Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ) στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα : Οι διηπειρωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Την ανάγκη να περάσουμε στην εποχή της καθαρής ενέργειας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, αλλά και με όρους ασφάλειας για την κοινωνία και το περιβάλλον, υπογράμμισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27, στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου. 
Η κλιματική κρίση πιέζει ασφυκτικά πλέον για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης που είναι, όπως είπε, ο δύσβατος αλλά απολύτως αναγκαίος δρόμος προκειμένου να παραδώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές.
Συνομιλώντας με κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς ενεργειακού κλάδου, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε πιο πυκνές -διασυνοριακές αλλά και διηπειρωτικές- ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ανθεκτικά και έξυπνα δίκτυα, καθώς και τεχνολογίες αποθήκευσης που θα μεγιστοποιήσουν την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. 
Έναν νέο διάδρομο για ανταλλαγές καθαρής ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, χαρακτήρισε ο κ. Μανουσάκης την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να συμμετάσχει και επενδυτικά σε αυτό το κορυφαίο έργο, για το οποίο συνεργάζεται με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC και τον φορέα υλοποίησης ELICA. Ανέφερε επίσης ότι με τις διεθνείς και εγχώριες διασυνδέσεις που υλοποιεί ο  Διαχειριστής στο πλαίσιο του επενδυτικού  προγράμματος, ύψους 5 δισ. ευρώ, το ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ: 
Καταλυτική η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για την πράσινη μετάβαση
Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει να επισπεύσουμε την ενεργειακή μετάβαση, που είναι ο δύσβατος αλλά απολύτως αναγκαίος δρόμος για να παραδώσουμε ένα πιο βιώσιμο μέλλον στις επόμενες γενιές. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη οικονομικά προσιτές τεχνολογίες αποθήκευσης που να μπορούν να εξασφαλίσουν αξιόπιστη λειτουργία των δικτύων μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μέρος της λύσης είναι η δημιουργία πιο έξυπνων και ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια εν μέσω αυξανόμενης διείσδυσης στοχαστικών μορφών ενέργειας και σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Για τον σκοπό αυτό, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύει την ανθεκτικότητα του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς, εκσυγχρονίζοντας τις ηλεκτρικές υποδομές και αντικαθιστώντας πλήρως τον πλέον κρίσιμο εξοπλισμό υψηλής και υπερυψηλής τάσης έως το 2023.
Υλοποιούμε επίσης σύνθετα τεχνικά έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, εισάγοντας έξυπνες τεχνολογίες και υπερσύγχρονες πλατφόρμες πληροφορικής με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κατανομή ενέργειας (dispatching) και τη μέγιστη σταθερότητα του Συστήματος σε συνθήκες υψηλής παραγωγής ΑΠΕ. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι απολύτως απαραίτητες, αλλά η αποθήκευση είναι αυτή που θα παίξει τον καταλυτικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση.
Η επείγουσα ανάγκη για περισσότερη καθαρή ενέργεια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας οικονομικά προσιτές τεχνολογίες αποθήκευσης, θέτει σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθειά μας να περάσουμε όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με ασφάλεια, στην εποχή της καθαρής ενέργειας. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η χάραξη νέων πολιτικών και η συστηματική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Τα κράτη, ως «κλιματικοί ηγέτες», είναι σημαντικό να επενδύσουν τα ίδια σε ακόμη περισσότερα έργα ενεργειακής μετάβασης, αλλά και να διευκολύνουν και να ενθαρρύνουν την υγιή επιχειρηματικότητα, μεριμνώντας παράλληλα για την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική ισορροπία. 
Πυκνά δίκτυα διεθνών και εγχώριων διασυνδέσεων για πιο γρήγορη στροφή προς τις ΑΠΕ
Χρειαζόμαστε περισσότερα διασυνοριακά και διηπειρωτικά έργα μεταφοράς, για να δημιουργήσουμε πιο πυκνά δίκτυα αλλά και για να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ενέργεια που παράγεται σε διαφορετικές κλιματικές και γεωγραφικές ζώνες. 
Οι διεθνείς διασυνδέσεις παίζουν βασικό ρόλο για την πράσινη μετάβαση αφού διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού και συμβάλλουν στην ενσωμάτωση νέων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Ο ΑΔΜΗΕ προωθεί ενεργά νέα έργα διεθνών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των ελληνικών συνόρων. Μέσα από αυτά τα έργα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κρίσιμος διάδρομος για ανταλλαγές πράσινης ενέργειας μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται με τον Αιγύπτιο Διαχειριστή EETC για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και τον φορέα υλοποίησης ELICA, ενώ σκοπεύει να συμμετάσχει στο έργο και σε επενδυτικό επίπεδο. Η νέα διασύνδεση θα συνδέσει τη βόρεια Αφρική με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και θα δώσει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης ΑΠΕ. Παράλληλα, θα είναι κι ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα, καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση ενός καλωδίου συνεχούς ρεύματος 500 kV και συνολικής ισχύος έως 3 GW για τη μέγιστη απορρόφηση καθαρής ενέργειας που θα παράγεται στην Αίγυπτο.
Ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει επίσης τεχνογνωσία στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σκοπεύει να συμμετάσχει ως μέτοχος στον φορέα υλοποίησης, EuroAsia Interconnector. Αυτό το σημαντικό έργο θα δημιουργήσει έναν ακόμη ενεργειακό διάδρομο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. 
Με τις εγχώριες νησιωτικές και  χερσαίες διασυνδέσεις του Διαχειριστή, το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.  Τα έργα αυτά βελτιώνουν την ποιότητα ηλεκτροδότησης στα ελληνικά νησιά, μειώνουν το ενεργειακό κόστος για όλους τους καταναλωτές και εξασφαλίζουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Οι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αποσύρονται σταδιακά από τα νησιά ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Αιγαίο σχεδόν θα μηδενιστούν και θα μειωθούν κατά 2,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με το 2020. 


Στην κεντρική φωτογραφία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάνος Μανουσάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αιγύπτου Δρ. Mohamed Shaker El-Markabi και την Πρόεδρο του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC κα Sabah Mashali

Συνοδευτικη φωτογραφία : Ο κ. Mάνος Μανουσάκης με την κα Sabah Mashali (EETC), τον κ. Ιωάννη Καρύδα (Copelouzos Group), τον κ. Andreas Gunst (DLA Piper) και τον κ. Daniel Wetzel (International Energy Agency)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η SELECTED HIDEAWAYS ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ XENIA 26-28/11
Με φόντο τη Σαντορίνη η ομιλία του CEO της AEGEAN Δημήτρη Γερογιάννη στο 12ο Συνέδριο Selectour στην Αθήνα
Σαν σήμερα. Η 26η Νοεμβρίου στο χρόνο
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" η 25η/11 και η ΓΣΕΕ μας ενημερώνει για το ισχύον πλαίσιο στην εργασία
Το τμήμα Ναυτιλιακών σπουδών του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Πειραιά επισκέφθηκε το Ε/Γ - Ο/Γ Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ.
Έρευνα Pricefox.gr: Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα vs Βενζινοκίνητα - Ποιο είναι πιο οικονομικό
MTC GROUP : Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΣΕ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΤΟΥ 2022
Δεν μπορούν να υπάρξουν ΑΠΕ χωρίς δίκτυα - Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερα έργα μεταφοράς
Όλοι μαζί κάνουμε κι εφέτος πραγματικότητα τις ευχές χιλιάδων παιδιών μέσα από τα Ευχοστολίδια
Έκθεση και προτάσεις της MTC Group για το μέλλον του τουριστικού τομέα και τη θέση των νησιών
Προτεραιότητα της ΔΥΠΑ η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας - Ποια προγράμματα είναι σε εξέλιξη
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού η 20η Νοεμβρίου
Οδηγός από το Pricefox: Μάθε πώς να ελέγχεις και να συντηρείς τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου
Ευρύτατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την κάλυψη χιλιάδων θέσεων προετοιμάζεται για τον Μάρτιο
Μετά το Υπ. Εργασίας αποσύρεται και από το Υπ. Οικονομικών η όποια ενίσχυση είχε διατεθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου»
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.