Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Σε γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης εισέρχονται από τον ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα έργα της 4ης φάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, μετά την έναρξη των εργασιών για τη σύνδεση της Σαντορίνης με το ηπειρωτικό δίκτυο. Στόχος του Διαχειριστή είναι μέσα στο 2022 να συμβασιοποιηθούν και τα επαπομείναντα έργα που προβλέπονται στην 4η φάση, ώστε να ακολουθήσουν η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τις 6 Ιουλίου ο Διαχειριστής έχει λάβει τις προσφορές για την εγκατάσταση Υποσταθμών στα τρία νησιά. Για τους δύο Υποσταθμούς στη Φολέγανδρο και τη Μήλο, υποβλήθηκαν τρεις προσφορές, ενώ άλλες τρεις προσφορές κατατέθηκαν για τον Υποσταθμό που θα εγκατασταθεί στη Σέριφο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Παράλληλα, στις 29 Ιουλίου, εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό κατασκευής των καλωδιακών τμημάτων των διασυνδέσεων, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η τεχνική και οικονομική αξιολόγησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση της Φολεγάνδρου, της Μήλου και της Σερίφου θα ολοκληρωθεί το 2024. Η Σαντορίνη θα έχει «μπει στην πρίζα» νωρίτερα, στο πρώτο εξάμηνο 2023, όπως είχε αναφέρει στις αρχές Μαΐου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά την τελετή θεμελίωσης του Υποσταθμού στη Θήρα.

 

Η ηλεκτρική διασύνδεση των Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα πραγματοποιηθεί μέσω υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 353,2 χλμ και υπογείων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος, μήκους 19,6 χλμ. Εκτός από τα άμεσα διασυνδεδεμένα τέσσερα νησιά, πρόκειται να συνδεθούν έμμεσα έξι ακόμη νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα. Η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασιά. Ουσιαστικά με την 4η φάση θα εξασφαλιστεί σταθερή, πράσινη και φθηνή ηλεκτροδότηση σε δέκα συνολικά Κυκλαδονήσια.

Με την τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, ο ΑΔΜΗΕ φέρνει εις πέρας ένα πολυσύνθετο έργο, με πολλαπλά οφέλη:

• Για το σύμπλεγμα των νησιών, που θα τροφοδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα και δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον ζητήματα ευστάθειας.

• Για τους καταναλωτές, που θα εξοικονομήσουν χρεώσεις ΥΚΩ της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.

• Για την ανάπτυξη ΑΠΕ στα διασυνδεδεμένα νησιά, λόγω της αυξημένης μεταφορικής ικανότητας. Το περιθώριο για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας στις Κυκλάδες θα αυξηθεί σε περίπου 332 MW.

• Θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αέριων ρύπων, με την απόσυρση των τοπικών αυτόνομων σταθμών παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ, οι σταθμοί στην Πάρο και τη Θήρα θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Αντίθετα, οι σταθμοί στη Σύρο, τη Μήλο και τη Σέριφο θα αποξηλωθούν σταδιακά. Υπολογίζεται ότι η μείωση εκπομπών CO2 κατά το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας του έργου της 4ης φάσης θα φθάσει στους 100.000 τόνους ανά έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Φθηνή εργασία, ακρίβεια και χαμηλή αγοραστική δύναμη, οι ισχυρότερες τάσεις στην ελληνική κοινωνία
ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο
Γενική Συνέλευση ΗΑΤΤΑ: Τα Ελληνικά τουριστικά γραφεία στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού
Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας
Διαγωνισμός – πλαίσιο για τα καλωδιακά έργα των διασυνδέσεων των Δωδεκανήσων και των νησιών του BΑ Αιγαίου απο τον ΑΔΜΗΕ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Οδ. Κωνταντινόπουλος: Αυτοί που κατήγγειλλαν για μιντιακά συμφέροντα τα έπιναν μαζί τους
Πρόταση δυσπιστίας: Βαριές κατηγορίες με το «καλημέρα», ενώ Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους
ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας για την ενίσχυση της συνεργασίας
Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ): Η εξεταστική είχε ως στόχο την απόκρυψη της αλήθειας και των ευθυνών του κ. Καραμανλή
2η η Κρήτη και 7η η Σαντορίνη στους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Planet Cruise για το 2024
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούμενο απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα και τον ελληνισμό!
Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στο Φανάρι και στην ελληνική κοινότητα Κωνσταντινούπολης
Τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτικός αυτοματισμός και στο Δημόσιο για την αξιολόγηση των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση των πολιτών
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.