Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση

Παρατείνονται και μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι πολίτες. 

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, όχι μόνο θα διατηρηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά γίνεται μόνιμο μέτρο με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία ο μειωμένος ΦΠΑ παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024 και από την 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24%.

Επίσης:

  • Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.
  • Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση.
  • Επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023 αλλά η δυναμική των φορολογικών εσόδων δημιουργεί τα περιθώρια για των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Τρίτη με την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2024, όπου θα αποκαλυφθεί σε ποια αγαθά και υπηρεσίες και πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κοστίζουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση με το μεγαλύτερο κόστος 320 εκατ. ευρώ να προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων κλπ). Ακολουθεί με κόστος 158 εκατ. ευρώ ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά ενώ 25 εκατ. ευρώ κοστίζει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, σχολές χορού.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

- Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

- Τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων.

- Το τουριστικό πακέτο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Τετραήμερη πανελλαδική απεργία στα ταξί από σήμερα 4/12
Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή για τους άνεργους – Στις 21 Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους
Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από σήμερα. Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο
Συγκίνηση, επιχειρηματικότητα, νεανική ορμή και άρωμα γυναίκας στην ετήσια απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2023
Ποιές είναι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους
Εκλογή της Ελλάδας στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για δεύτερη συνεχόμενη φορά
Η AEGEAN στηρίζει την προσπάθεια κορυφαίων αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων μοιράζοντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία
Έρευνα για την Καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «IPTO TALENT» ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ
Στα 40 τα πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που ερευνόνται περαιτέρω
Χριστούγεννα 2023: Φθηνοί προορισμοί της τελευταίας στιγμής απο την Pricefox
Ποιες είναι οι νέες εκδόσεις ψεύτικου γκαζόν για γήπεδα 5Χ5 και ποια η διαφορά με το φυσικό
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2023 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.