Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024

Αύξηση συντάξεων 3%, κατώτατων μισθών και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απο την Κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης, αυτά είναι μεγέθη τα οποία συναρτώνται με τη δημογραφική εξέλιξη των μεγεθών του πληθυσμού. Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». 

Έδωσε, όμως, και την είδηση πως οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,1%. Ειδικότερα, «θα έχουμε μια νέα μόνιμη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του χρόνου κατά 3,1%. Είμαστε κοντά στο τέλος του έτους, οπότε μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, θα είναι, εκεί κοντά στο 3%».

Και μαζί με τις αυξήσεις στις συντάξεις, θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού την άνοιξη, αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «προϋπόθεση για να έχουμε αυτή τη σταθερή μόνιμη ενίσχυση εισοδήματος είναι να πηγαίνει καλά η οικονομία, να έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία στηρίζει την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα υλοποιεί πολλές και καλές δημόσιες επενδύσεις». 

Στα της φορολογικής πολιτικής, επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε, «είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος από το 2025-26, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ενώ, αναγνωρίζοντας ότι το κράτος είναι υπεύθυνο για την υποδήλωση εισοδημάτων, επεσήμανε ότι «αυτοί οι οποίοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα πληρώσουν λιγότερα».

Προσκόμισε, όμως, και συγκριτικά στοιχεία με την υπόλοιπη Ευρώπη: «από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εισπράττουμε σχεδόν το 1/3 από ό,τι θα εισέπραττε μια ευρωπαϊκή χώρα (0,8% του ΑΕΠ έναντι 2,1% στην ΕΕ) και ο στόχος είναι να πάμε στο 1/2, δηλαδή στο 1,1%». Ενώ θύμισε «την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού πως τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες». 

Ταυτοχρόνως, ξεκαθάρισε ότι «δεν θεωρούμε a priori φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε τους στοχοποιούμε [...] Η αυτονόητη παραδοχή από την οποία ξεκινάμε και πάνω στην οποία χτίζεται η νέα αυτή φορολογική και κοινωνική συμφωνία είναι ότι δεν μπορούμε να δεχόμαστε φορολογικές δηλώσεις ελ. επαγγελματιών δηλαδή επιχειρηματιών που αυτοβούλως έχουν επιλέξει το ελεύθερο επάγγελμα, χαμηλότερες του κατώτατου μισθού που παίρνει ένας μισθωτός. Νομίζω πως είναι το απολύτως λογικό, μετρημένο και δίκαιο». 'Αλλωστε, συνέχισε, «η κυβέρνηση προφανώς δεν νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες». 

Συγχρόνως, προχώρησε και σε μια γενικότερη τοποθέτηση: «Η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές είναι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Και η συγκεκριμένη δέσμη των παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Πληρώσαμε πολύ ακριβά ως χώρα και ως κοινωνία το να βάζουμε κάτω από τα χαλί στρεβλώσεις και διαχρονικές παθογένειες, ελπίζοντας ότι θα λυθούν με μαγικό τρόπο. Αυτή η νοοτροπία υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και διαλύει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των πιο ευάλωτων πολιτών». 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πώς κάνουν διακοπές οι Έλληνες κάθε γενιάς. Πως οι Gen Z, Millennials και Baby Boomers;
Μνημόνιο Συνεργασίας Netflix – ΕΟΤ: “Streaming” σε όλο τον κόσμο για το ελληνικό τουριστικό προϊόν
Ολιστική βιωσιμότητα στο διεθνές συνέδριο «Sustainable Solutions at Times of Transition», στη Νίσυρο
Άρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές
Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να επιτύχει τους στόχους της πράσινης αυτοκίνησης
Υπεγράφη η σύμβαση της κατασκευής του αστικού περιπάτου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στην κλήρωση του Πρωταθλήματος Super League
Οδ. Κωνσταντινόπουλος: ως πασοκ έχουμε εδώ και δύο χρόνια συγκεκριμένη πρόταση για το ρεύμα
ETC: Η Ελλάδα στην 6άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη
Αποχώρησε απο Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. ο Δημήτρης Φραγκάκης
Μέσω gov.gr οι άδειες για γάμους, βαφτίσεις, διαζύγια με τις ευλογίες της Εκκλησίας
Και όμως μόνο χθές Κυριακή αναφέρθηκαν 80 περιστατικά και έγιναν 55 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία
Κορυφαίος αυθεντικός ελληνικός προορισμός η Κάρπαθος σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ
Την ετήσια λίστα των 28 ιδανικών προορισμών για διακοπές στην Ελλάδα παρουσίασαν οι Βρετανικοί Times
Επανέρχονται μάσκες και rapid test στο Νοσοκομείο «Μεταξά»
Hondos_KE
apolimantiki
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.