Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Green pass και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τι είναι και που χρησιμοποιείται το καθένα.

Συντάκτης: ΔΚ
Πολλές και .. όλο και περισσότερες είναι οι οδηγίες και αποφάσεις σχετικά με τις διαδικασίες μετακίνησης, περιορισμών και υποχρεώσεων που ισχύουν σχετικά με τον Covid19, τις οποίες καλό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες και να είναι ενήμεροι πρίν ταξιδέψουν ώστε να αποφύγουν την ταλαιπωρία. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους γενικούς κανόνες που ισχύουν για τις μετακινήσεις καθώς και τις διαφορές μεταξύ του EU  Green Pass και του εθνικού πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

 
 • Αν είσαι εμβολιασμένος και θέλεις να ταξιδέψεις στο νησί μπορείς να το κάνεις είτε έχοντας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass) είτε την βεβαίωση εμβολιασμού (ουσιαστικά πρόκειται για την ελληνική εκδοχή). Ωστόσο ανεξάρτητα με το πότε θα αποκτήσεις ένα από τα δύο, επιτρέπεται να ταξιδέψεις αφού περάσουν 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό (με όλα τα εμβόλια).
 • Αν θέλεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, τότε θα πρέπει να έχεις εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (green pass). Η βεβαίωση δεν επαρκεί.
 • Αν έχεις κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά δεν έχουν περάσει 14 ημέρες και θέλεις να ταξιδέψεις σε κάποιο νησί, τότε θα πρέπει να κάνεις rapid ή PCR τεστ.
 • Το ότι έχεις εκδώσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό δεν σημαίνει πως μπορείς να ταξιδέψεις κιόλας αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες. Πάνω στο χαρτί αναγράφεται μάλιστα πότε έγινε η δεύτερη δόση σου, οπότε αν προσπαθήσεις να κάνεις «ζαβολιά» θα το καταλάβουν.
 • Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (green pass) δεν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να δηλώνουν εκεί τα αποτελέσματα από τα rapid ή τα PCR τεστ ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν. Πρόκειται δηλαδή για έναν «ψηφιακό φάκελο» με όλες τις κατηγορίες μέσα. Έτσι ουσιαστικά ο όρος οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν με το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι τόσο σωστός.

Ως προς τη χρήση και τις διαφορές μεταξύ του Green Pass και του (ελληνικού) Πιστοποιητικού Εμβολιασμού είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα ακόλουθα : 


 

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (ή green pass)

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό  είναι ουσιαστικά ένας «φάκελος» και αφορά τους εμβολιασμένους, τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν νοσήσει ήδη από covid.

Ένας εμβολιασμένος μπορεί να ταξιδέψει εντός και εκτός της χώρας έχοντας συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ψηφιακό πιστοποιητικό. Πρέπει μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο ναυτιλίας να έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τον εμβολιασμό. 

Τι περιλαμβάνει:

Είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και περιλαμβάνει:

Στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού).

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, περιλαμβάνει το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ.

Δηλαδή ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα) καθώς και ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Πότε ενεργοποιείται

Βάσει του κανονισμού με το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (μετά τις 14 ημέρες) και σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών) και σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid – 19.

Πώς το εκδίδεις:

Για να εκδοθεί το πιστοποιητικό θα πρέπει να έχεις ελληνική ταυτότητα που αναγράφει τα στοιχεία σου  με λατινικούς χαρακτήρες ή διαβατήριο σε ισχύ.

Θα χρειαστείς:

 • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον ΑΜΚΑ σου

Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού:

 • παρέχεται σε ψηφιακή και / ή έντυπη έκδοση
 • είναι ασφαλές και προστατευμένο και περιλαμβάνει κωδικό QR
 • παρέχεται και στα αγγλικά

Η επιβεβαίωση της εγκυρότητας του πιστοποιητικού γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου εισόδου ταξιδιωτών και με συγκεκριμένη πύλη που αναπτύσσει η ΕΕ.


 

Βεβαίωση εμβολιασμού (η ελληνική εκδοχή)

Με την βεβαίωση εμβολιασμού μπορείς να ταξιδέψεις προς τα ελληνικά νησιά (όχι εξωτερικό) 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σου. 

Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που έκανες την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείς:

 • τους προσωπικούς σου  κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • τον ΑΜΚΑ σου

Η βεβαίωση που θα εκδώσεις έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Η βεβαίωση εκδίδεται για τις περιπτώσεις που έχεις:

 • εμβολιαστεί στην Ελλάδα
 •  νοσήσει και έχεις κάνει μία δόση εμβολιασμού στην Ελλάδα. 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Hondos_210719
Lefteris
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το φθινόπωρο οι νέοι διαγωνισμοί για τη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κυκλάδων
 Καύσωνας εκατομμυρίων από ΤΖΟΚΕΡ και ΛΟΤΤΟ στα καταστήματα ΟΠΑΠ – 1,5 εκατ. ευρώ στο τζακ ποτ του ΤΖΟΚΕΡ και 1,4 εκατ. ευρώ στο ΛΟΤΤΟ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
Δύο υποχρεωτικά Covid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
Γρηγόρης Τάσιος: η Μύκονος έδειξε ότι κατέρρευσε ο μύθος των covid free προορισμών
Σε 2,3 εκατομμύρια περίπου ανέρχονται οι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα το 2021
Παράταση στην υποβολή αιτήσεων τω ν προγραμμάτων για τις επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια και παιδότοπους
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ιστορίες για το [21]
Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι νέοι για τον τρόπο αξιοποίησης του Freedom Pass μέσω της AEGEAN
Εντυπωσιακά αφιερώματα του βρετανικού Τύπου σε νησιωτικούς και ηπειρώτικους προορισμούς της Ελλάδας
Άνοιξαν σήμερα οι πλατφόρμες freedom pass για τα προπληρωμένα 150 ευρώ των νέων και του κατ' οίκον εμβολιασμού
ΑΔΜΗΕ : Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βυθού από την Αριάδνη Interconnection
Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό ανέλαβε τους ελέγχους
Tι αλλάζει για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
Διαρκείς ενημερώσεις στον βρετανικό Τύπο για τα ισχύοντα λόγο Covid στην Ελλάδα
Denaxa
Λιγνός_νέα
ΔΕΥΑΘ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.