Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022

Η μεσογειακή διατροφή «το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία»

Ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία χαρακτήρισε τη  η Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας Κάθριν Ιτσιόπουλος, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργάνωσαν προ ημερών -στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για τη μεσογειακή διατροφή και συγκλίνουν, όπως είπε, στην παρουσία ισχυρών αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βελτιώσουν τις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πολλές χρόνιες ασθένειες.

«Ξέρουμε σήμερα ότι οι χρόνιες ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η στεφανιαία νόσος, η σπλαχνική παχυσαρκία, ο διαβήτης και η οστεοαρθρίτιδα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από χρόνιες φλεγμονές. Σε αυτές τις φλεγμονές, συγκεκριμένοι βιοδείκτες προφλεγμονής ανταποκρίνονται σε διατροφικές παρεμβάσεις. Ουσιαστικά, αυτό που καταφέρνει η μεσογειακή διατροφή είναι να μετριάζει τη φλεγμονή επειδή είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά», σημείωσε η κ. Ιτσιόπουλος.

Έρευνα για την μεσογειακή διατροφή στην ελληνική διασπορά στην Αυστραλία
Παρουσιάζοντας έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή που έγινε στην Αυστραλία, η κ. Ιτσιόπουλος ανέφερε ότι Ελληνίδες της διασποράς μαγείρεψαν ντολμάδες, γεμιστά και άλλα βασικά τρόφιμα, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί με προζύμι.

Το μοντέλο αυτής της διατροφής ακολούθησαν για 12 εβδομάδες ασθενείς με διαβήτη, που δεν είχαν ποτέ ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή και άρχισαν να τρέφονται αποκλειστικά με αυτά τα φαγητά και τρόφιμα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι λάτρεψαν το φαγητό και μάλιστα δεν ήθελαν να επιστρέψουν στα προηγούμενα διατροφικά μοντέλα που εφάρμοζαν.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε στατιστικά σημαντικές μεταβολές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, ισοδύναμες με τη μείωση κατά 10% της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο σε διαβήτη τύπου δύο. Τα θετικά αποτελέσματα στην υγεία καταγράφηκαν, επίσης, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

Καινοτόμος μέθοδος από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας
Στο πλαίσιο, άλλωστε, της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθόδου από τις ΗΠΑ για τη μέτρηση της αντιφλεγμονώδους δυναμικής της δίαιτας, χρησιμοποιήθηκαν 45 παράμετροι. Από αυτές, οι υψηλότεροι προφλεγμονώδεις δείκτες συνδέονται θετικά με τη φλεγμονή, την υψηλή πίεση, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τη στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, η μεσογειακή δίαιτα έχει περισσότερα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κ. Ιτσιόπουλος γνωστοποίησε ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία, η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά δεν προσέφερε την πληθώρα των συστατικών που έχει η μεσογειακή διατροφή ως προς την δυνατότητά της να μειώνει τις φλεγμονές.

Έρευνες, τέλος, έδειξαν ότι χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη συνδέονται με τη μεσογειακή δίαιτα. Συγκεκριμένα, μετά την υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μειώνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης και υποχωρεί η φλεγμονή στο παιδιατρικό άσθμα με μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

Πηγή : www.ipharmahealth.gr
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 10,9 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
Κάθε Έλληνας πολίτης έχει γλυτώσει 120 ουρές με τις ψηφιακές συναλλαγές
Σαν σήμερα. Η 5η Οκτωβρίου στο χρόνο
Σημαντικές αυξήσεις αναμένονται στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πώς το αντιμετωπίζουν πρατηριούχοι, βιοτέχνες και ξενοδόχοι
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ισχυρά πράσινα δίκτυα για μία πιο ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη
Αρχίζουν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Στο 12,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο –Πάνω απο 10% στην ευρωζώνη
Ειδική ενότητα "Real Luxury" ετοιμάζει για πρώτη φορά το 100% Hotel Show
Γ. Πολυχρονακος (ΚΙΝΑΛ) : έλλειψη προσωπικών γιατρών στα νησιά των Κυκλάδων
Η Star Alliance κατακτά ξανά τον τίτλο της «Καλύτερης Αεροπορικής Συμμαχίας στον Κόσμο» στα Skytrax 2022 World Airline Awards
Κικίλιας: «Ο τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης, ενισχύοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα»
Ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
Ι. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ολοκληρώνονται οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων Κρήτης-Αττικής
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Κικίλιας : Τουρισμός είναι και οι σκληρά εργαζόμενοί του
Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια Pfizer
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.