Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2020, πριν δηλαδή ο κορωνοϊός μετατραπεί σε πανδημία και αλλάξει τη ζωή μας και τις συνήθειές μας –μάλλον για πάντα–, οι καταναλωτές έμπαιναν σε ένα κατάστημα για να ψωνίσουν επειδή μπορεί να τους είχε προσελκύσει η τιμή, η βιτρίνα, ο κόσμος, το σημείο όπου αυτό βρισκόταν, καθώς θα μπορούσαν να το συνδυάσουν με άλλες αγορές ή με διασκέδαση και ψυχαγωγία.
Το κατάστημα δεν ήταν απλώς ένας τόπος προμήθειας κάποιου αγαθού, αλλά ένας προορισμός, όπου συνήθως αφιέρωνε κανείς, μόνος ή με παρέα αρκετές ώρες, μετατρέποντας τις αγορές σε "πολυψυχαγωγία" που συνδιαζόταν με φαγητό ή ακόμη και την παρακολούθηση μιας ταινίας.
Η αναμονή σε ουρές στα ταμεία, σε περιόδους εκπτώσεων ή γιορτών, δεν ενοχλούσε τους περισσότερους και ήταν κατά κάποιο τρόπο παράδοση, ενώ για πολλούς η κινητικότητα αυτή αποτελούσε .. αυτοσκοπό και απαραίτητη διαδικασία και κατάσταση ώστε να "καταλάβει" κανείς την κάθε είδους γιορτή.
Ένα σχεδόν χρόνο μετά, αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι εάν το κατάστημα έχει απόθεμα στο προϊόν που θέλει και κυρίως εάν μπορεί να του το στείλει γρήγορα στο σπίτι ή έστω να το παραλάβει ο ίδιος από το κατάστημα "ανέπαφα", χωρίς αναμονή και με τη μικρότερη δυνατή φυσική του παρρουσία μέσα σε αυτό.
Η κατάσταση αυτή προφανώς και δεν άφησε ανεπιρρέαστο το εμπόριο, λιανικό και χονδρικό, με τα καταστήματα να αλλάζουν εκτός απο τις διαδικασίες πώλησης ακόμη και τα .. ίδια τα εμπορεύματά τους, διευρύνοντας τους κωδικούς τους μπαίνοντας σε νέες άγνωστες μέχρι πρότεινως αγορές, με μοναδική προυπόθεση την ικανότητά τους να συναγωνίζονται τους ανταγωνιστές τους στο χονδρεμπόριο, στις τιμές του, στην προβολή των προιόντων, αλλά και στην τελική τους παράδοση στον καταναλωτή το συντομότερο δυνατό. Με δυό λόγια, για μια ακόμη φορά στο εμπόριο, τους κερδισμένοπυς θα κρίνει η προσαρμοστικότητα.
Σε οτι δε αφορά τα Super Market, ούτε αυτά έμειναν ανεπιρρέαστα, μιας και συναγωνιζόμενα στις κατ' οίκων παραδόσεις, σύναψαν συμφωνίες με εταιρείες ταχυμεταφορών, παλιές ή ολοκαίνουργιες στο χώρο, προκειμένου να πωλούν τα προιόντα τους.
Παράλληλα, το click away έδωσε λύση στα σούπερ μάρκετ ώστε να διαθέσουν προϊόντα για τα οποία τους έχει απαγορευτεί προσωρινά να πωλούν στα φυσικά τους καττα οποία μπορεί να αποσύρθηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, βρίσκονται όμως και πωλούνται μέσα απο τα ηλεκτρονικά τους «ράφια». Ετσι κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και καταστήματα που πωλούσαν εντελώς διαφορετικά είδη όντως μάλιστα καθιερωμένα σε άλλες αγορές, διέθεσαν και συνεχίζουν να το κάνουν, στην αγορά, νέα γι αυτούς είδη, όπως παιχνίδια, ρούχα, εργαλεία κ.ά. αξιοποιώντας αφενός το σύστημα click away, κι αφετέρου την ισχύ τους και την ισχυρή τους οργάνωση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.