Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ : Παραπλάνηση καταναλωτών, πελατειακή σχέση με τον τύπο και αντιποίηση του ρόλου της πολιτείας απο τη ΔΕΗ

Ερώτηση με θέμα την παραπλάνηση καταναλωτών, την πελατειακή σχέση με τον τύπο και την αντιποίηση του ρόλου της πολιτείας από τη διοίκηση της ΔΕΗ συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, η ανταλλαγή επιστολών στις αρχές του Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΗ, κ. Στάσση, και του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Δαγούμα, που περιγράφεται στο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών της 26.08, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της αντίληψης των χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών της ΔΕΗ για τον τρόπο λειτουργίας της (πρώην) Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αλλά και του μπάχαλου που δημιούργησαν οι πρόχειρες, αποσπασματικές και επικοινωνιακές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΝΔ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τη δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η ΔΕΗ αποτέλεσε έναν από τους προμηθευτές που, σύμφωνα με τον έλεγχο της ΡΑΕ, διαφήμισαν με παραπλανητικές αναφορές τα τιμολόγια Αυγούστου 2022 και τη συνολική τους πολιτική. Η συμμόρφωση πραγματοποιήθηκε μετά τις παρατηρήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας της 04/08/2022 και της εν λόγω ανταλλαγής επιστολών.

Η αιχμή που φαίνεται να αφήνει στις επιστολές του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ για πελατειακή σχέση της ΔΕΗ με τον Τύπο, προκειμένου η επιχείρηση και η διοίκησή της να παρουσιάζονται με θετικό τρόπο από τα ΜΜΕ, αποκαλύπτει τη κυβερνητική μεθόδευση για χειραγώγηση των ΜΜΕ. Δεν αφήνει επίσης χώρο για αμφιβολίες για το γεγονός ότι στόχος των υπέρογκων διαφημιστικών πακέτων που δαπανά η ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια είναι να μένουν κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας μια σειρά από επιλογές που έχουν στοιχίσει ανεπανόρθωτα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την απαξίωση των λιγνιτωρυχείων και των λιγνιτικών μονάδων το 2020-2021, τη λήψη δανείων με ρήτρα άνθρακα, αλλά και τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης υπέρ της ΔΕΗ και εις βάρος των καταναλωτών όπως π.χ. η πρόσφατη νομοθέτηση της αναδρομικής επιστροφής εκατομμυρίων ευρώ από το 2005 (!!!) μέσω του άρθρου 120 του Ν. 4951/2022 για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στα πρώην Μη-Διασυνδεδεμένα Νησιά, καθώς και η νομοθετική αφαίρεση κάθε είδους έκπτωσης από τον υπολογισμό των υπερκερδών από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία η ΔΕΗ, ακόμη και με την υποεκτίμηση της μελέτης της ΡΑΕ, κατέχει τη μερίδα του λέοντος.

Εξάλλου,  εάν δεν παρουσιάζεται ως «επιτυχημένη» η πορεία της ΔΕΗ από τα ΜΜΕ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες αμοιβές του κ. Στάσση και των υπόλοιπων γαλάζιων παιδιών που η κυβέρνηση ΝΔ τοποθέτησε στη ΔΕΗ, αλλά ούτε και το αφήγημα της ΝΔ για τη «σωτηρία» της. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση ότι, όπως προκύπτει από το δημοσιευμένο περιεχόμενο των επιστολών, ο κ. Στάσσης αντιμετωπίζει την παρακράτηση μέρους των υπερκερδών από τη χονδρεμπορική αγορά ως «συνεισφορά» στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, και όχι ως υποχρέωση, όπως ορθά του επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΡΑΕ. Είναι προφανές ότι για τα γαλάζια παιδιά της ΝΔ η δημόσια περιουσία είναι μαγαζί τους και για το λόγο αυτό συμπεριφέρονται αυθαίρετα και χρεώνουν ασύστολα τους καταναλωτές.

Ένα επιπλέον ζήτημα που προκύπτει από το περιεχόμενο των επιστολών αφορά στην επιβεβαίωση για την ελλιπή ενημέρωση των καταναλωτών για τις πρόσφατες, αλλεπάλληλες και αποσπασματικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που επανέφεραν πολλαπλάσια την καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, παρά την τάχατες αναστολή της στα «χαρτιά». Αυτό το ρόλο, φαίνεται να ισχυρίζεται ότι ανέλαβε αυτοβούλως η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας στα έγγραφά της την απουσία ενημερωτικής εκστρατείας από την Πολιτεία. Όμως, ακριβώς λόγω των κυβερνητικών αλλαγών και παλινωδιών της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία, οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τις τιμές Αυγούστου μόλις στις 31/7, ενώ ο έλεγχος των νέων τιμολογίων κατέστη δυνατός από τη ΡΑΕ μόλις στις αρχές Αυγούστου και η πλήρης συμμόρφωση των προμηθευτών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ στις 09/08.

Ακόμη και σήμερα, που μπαίνουμε στο δεύτερο μήνα εφαρμογής της τάχατες κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές στους οποίους έχει εναποθέσει ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη να βρίσκουν τη φθηνότερη τιμή κάθε μήνα, ψάχνουν να πληροφορηθούν τις νέες τιμές, τις διαδικασίες για αλλαγή προμηθευτή και υπεύθυνη ενημέρωση για το τι θα πρέπει να προσέξουν στις τιμές και στις εκπτώσεις που ανακοινώνουν κάθε μήνα οι προμηθευτές. Και αυτό το μπάχαλο επιβεβαιώνουν οι επιστολές ΡΑΕ και ΔΕΗ που δημοσιοποιήθηκαν καθώς και τις καταστροφικές ευθύνες του ΥΠΕΝ και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 10,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
Κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει 120 ουρές με τις ψηφιακές συναλλαγές
Σαν σήμερα. Η 5η Οκτωβρίου στο χρόνο
Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πώς το αντιμετωπίζουν πρατηριούχοι, βιοτέχνες και ξενοδόχοι
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρά πράσινα δίκτυα για μία πιο ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη
Αρχίζουν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο –Πάνω απο 10% στην ευρωζώνη
Ειδική ενότητα "Real Luxury" ετοιμάζει για πρώτη φορά το 100% Hotel Show
Γ. Πολυχρονακος (ΚΙΝΑΛ) : έλλειψη προσωπικών γιατρών στα νησιά των Κυκλάδων
Η Star Alliance κατακτά ξανά τον τίτλο της «Καλύτερης Αεροπορικής Συμμαχίας στον Κόσμο» στα Skytrax 2022 World Airline Awards
Κικίλιας: «Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, ενισχύοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»
Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ολοκληρώνονται οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Κικίλιας : Τουρισμός είναι και οι σκληρά εργαζόμενοί του
Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.