Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

Νέες δομές ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους

Νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί η χρηματοδότηση 104 νέων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των διαγωνισμών για τις 64 πρώτες Μονάδες και προχωράει άμεσα στην υλοποίησή τους. Από αυτές, οι 12 αφορούν την υποστήριξη παιδιών και εφήβων και της οικογένειας.
 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έξι Κέντρα Ημέρας και μία Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων σε Αττική και Τρίκαλα. Από αυτές τις Μονάδες, τα δύο Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές και θα γίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για κακοποιημένα παιδιά και εφήβους, το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία δύο Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δημιουργούνται, επίσης, τρεις Ξενώνες για παραβατικούς εφήβους σε Αθήνα, Πειραιά και Μακεδονία, καθώς και δύο Κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας σε Δυτική Αττική και Θεσσαλονίκη.
 

Ολοκληρώθηκαν, επίσης, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη δημιουργία 8 μονάδων για την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σε Αττική, Πειραιά, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Τρίπολη και Ηράκλειο Κρήτης.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο υποστήριξης των παιδιών μας στην κοινότητα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του Υπ. Υγείας. Και υπογράμμισε ότι για την υποστήριξή των παιδιών και των εφήβων, παράλληλα με τις νέες δομές, αναπτύσσονται και εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες. «Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων μας με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές για να αντιμετωπίσουμε νέες ανάγκες».

Επίσης, δημιουργήθηκε η πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για εφήβους στο ΕΣΥ στο «Σισμανόγλειο». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι νομοθετήθηκε η λειτουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας στα Πανεπιστήμιά για την ψυχολογική υποστήριξή των φοιτητών, με πρώτο από αυτά στο ΠΑΔΑ.

 

Το υπουργείο Υγείας επενδύει ταυτόχρονα σε διεθνείς συνεργασίες για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για τα παιδιά, συμπλήρωσε η υφυπουργός Υγείας.
 

Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το «Child Mind Institute» της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.

Επίσης, εγκαινίασε το νέο Γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Dr. Hans Kluge.

Ήδη, μάλιστα, όπως ανέφερε η υπεύθυνη του Υπ. Υγείας, «χρηματοδοτούμε νέο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των παιδιών και εφήβων, που θα συμβάλει ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο αναφοράς τη χώρα μας».
Η αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας καταλήγει: «Διασφαλίζουμε με τα νέα κέντρα και τις νέες δράσεις ότι θα έχουν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι ισότιμη πρόσβαση στην προστασία της Ψυχικής Υγείας, ώστε να έχουν ποιότητα ζωής και να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στόχος μας στο Υπουργείο Υγείας είναι να μην μείνει κανένας μόνος του, να μην μείνει κανένας πίσω!».

Πηγή : Α.Μ.Π.Ε. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Περιορισμένη φέτος η έξοδος του Αγίου Πνεύματος. Κερδισμένοι οι outsiders προορισμοί
Υπο έλεγχο οι πυρκαγιές σε ολόκλητρη τη χώρα. Βελτιωμένη η εικόνα
Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση σε ερώτηση του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο Σαντορίνης
Ελέγχους παρακολούθησης των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων διενήργησε το Υπουργείο Ναυτιλίας
Πλευρικά στοιχήματα στο Live Blackjack!
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Δε θα επιτρέψω σε κανέναν, μετά από τόσα χρόνια, να μου απαγορεύσει να μιλάω ελεύθερα για αυτά που αγωνίστηκα
Οι top προορισμοί εσωτερικού και εξωτερικού από τις μεγαλύτερες βάσεις της AEGEAN για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος
«Καίνε» οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήριαç Στις ακριβότερες διαδρομές από νησί σε νησί η Ελλάδα
Απο1η Ιουλίου η 6η μέρα εργασίας. Ποιες επιχειρήσεις αφορά, πως αμείβονται οι εργαζόμενοι
Επίκαιρη ερώτηση για την αισχροκέρδεια των τραπεζών
Η χρηστή Διακυβέρνηση των αθλητικών Ομοσπονδιών στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργάνωσε το Υπουργείο Αθλητισμού
Η Ελλάδα έχει ρόλο, υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να γίνουμε ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων
Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό υπέγραψαν Υπ. Τουρισμού και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Συνεργασία Υπουργείου Αθλητισμού και Εκκλησίας στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους
«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για τη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να ‘βουλιάζει’», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.