Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Παράταση 6 ετών για δόμηση σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

Συντάκτης: ΔΚ

Έξι χρόνια παράταση στη δόμηση μικρών οικοπέδων, άνω των 4.000 μέτρων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, έδωσε το κράτος, με άμεση ισχύ. 


Οι ιδιοκτησίες των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε μια διετία θα απολέσουν τη  δυνατότητα οικιστικής αξιοποίησης που έχουν, σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον χωροταξικό και πολεοδομικό νόμο 4759/2020 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με την ολοκλήρωση ωστόσο του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία.
 

Πότε; Σταδιακά, ανάλογα με την περιοχή και τον ρυθμό ολοκλήρωσης των μελετών, σε ορίζοντα δεκαετίας. Η προκήρυξη των διαγωνισμών για την εκπόνηση των πρώτων 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), εκ των 1.044 που απαιτούνται για την κάλυψη όλης της χώρας, αναβάλλεται διαρκώς από την περασμένη άνοιξη. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 2 Φεβρουαρίου 2020, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι θα ξεκινούσαν εντός διμήνου (ήτοι αρχές Απριλίου). Τελικά, εντός του καλοκαιριού «κλείδωσε» νέα ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο. Εκτοτε το χρονοδιάγραμμα παρατείνεται μήνα με τον μήνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μέσα Μαρτίου.Οι πρώτοι διαγωνισμοί θα αφορούν σχέδια για τη νησιωτική Ελλάδα και τις τουριστικές περιοχές που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις (οικιστικές, επενδυτικές, περιβαλλοντικές). Για την εκπόνησή τους το υπουργείο έχει αιτηθεί ποσό 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα χρειαστούν πλέον των δέκα χρόνων για να αποκτήσουν πολεοδομικό σχέδιο όλες οι περιοχές της χώρας – σήμερα διαθέτει το 20% της επικράτειας, και αυτό συχνά παρωχημένο, ενώ στο 26% της χώρας οι σχετικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί.


Στόχος του υπουργείου είναι σε μια τριετία το ποσοστό των δημοτικών ενοτήτων που θα διαθέτουν σύγχρονο σχεδιασμό να ανέβει στο 32% και στη δεκαετία να προσεγγίσει το 100%. Με δεδομένο ότι το δυναμικό των μελετητών δεν επαρκεί, οι αναθέσεις θα γίνονται ανά 80 μελέτες που θα καλύπτουν περί τις 200 δημοτικές ενότητες, με τον χρόνο ολοκλήρωσης του κάθε «πακέτου» μελετών να υπολογίζεται στα 2,5 χρόνια.
 

Η δυνατότητα δόμησης – κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας – σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων θα διακοπεί. Ωστόσο, βάσει των νέων ρυθμίσεων δίνεται περιθώριο 2 ετών για την έκδοση προέγκρισης δόμησης που ισχύει για 1 με 2 χρόνια, εντός των οποίων μπορεί να υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία ισχύει για 4 χρόνια. Μετά την εξαετία, οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων θα επανακτήσουν δικαίωμα δόμησης, κατά περίπτωση, όταν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης, οι νέες ρυθμίσεις περιορίζουν, κατά μέσο όρο 10%, τον συντελεστή δόμησης για τα ακίνητα που είναι πάνω από 4.000 τ.μ. Για παράδειγμα, σε οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός (π.χ. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο – ΓΠΣ, Προεδρικά Διατάγματα όρων δόμησης, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου κ.λπ.), ο μέγιστος συντελεστής δόμησης θα ανέρχεται καταρχήν σε 0,18. Δηλαδή στα τέσσερα στρέμματα θα χτίζονται πλέον 180 τ.μ. (από 200 τ.μ. που ίσχυε).


Η αντιπαράθεση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τον περασμένο μήνα, μετατράπηκε σε πολιτικό σίριαλ, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η κατάργηση των παρεκκλίσεων θα οδηγήσει σε βίαιη αναδιανομή της γης, εις βάρος της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας. Αλλά και ο τεχνικός κόσμος της χώρας εκφράζει τις ενστάσεις του. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός, οι αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση ήταν τόσες όσες θα μπορούσαν να είναι αποδεκτές από μια κοινωνία που, μετά από δεκαετή οικονομική κρίση, ζει μια υγειονομική κρίση.
 

«Θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει τις τολμηρότερες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση που έχουν γίνει ποτέ, εφόσον όμως η πολιτεία ήταν συνεπής απέναντι στους πολίτες, δηλαδή αν είχε εκπονήσει το σύνολο των ΤΠΣ, είχε καταγράψει ψηφιακά το σύνολο των οδών σε εκτός σχεδίου περιοχές και είχε επανακαθορίσει τα όρια των οικισμών που δεν είχαν καθοριστεί στο παρελθόν με ορθό επιστημονικά τρόπο» επισημαίνει ο κ. Στασινός. Και τονίζει: «Η ανικανότητα της πολιτείας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τής επιβάλλει να μην μπορεί να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

 

Μετά τη διετία παραμένει η δυνατότητα οικοδόμησης – κατ’ εξαίρεση – σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Ειδικότερα, θα επιτρέπεται η συνένωση οικοπέδων μικρότερων των 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός άρτιου, το οποίο θα μπορεί να οικοδομηθεί. Προϋπόθεση, τουλάχιστον ένα από τα οικόπεδα που θα ενωθούν να είναι οικοδομήσιμο με τους κατά παρέκκλιση όρους που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου.

 

Επίσης, παραμένει η αρτιότητα σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων, τα οποία απομειώθηκαν λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης δρόμου ή αναδασμού. Προϋπόθεση, το οικόπεδο να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό τουλάχιστον 25 μέτρων. Δικαίωμα δόμησης διατηρούν και οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων, αν είχε υποβληθεί αίτημα προέγκρισης οικοδομικής άδειας, διαθέτουν άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας, έχει χορηγηθεί παρέκκλιση από πολεοδομικό συμβούλιο, έχει κατατεθεί αίτηση για άδεια εκσκαφής κ.λπ.
 

Οσον αφορά τις τουριστικές εγκαταστάσεις, ως ελάχιστη αρτιότητα ορίζονται τα 8 στρέμματα, αλλά δίνεται δυνατότητα δόμησης και στα 4 στρέμματα υπό προϋποθέσεις.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών της CoViD-19
Ε.Ε: Καμία απόφαση ακόμη για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού", προσαρμογή στα νέα δεδομένα διαθεσιμότητας εμβολίων
Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια
Χατζηδάκης : Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού
Έως τις 31/1 οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης
Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 80-84 ετών
Σήμερα οι αποφάσεις για τη λειτουργεία Γυμνασίων και Λυκείων
Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων και αγροτών
Μητσοτάκης: Με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είμαστε σε θέση να κινούμαστε ελεύθερα
PwC: 5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2021
2 ακόμη νεότευκτα περιπολικά σκάφη δωρίστηκαν στο Λ.Σ. απο τον Θ. Μαρτίνο
Πρωταγωνιστούν οι Κυκλάδες στη λίστα του Conde Nast με τα 23 ελκυστικότερα νησιά για το 2021
Μεθαύριο οι αποφάσεις για σχολεία, μετακινήσεις και χαλάρωση του lockdown
Κι' όμως, το 2020 είχε και θετικές ειδήσεις!
278 άδειες για νέα ξενοδοχεία εκδόθηκαν το 2020
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.