Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

ΣΕΤΕ, ΙΝΣΕΤΕ, Marketing Greece : «Ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Νέα Εργαλεία και Δράσεις»

Οι κύριοι πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, καθώς και καινοτόμα εργαλεία και ενδεδειγμένες δράσεις σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν τα κύρια θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ο ΣΕΤΕ, το ΙΝΣΕΤΕ και η Marketing Greece στο πλαίσιο της 38ης διεθνούς τουριστικής έκθεσης Philoxenia.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Θάνος επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΤΕ, με βάση την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό – Σχέδια Δράσης 2030, εστιάζει σε πέντε κύριους πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης του τομέα: επενδύσεις, υποδομές, διαχείριση προορισμών, αγορά εργασίας και βιωσιμότητα. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος με τους επιχειρησιακούς του βραχίονες, το ΙΝΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, εργάζονται συστηματικά για την ενίσχυση επιχειρήσεων και προορισμών.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από το ΙΝΣΕΤΕ σε πιλοτική μορφή η πλατφόρμα Greek Tourism Analytics Dashboard (GTAD) που στην πλήρη της ανάπτυξη θα αποτελέσει το πρώτο ολοκληρωμένο data hub για τον ελληνικό τουρισμό. Το Ινστιτούτο, σε συνεργασία με την εταιρεία Quantos και τον Όμιλο Επιχειρήσεων ΑΠΟΨΗ, δημιουργεί ένα σύγχρονο και έξυπνο σύστημα ανάλυσης στατιστικών δεδομένων από διάφορες πηγές, open data και big data που απαντά σε εξατομικευμένες ανάγκες για δεδομένα, τα οπτικοποιεί και τα μετατρέπει σε εύληπτη πληροφόρηση για λήψη αποφάσεων βασισμένη σε στοιχεία της αγοράς, για ένα εύρος επιχειρησιακών θεμάτων όπως η τμηματοποίηση της αγοράς, η πρόβλεψη της ζήτησης, η βελτιστοποίηση των ενεργειών marketing, ο σχεδιασμός των επενδύσεων κλπ. Επιπλέον, στη νέα αυτή πλατφόρμα, που θα αναρτηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενοποιούνται όλα τα εργαλεία επιχειρηματικής ευφυΐας του Ινστιτούτου.

 

O Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Άρης Ίκκος, υπογράμμισε ότι το ΙΝΣΕΤΕ επενδύει συστηματικά στην αξιοποίηση των δεδομένων για τεκμηριωμένη πληροφόρηση σημειώνοντας ότι στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός χώρου ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων με πολλαπλές χρήσεις όπως για παράδειγμα ο εθνικός, περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός και η υποστήριξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στην τοποθέτησή του, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι το GTAD στηρίζεται σε μια σύνθετη και σύγχρονη βάση δεδομένων και ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής (π.χ. εφαρμογή Αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης, Τεχνητής Νοημοσύνης/ΑΙ), διεθνή πρότυπα παρουσίασης δεδομένων, καθώς και τις αρχές της πλήρους προσβασιμότητας του περιεχομένου από όλους τους χρήστες. Μια επίδειξη σε πραγματικό χρόνο του GTAD πραγματοποίησε η κ. Nυμφοδώρα – Μαρία Ραυτοπούλου, Project Manager – Data Analyst του Ομίλου Επιχειρήσεων ΑΠΟΨΗ προβάλλοντας την «έξυπνη» εμπειρία χρήσης, τις εξατομικευμένες λειτουργικότητες και τις δυνατότητες της πλατφόρμας να παράγει βελτιστοποιημένες αναφορές τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική γλώσσα.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, κ. Νίκος Διαμαντόπουλος, παρουσιάζοντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες που σχεδιάζει και υλοποιεί η εταιρεία τόνισε την ανάγκη για επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σημειώνοντας πως «Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός είναι και αυτές που θα τον οδηγήσουν στην νέα του εποχή. Είναι ζητούμενο να κεφαλοποιήσουμε την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ο ελληνικός τουρισμός, να διαμοιραζόμαστε γνώσεις, αλλά και να ενώνουμε δυνάμεις όλοι με όλους. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιτύχουμε τους στόχους μας και να δώσουμε στον ελληνικό τουρισμό την απαραίτητη ώθηση για να προχωρήσει στα επόμενα δυναμικά βήματά του.».

 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Σύμβουλος Προέδρου του ΣΕΤΕ, κ. Μάρθα Κεσίσογλου.

 

Επίσης, στο πλαίσιο της Philoxenia:

 

  • Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης πραγματοποίησε χαιρετισμό στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων της ΠΟΞ.
  • Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Θάνος συμμετείχε σε πάνελ του Philoxenia Forum 2023 με θέμα «Τι είναι στην πραγματικότητα ο Υπερ-Τουρισμός και πως αντιμετωπίζεται. Eπίσης, έλαβε μέρος σε ζήτηση που διοργάνωσε η Alpha Marketing με το Business Future Institute σχετικά με το πως επηρεάζονται και ανταποκρίνονται στο δυναμικά μεταλλασσόμενο περιβάλλον οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι λοιποί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς καθώς και οι τουριστικές επιχειρήσεις.
  • Η Γενική Διευθύντρια τουΣΕΤΕ, κ. Μαρία Γάτσου, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Smart Tourism: Έξυπνες Καινοτομίες προς το 2030»  στο πλαίσιο ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης Thessaloniki Tourism και το Bournemouth University.
  • Ο Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, Νίκος Διαμαντόπουλος τοποθετήθηκε  στο Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων της ΠΟΞ και πραγματοποίησε ομιλία στο 3ο Bike Friendly Forum.
  • ΟΣΕΤΕ είχε παρουσία στην έκθεση στο Stand No Β13, Περίπτερο 15.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τετραήμερη πανελλαδική απεργία στα ταξί από σήμερα 4/12
Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή για τους άνεργους – Στις 21 Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους
Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από σήμερα. Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο
Συγκίνηση, επιχειρηματικότητα, νεανική ορμή και άρωμα γυναίκας στην ετήσια απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2023
Ποιές είναι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκλογή της Ελλάδας στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για δεύτερη συνεχόμενη φορά
Η AEGEAN στηρίζει την προσπάθεια κορυφαίων αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων μοιράζοντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
Έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «IPTO TALENT» ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
Στα 40 τα πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που ερευνόνται περαιτέρω
Χριστούγεννα 2023: Φθηνοί προορισμοί της τελευταίας στιγμής απο την Pricefox
Ποιες είναι οι νέες εκδόσεις ψεύτικου γκαζόν για γήπεδα 5Χ5 και ποια η διαφορά με το φυσικό
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2023 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.