Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022

Ειδικές εξετάσεις βελτιώνουν τη διάγνωση σε σοβαρές παθήσεις

Ανοίγει η «ομπρέλα» των διαγνωστικών εξετάσεων που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, που έχει ήδη ξεκινήσει με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», μέσω του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιούνται προληπτικές μαστογραφίες.

Το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε σειρά άλλων προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου, όπως προαναγγέλθηκε για πρώτη φορά στο 2ο Φόρουμ του ΟΤ, ενώ ανάλογες δράσεις αναμένονται και από τη σταδιακή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος κατά του Καρκίνου.

Οι νέες εξετάσεις χρησιμοποιούν βιοδείκτες, οι οποίοι αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τον προσδιορισμό της θεραπείας ακριβείας που αρμόζει σε κάθε περίπτωση ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αποφεύγεται έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών με θεραπείες που μπορεί να μην βοηθήσουν, αλλά και το κόστος που οι άσκοπες θεραπείες συνεπάγονται.

Μια ανάσα από τη «Μεγάλη Έκρηξη»

Στο ίδιο πλαίσιο, η χρήση εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, επεκτείνεται και στην καρδιολογία, τις λοιμώξεις και τη νευρολογία. Στην περίπτωση της καρδιοπάθειας, επιβεβαιώνεται η καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ στην περίπτωση των λοιμώξεων, με τη νέα εξέταση ταυτοποιείται η ενεργή λοίμωξη από ηπατίτιδα C.

Πέραν των εξετάσεων αυτών, έρχονται αλλαγές και στην απεικονιστική εξέταση της αξονικής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT), με τον προσδιορισμό των ενδείξεων για χρήση της σε 12 είδη καρκίνου, στην καρδιολογία, τις λοιμώξεις και τη νευρολογία.

Ο Σεπτέμβριος αποτελεί ορόσημο για τον περαιτέρω προγραμματισμό των αλλαγών που χρειάζεται το σύστημα υγείας συνολικά σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται οι ασθενείς στη χώρα μας, καθώς μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο Χάρτης Υγείας της χώρας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με τον προσδιορισμό των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα (ΝUTS-2 και NUTS-3) μέσω συγκεκριμένων δεικτών και σε σύνδεση με την προτεραιότητα των δράσεων στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Νέες εξετάσεις

Τρεις νέες αποφάσεις από το υπουργείο Υγείας προβλέπουν την κάλυψη των παρακάτω εξετάσεων:

Καρκίνος προστάτη

Ο βιοδείκτης για τον πρώιμο καρκίνο του προστάτη, καθώς κοστολογήθηκε η εξέταση «Oncotype DX Prostate» σε ασθενείς με Δείκτη PSA στο αίμα κάτω του 20 ng/mL, με  Gleason score 6 ή 7 (3+3 ή 3+4) ή σε στάδιο Τ1c ή T2. Η εξέταση κοστολογήθηκε στην τιμή των 3.500 ευρώ. 

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η διαγνωστική εξέταση μέτρησης του νατριουρητικού πεπτιδίου NT-proBNP, με κόστος 35 ευρώ:

α) Ως βοήθημα στη διάγνωση σε άτομα για τα οποία υπάρχει υποψία ότι πάσχουν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και στην ανίχνευση ήπιων μορφών καρδιακής δυσλειτουργίας.

β) Στην εκτίμηση της βαρύτητας της καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με διαγνωσμένη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

γ) Στη διαστρωμάτωση του κινδύνου σε ασθενείς που παρουσιάζουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

δ) Στην παρακολούθηση της θεραπείας σε ασθενείς με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας.

Το Β-τύπου νατριουρητικό πεπτίδιο (ή εγκεφαλικό νατριουρητικό πεπτίδιο ή ΒΝΡ – Brain Natriuretic Peptide) παράγεται από τα κύτταρα του μυοκαρδίου.  Η συμβολή του στη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα επίπεδα του ΒΝΡ είναι αυξημένα σε ασθενείς με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια. Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάκριση της δύσπνοιας που οφείλεται σε καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες αιτίες.

Ηπατίτιδα C

Η διάγνωση της ενεργούς ηπατίτιδας C, με την κοστολόγηση της εξέτασης HCV Ag με κόστος 35 ευρώ. 

Και για τις τρεις εξετάσεις, δεν έχει προβλεφθεί πρόσθετη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, οπότε η διενέργειά τους θα γίνεται με τον ισχύοντα προϋπολογισμό και με την πρόβλεψη του clawback σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αξονική εκπομπής ποζιτρονίων

Αλλαγές όμως έρχονται και στη διενέργεια αξονικών τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT) για τη διάγνωση 12 μορφών καρκίνου, νευρολογικών παθήσεων όπως η επιληψία και η άνοια, καθώς και καρδιολογικών παθήσεων όπως επιμολύνσεις μοσχευμάτων και εμφυτευμάτων, ενδοκαρδίτιδα και για έλεγχο της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου.

Στη σχετική απόφαση τονίζεται ότι τα νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές που πραγματοποιούν την εξέταση συνεχίζουν να υποχρεούνται να λάβουν άδεια καταλληλότητας.

Παράλληλα όμως συγκροτείται ειδική επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) από γιατρούς με ειδικότητες Ακτινοδιαγνωστικής, Νευρολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής και Χειρουργικής, η οποία θα καθορίσει τις ενδείξεις, βάσει των οποίων το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ θα εγκρίνει την εκτέλεση της εξέτασης. 

Προέλευση : www.tovima.gr/2022/07/14/science/eidikes-eksetaseis-veltionoun-ti-diagnosi-se-sovares-pathiseis/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σαν σήμερα. Η 17η Αυγούστου στο χρόνο
Οι Παναγίες του Αιγαίου. 14 απο τις πιο ιδιαίτερες εκκλησίες της Παναγίας στις Κυκλάδες.
Το φοιτητικό, εθελοντικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ιατρική Απόβαση 2022"
Αυξάνονται οι έλεγχοι για το Δεκαπενταύγουστο. Καύσιμα, κυλικεία και ξαπλώστρες στο στόχαστρο
12 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Νεολαίας η σημερινή μέρα
Η μεσογειακή διατροφή «το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία»
Από Οκτώβριο και σε δύο φάσεις τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Πτήσεις με βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) και από το αεροδρόμιο της Αθήνας, από την AEGEAN και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Σεπτέμβριο με Οκτώβριο περιμένουμε νέα εμβόλια που θα είναι πιο αποτελεσματικά
Τουρισμός: Το ολικό comeback της «βαριάς βιομηχανίας»
Με 20% αύξηση έκλεισε ο Ιούλιος στο Νότιο Αιγαίο σε σχέση με το 2019
Mεταφορά 38 ασθενών από νησιά με πτητικά μέσα της ΠΑ
Ρόδος : Δεύτερο θανατηφόρο τροχαίο με τετράτροχη μοτοσυκλέτα σε δύο μόλις ημέρες
Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια - 12 βασικές συμβουλές
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιούλιο
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.