Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Οι Παναγίες του Αιγαίου. 14 απο τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Παναγίας στις Κυκλάδες.

Εκτός από την ομορφιά τους, τα περισσότερα ελληνικά νησιά έχουν και τις δικές τους εκκλησίες. Μάλιστα, οι πιο πολλοί ναοί των νησιών είναι αφιερωμένοι στην Παναγία.

Κάποιοι απο τους πλέον ιδιαίτερους ναούς αφιερωμένους στην Παναγία, στις Κυκλάδες, είναι οι εξής 14 : 

 

 

 

1. Τήνος – Παναγιά η Ευαγγελίστρια: Πρόκειται για τη Μεγαλόχαρη Παναγία των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου. Όσοι φτάνουν στην Τήνο, συνήθως το πράττουν για να εκπληρώσουν ένα τάμα.

2. Αστυπάλαια – Παναγίας της Πορταΐτισσας: Ο ναός της είναι χτισμένος μέσα σε κάστρο και κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους ναούς των Δωδεκανήσων.

3. Σίφνος – Παναγιά της Χρυσοπηγής: Στο ναό της επί εποχής Κουρσάρων, ζούσαν καλόγριες. Μάλιστα, με τη μία εξ αυτών έγινε θαύμα, με τη Μεγαλόχαρη να τη σώζει από τα χέρια των Κουρσάρων.

4. Αμοργός – Παναγιά η Χοζοβιώτισσα: Πρόκειται για έναν ναό κοντά στον οποίο δημιουργούνται κατολισθήσεις. Το αξιοπερίεργο είναι πως ενώ πέφτουν βράχια, δεν έχει τραυματιστεί κανείς έως και σήμερα.

 

 

5. Φολέγανδρος – Παναγία Της Κοιμήσεως: Πρόκειται για εκκλησία, η οποία ήταν χτισμένη επάνω σε αρχαίο Ελληνικό ναό, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για να χτιστεί.

6. Μυτιλήνη – Παναγιά της Αγιάσου: Πρόκειται για ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη της Ελλάδας, λόγω των προσκυνημάτων στην Παναγία. Επίσης, είναι γνωστό ότι την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, επικρατεί το αδιαχώρητο εντός του ναού. 

7. Σαντορίνη – Παναγιά η Επισκοπή: Ναός, ο οποίος είναι χτισμένος από Βυζαντινό αυτοκράτορα. Λατρεύεται και προσκυνάτε από χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

8. Πάρος – Παναγιά η Εκατονταπυλιανή: Πρόκειται για τον ναό, τον οποίο έχτισε ο  αυτοκράτορας Κωνσταντίνος και ο οποίος διαθέτει εκατό πύλες.

9. Άνδρος – Παναγιά η Θεοσκέπαστη: Πρόκειται για ναό, χτισμένο σε σπηλιά και με σκεπή από ξύλα καραβιού, τα οποία πιστεύεται πως έστειλε, η Παναγία.

 

 

10. Λειψοί – Παναγία του Χάρου: Η συγκεκριμένη Παναγία αποτελεί τη μοναδική, η  οποία παρουσιάζεται εικονογραφημένη να κρατά τον Χριστό και εορτάζεται στις 23 Αυγούστου.

11. Μύκονος – Παναγιά Τουρλιανή: Ιδρύθηκε το 1542 και διαθέτει μεταξύ άλλων, μεταβυζαντινές εικόνες, καθώς και μεταβυζαντινά τάματα.

12. Μήλος – Παναγιά Τουρλιανή: Πρόκειται για ναό κτισμένο επάνω στο Κλήμα και διαθέτει εκπληκτική θέα για το ηλιοβασίλεμα. 

13. Σίφνος – Παναγιά η Πουλάτη: Χτίστηκε το 1871 και εορτάζεται κάθε έτος στις 15 Αυγούστου. Έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και επιβλητικά καμπαναριά. 

14. Κάρπαθος – Κυρά-Παναγιά: Ο ναός της διαθέτει κόκκινο τρούλο, ενώ μπροστά της υπάρχει μια παραλία, με κρυστάλλινα νερά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 10,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
Κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει 120 ουρές με τις ψηφιακές συναλλαγές
Σαν σήμερα. Η 5η Οκτωβρίου στο χρόνο
Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πώς το αντιμετωπίζουν πρατηριούχοι, βιοτέχνες και ξενοδόχοι
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρά πράσινα δίκτυα για μία πιο ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη
Αρχίζουν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο –Πάνω απο 10% στην ευρωζώνη
Ειδική ενότητα "Real Luxury" ετοιμάζει για πρώτη φορά το 100% Hotel Show
Γ. Πολυχρονακος (ΚΙΝΑΛ) : έλλειψη προσωπικών γιατρών στα νησιά των Κυκλάδων
Η Star Alliance κατακτά ξανά τον τίτλο της «Καλύτερης Αεροπορικής Συμμαχίας στον Κόσμο» στα Skytrax 2022 World Airline Awards
Κικίλιας: «Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, ενισχύοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»
Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ολοκληρώνονται οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Κικίλιας : Τουρισμός είναι και οι σκληρά εργαζόμενοί του
Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.