Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Οδηγός από το Pricefox: Μάθε πώς να ελέγχεις και να συντηρείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου

Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου; Εάν απάντησες «δεν ξέρω» τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα! Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς να ελέγχεις την κατάσταση των ελαστικών σου και να κάνεις σωστή χρήση και συντήρηση.
Πώς ελέγχω τα λάστιχα αυτοκινήτου μου;

⦁    Έλεγχος πενταετίας
Αν τα λάστιχα έχουν ξεπεράσει τα 5 χρόνια χρήσης, τότε είναι σίγουρα ώρα να τα αλλάξεις. Προσοχή όμως. Τα χρόνια χρήσης δεν είναι απαραίτητα ίδια με τα χρόνια που κυκλοφορούν τα λάστιχα στην αγορά. Μπορεί για να παράδειγμα να φυλάσσονταν σε κατάλληλες συνθήκες χρόνια μετά την κατασκευή τους. Αν τα λάστιχα αυτοκινήτου σου τα αγόρασες καινούργια, τότε θα πρέπει να υπολογίσεις το διάστημα που έχει περάσει από την πρώτα μέρα που τα ‘φόρεσες’. Αν πάλι τα αγόρασες μεταχειρισμένα, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά.
Pro tip: Πολλοί λένε ότι η ηλικία των ελαστικών δεν παίζει ρόλο. Αυτό όμως ισχύει μόνο στην περίπτωση που τα ελαστικά διατηρούνται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επειδή όμως δε ζούμε στη σπηλιά του Batman, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε την αγορά ελαστικών με ηλικία μεγαλύτερη των 3 ετών. 
Για να δεις την ημερομηνία κατασκευής, ψάξε κατά μήκος της πλευράς του ελαστικού που κοιτάζει προς τα έξω για τη σήμανση DOT. Λίγο μετά από αυτήν την ένδειξη αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής. Τα δύο πρώτα ψηφία αναφέρονται στην εβδομάδα παραγωγής και οι δύο τελευταίοι στο έτος παραγωγής. Αν για παράδειγμα ένα ελαστικό έχει κωδικό παραγωγής “4807”, τότε έχει παραχθεί την 48η εβδομάδα του 2007. 
 
⦁    Δείκτης Φθοράς Ελαστικών
Ο πιο σίγουρος τρόπος και εύκολος τρόπος για να δεις σε τί κατάσταση είναι τα λάστιχα αυτοκινήτου σου, είναι ο δείκτης φθοράς ελαστικών. Πρόκειται για ειδικά κατασκευασμένα τμήματα ελαστικού τα οποία βρίσκονται πάνω στο πέλμα, ανάμεσα στις αυλακώσεις.
  
Οι ενσωματωμένοι αυτοί δείκτες σε βοηθούν να μετρήσεις το βάθος του πέλματος έχει φτάσει τα 1,6mm. Τότε είναι η ώρα να αλλάξεις λάστιχα στο αυτοκίνητό σου, σύμφωνα με το νόμο. 
Για να βρεις τους δείκτες αυτούς, ψάξε για ένα τρίγωνο όπως κοιτάς τα λάστιχα. Αρκετά από αυτά έχουν και τα αρχικά TWI (Thread Ware Index).

⦁    Εμφανή σημάδια φθοράς
Ένας άλλος τρόπος για να διαγνώσεις την κατάσταση των ελαστικών σου είναι να ρίξεις μια ματιά για εμφανή σημάδια φθοράς. Αυτό περιλαμβάνει:
⦁    γρατσουνιές 
⦁    σκισίματα 
⦁    αποχρωματισμούς 
⦁    εξογκώματα ή παραμορφωμένα σημεία
⦁    εκτεθειμένο συρματόσχοινο της στεφάνης

Η δυσκολία με αυτόν τον έλεγχο είναι ότι είναι αδύνατον να τον κάνεις σωστά όσο το αμάξι βρίσκεται στο έδαφος, γιατί ένα μέρος από τα λάστιχα αυτοκινήτου πάντα θα είναι ‘κρυμμένο’. Τώρα όμως που γνωρίζεις τί πρέπει να ελέγχεις, μπορείς να ρίχνεις μια ματιά πιο συχνά, για παράδειγμα όποτε ετοιμάζεσαι να μπεις στο αυτοκίνητό σου, την πρώτη φορά της ημέρας.

Πώς συντηρώ τα λάστιχα αυτοκινήτου μου;
⦁    Σωστή οδηγική συμπεριφορά
Η πιο αποτελεσματική συντήρηση έρχεται από τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι δε φρενάρεις ούτε επιταχύνεις απότομα, δεν ενεργοποιείς συχνά και αναίτια τις λειτουργίες ABS και Anti spin και φυσικά δεν πέφτεις σε λακούβες σα μικρό παιδί σε πισίνα. 

⦁    Σωστό παρκάρισμα
Κάθε φορά που παρκάρεις με τη μία πλευρά του οχήματος επάνω σε πεζοδρόμιο, εκείνη η πλευρά δέχεται μεγαλύτερη πίεση απ’ότι της αναλογεί και αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε φθορά ή και αστοχία των ελαστικών. 

⦁    Έλεγχος πίεσης
Ήξερες ότι τα λάστιχα αυτοκινήτου έχουν διαφορετική πίεση αέρα ανάλογα με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και το μοντέλο; Η σωστή πίεση για κάθε όχημα αναγράφεται στο εγχειρίδιο χρήσης και σε ειδικό ταμπελάκι που βρίσκεται είτε στην πόρτα του οδηγού είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ.
Ελαστικά με χαμηλή πίεση φθείρονται πιο γρήγορα αφού δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις όσο κυλούν. Άσε που φθείρουν και την τσέπη σου γιατί μεγαλώνει η αντίσταση στην κύλιση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται περισσότερη ισχύς για να επιταχύνουμε και να διατηρήσουμε την ταχύτητα, ειδικά σε ανηφορικό έδαφος, οπότε το αυτοκίνητο καίει και περισσότερο καύσιμο. Το καύσιμο κοστίζει. Ο αέρας για τα λάστιχα αυτοκινήτου όμως στα βενζινάδικα είναι τσάμπα.

Τώρα που ξέρεις τα πάντα για τον έλεγχο και τη συντήρηση των ελαστικών σου, μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου; Χρησιμοποίησε όσα διάβασες για να κάνεις σωστή διάγνωση και να εξοικονομήσεις από τη συντήρηση. Και μην ξεχνάς! Με το Pricefox εξοικονομείς και στην ασφάλεια αυτοκινήτου σου! Σύγκρινε την αγορά ασφαλειών αυτοκινήτου και εξοικονόμησε έως 40% πληρώνοντας με ασφάλεια και με έως 12 άτοκες δόσεις. Τώρα και για μηχανή!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πιερρακάκης: Το 1 δισ. θα φτάσουν φέτος οι ψηφιακές συναλλαγές – Χοντρικά κάποιος γλιτώνει 100 ουρές
Προσωρινοί πίνακες για 2.260 θέσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Μετανάστευσης – Ασύλου
Η AEGEAN δημιουργεί την επόμενη γενιά πιλότων με ένα νέο 3ετές Πρόγραμμα Υποτροφιών για 120 νέους και νέες που αγαπούν την αεροπορία
Σαν σήμερα. Η 30η Νοεμβρίου στο χρόνο
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη
Το "Work from Greece" προωθεί η πλατφόρμα Marketing Greece
34η Απονομή World Tourism Film Awards. Η Ελλάδα στην Κορυφή του κόσμου!
Η παρακολούθηση επιβάτη πλοίου απο τη Σαντορίνη έφερε 9 συλλήψεις για ναρκωτικά
Η SELECTED HIDEAWAYS ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ XENIA 26-28/11
Με φόντο τη Σαντορίνη η ομιλία του CEO της AEGEAN Δημήτρη Γερογιάννη στο 12ο Συνέδριο Selectour στην Αθήνα
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" η 25η/11 και η ΓΣΕΕ μας ενημερώνει για το ισχύον πλαίσιο στην εργασία
Το τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά επισκέφθηκε το Ε/Γ - Ο/Γ Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ.
Έρευνα Pricefox.gr: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα vs Βενζινοκίνητα - Ποιο είναι πιο οικονομικό
MTC GROUP : Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΤΟΥ 2022
Δεν μπορούν να υπάρξουν ΑΠΕ χωρίς δίκτυα - Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερα έργα μεταφοράς
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.