Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Κριτικές καταλυμάτων στις πλατφόρμες κρατήσεων. Που αρχίζουν και που τελειώνουν τα δικαιώματα της κάθε πλευράς;

Συντάκτης: ΔΚ

Είναι γεγονός πως εδώ και τουλάχιστο μια δεκαετία, οι γνώμες - σχόλια των επισκεπτών τουριστικών καταλυμάτων, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και επηρεάζουν καθοριστικά την επιλογή ή μη του προς κράτηση ακινήτου - χώρου απο τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.
 

Η τάση αυτή, η καθ' όλα ενδιαφέρουσα μιας και εμφανίζει τις αντικειμενικές και χωρίς συμφέρον γνώμες των επισκεπτών των ξενοδοχείων, μέχρι σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε οτι μόνο όφελος έχει προσφέρει σε κάθε πλευρά, ικανοποιόντας αφ' ενός -με τα θετικά σχόλια- τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους των ξενοδοχείων κι ενισχύοντας τη διάθεση και τον μεταξύ τους συναγωνισμό για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, κι αφετέρου οδηγώντας τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες στην καλύτερη δυνατή επιλογή ώστε να μείνουν το δυνατό περισσότερο ικανοποιημένοι.
 

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των κακόβουλων ή και σκόπιμα αρνητικών σχολίων; Πως και με ποιές διαδικασίες μπορεί να προστατευτεί η κάθε πλευρά αλλά και πως μπορούν να διασφαλίσουν οι πλατφόρμες τη συνέχιση της πολύ χρήσιμης παράθεσης των σχολίων φροντίζοντας όμως ώστε να πρόκειται τόσο για πελάτες που έχουν όντως υπάρξει στο παρελθόν όσο και για γνώμες οι οποίες βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες και στην αντικειμενική πραγματικότητα;


Αναμφίβολα, πρόκειται για ερωτήματα που θα απασχολήσουν και μάλιστα πολύ το χώρο των κρατήσεων διεθνώς στο άμεσο μέλλον. Ήδη στις Η.Π.Α., έδρα πολλών απο τις εταιρείες κρατήσεων, οι προβληματισμοί για το μέλλον, αλλά και το παρόν, των μέσων και εργαλείων κρατήσεων είναι εμφανείς και η κινητικότητα γεγονός, μιας και πραγματοποιούνται ήδη πειραματισμοί για την "επόμενη μέρα" αυτών των εργαλείων.


Επί του παρόντος όμως αρκετά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά ως αποτέλεσμα αρνητικών σχολίων - κριτικών σε σελίδες κρατήσεων καταλυμάτων, με τις επιχειρήσεις, διεθνώς, να ξεκινούν να κινούνται νομικά εναντίων των εν λόγω σχολιαστών, κρίνοντας τα σχόλια ως ψευδή, αιτούμενες την απόσυρσή τους, την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και την αποζημίωσή τους για την οικονομική ζημιά που υφίστανται απο δυσφημιστικά σχόλια.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου στη Ρόδο που κινήθηκε νομικά εναντίων λήπτριας των υπηρεσίων του, η οποία στη συνέχεια σχολίασε αρνητικά τις εμπειρίες της στη συγκεκριμένη μονάδα, με την τελευταία να υποστηρίζει πως πρόκειται για ψεύδη. 

Σχετικά με την υπόθεση στη σελίδα money-tourism.gr αλλά και στην ροδιακή εφημερίδα "Δημοκρατική" αναφέρονται τα ακόλουθα :  

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με αγωγή καταβολής αποζημίωσης από αδικοπραξία προσέφυγε ξενοδοχειακή εταιρεία του νησιού κατά ενός κατοίκου Αμαρουσίου Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμιση που υπέστη.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία διεκδικεί αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ, να απαγγελθεί εις βάρος της εναγόμενης, προσωπική κράτηση τριών μηνών, ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης της εκδοθείσας απόφασης και να υποχρεωθεί η εναγόμενη, να διαγράψει από την διαδικτυακή πλατφόρμα «Βooking.com» δυσφημιστικό κείμενο, αποκαθιστώντας δημόσια την αλήθεια.
 

Σύμφωνα με την αγωγή η εναγόμενη, προέβη, μέσω της ιστοσελίδας ενοικίασης δωματίων, με την οποία έχει συμβληθεί η ενάγουσα εταιρεία, «Βooking.com» μία από τις κορυφαίες διαδικτυακές εταιρείες ταξιδιών στον κόσμο, στην μίσθωση μονόκλινου δωματίου, με ημερομηνία άφιξης 16/08/2021 και ημερομηνία αναχώρησης στις 19/08/2021, με παροχή πρωϊνού, έναντι συνολικής τιμής ποσού 112,08 ευρώ, ήτοι 36,86 ευρώ ημερησίως, ποσό που πληρώθηκε, μέσω της ως άνω ιστοσελίδας, με πιστωτική κάρτα.
 

Η εναγόμενη έφθασε στο ξενοδοχείο στις 16/08/2021 και περί ώρα 10.38 πμ και της διατέθηκε το δωμάτιο στον δεύτερο όροφο.
 

Λίγα λεπτά αργότερα παραπονέθηκε πως δεν ήταν καθαρό το δωμάτιο αν και η υπάλληλος της ενάγουσας, εργαζόμενη στην υποδοχή, διαπίστωσε πως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα η αναφορά της εναγόμενης, οπότε, καλόπιστα, της διατέθηκε άλλο δωμάτιο στον δεύτερο όροφο επίσης, το οποίο ήταν τρίκλινο διότι όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου ήταν μισθωμένα, για ένα βράδυ και στην συνέχεια της δόθηκε το δωμάτιο στον τρίτο όροφο, στο οποίο διέμεινε έως την αποχώρηση της, χωρίς έκτοτε να εκφράσει οιανδήποτε παρατήρηση, παράπονο ή διαμαρτυρία είτε για τις παροχές των δωματίων, ούτε για την καθαριότητα αυτών, ούτε για το πρωϊνό, αν και σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ειδικό έντυπο παραπόνων.

Εν τέλει, αναχώρησε στις 19/06/2021 και περί ώρα 13.00, αν και έπρεπε να ελευθερώσει το δωμάτιο από τις 11.00.
 

Αίφνης, η εναγόμενη, στις 20-08-2021 και περί ώρα 11.14 μμ, ανάρτησε στην ως άνω διαδικτυακή εταιρεία ταξιδίων και στην κατηγορία που έχει τίτλο βαθμολογία σχολίων επώνυμα, βαθμολογώντας το ξενοδοχείο της ενάγουσας εταιρείας με 4 (με άριστα το 10), (βάζοντας βαθμό 2,5 στην καθαριότητα, βαθμό 10 στην τοποθεσία, βαθμό 5 στο προσωπικό, βαθμό 5 στην άνεση και στις παροχές και στην σχέση ποιότητας /τιμής), το ακόλουθο, «άκρως ψευδές, προσβλητικό, συκοφαντικό κείμενο, προκαλώντας σημαντική βλάβη της φήμης, της υπόληψης και της εμπορικής πίστης της ενάγουσας εταιρείας και του ξενοδοχείου αυτής, παγκοσμίως, αφού στην ως άνω ιστοσελίδα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη σε όλο τον Πλανήτη».
 

«Μηδενική καθαριότητα. Βρώμικα πατώματα, τουαλέτα και το πρώτο βράδυ βρήκα στο κρεβάτι κοριούς. Άλλαξα δωμάτιο αμέσως μόλις τους είδα και με ανάγκασαν να αλλάξω το επόμενο πρωί. Τεράστια ταλαιπωρία και η reception προσπάθησε να με πείσει ότι το δωμάτιο ήταν καθαρό και δεν είδε τίποτα».

Άμεσα και την ίδια ημέρα, η ενάγουσα απάντησε, στην ως άνω ιστοσελίδα «Η δνση του ξενοδοχείου μας απορρίπτει ως αναληθή τα αναγραφόμενά σας. Υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που διαψεύδουν τα αναγραφόμενά σας.
Άλλωστε παραμείνατε στο ξενοδοχείο μας επί μακρόν»

 

Ταυτόχρονα, στις 21-08-2021 εκλήθη η εναγόμενη, με μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο, να διαγράψει το κείμενο, που ανάρτησε, αμετανόητη, όμως, κάλεσε πίσω τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της και αρνήθηκε να αποσύρει τα ψευδή γεγονότα, αν και είπε πως δεν γνωρίζει αν βρήκε στο κρεβάτι «κοριούς», παρόλο που η υπάλληλος της υποδοχής της κατέστησε σαφές ότι προκαλεί ισχυρό πλήγμα, η ανάρτηση της, στην εμπορική αξιοπιστία της ενάγουσας, στην φήμη και στην υπόληψη της, ως λειτουργούσα την ως άνω ξενοδοχειακή μονάδα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
DEYATH
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Aegean Airlines : Θετικές Ταμειακές Ροές στο δεύτερο τρίμηνο πάρα την περιορισμένη δραστηριότητα
Σύψας: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Το 85% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι
Τσιόδρας: 3-4 χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας
Με ενδιαφέρον αναμένεται το φετινό Olympic Yacht Show
Η υφ. Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη ανέδειξε το σχέδιο για την ενίσχυση του ελληνικού οινοτουρισμού
Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών συνταξιούχων
Χρυσοί Σκούφοι 2021: Ποια είναι τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν
Πτώση Cessna 172 λόγω μηχανικού προβλήματος στην Σάμο - νεκροί οι επιβαίνοντες
Όλες οι αλλαγές για τους ανεμβολίαστους. Τι ισχύει από σήμερα έως τις 31/3/2022
Οδηγός σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τον τουρισμό
Εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ: Λήψη μέτρων για την προστασία από την ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων
ΚΚΕ: τα σχολεία ανοίγουν. Ποιός θα προστατεύσει τα παιδιά μας;
Α.Δ.Μ.Η.Ε. : Εγκαινιάστηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης «SEleNe CC» στη Θεσσαλονίκη
Φοροελαφρύνσεις, στήριξη των νέων και έλεγχος του τιμάριθμου οι εξαγγελίες του Π/Θ από την ΔΕΘ
Hondos_210915
Αιμοδοσία Οκτωβρίου
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.