε επίπεδο περιοχών/ περιφερειών των χωρών. 

Επιπρόσθετα, το EKT δημοσίευσε πρόσφατα σε ειδική αναλυτική έκδοση με τίτλο «Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις 2018-2020» (https://metrics.ekt.gr/publications/588) τα αποτελέσματα της αμέσως προηγούμενης έρευνας. Γενικότερα, τα αποτελέσματα των ερευνών για την Καινοτομία δημοσιεύονται από το ΕΚΤ στην ιστοσελίδα https://metrics.ekt.gr/innovation, όπως και σε θεματικές εκδόσεις για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων σε σύνδεση με την Καινοτομία. Η τελευταία εξειδικευμένη ανάλυση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://metrics.ekt.gr/publications/606.

Επισυνάπτονται οι σχετικοί με την έρευνα κανονισμοί της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤτΕ: 32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023
Πρώτοι οι Γερμανοί, δεύτεροι οι Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2023
Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο
Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στη Σαντορίνη
Καθοριστικός παράγοντας το κόστος των διακοπών για τους Βρετανούς. Περισσότεροι θα κάνουν διακοπές εκτός αιχμής
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημόσια περιουσία και την πρόσβαση στις παραλίες
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 2024 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σε θετικό momentum τα ξενοδοχεία - Τα 4 αγκάθια που φρενάρουν την αγορά
Στις Βρυξέλλες η Όλγα Κεφαλογιάννη για την Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Τουρισμού
Η Αθήνα είναι μια από τις καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για τους λάτρεις του πρωινού
Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στις κλινικές του ΕΣΥ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 32 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΜΗΕ
Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος να γίνουμε Top of Mind προορισμός
Γ. Βρούτσης και Δ. Παπαστεργίου παρέδωσαν στους προέδρους των Super League και Basket League την ΚΥΑ καθορισμού της διαδικασίας ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων για την είσοδο στα γήπεδα
Πλησιάζει η προθεσμία των αιτήσεων για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.