Εξαιρετικά επιφυλακτικοί και αρνητικοί εμφανίζονται πολλοί επιστήμονες γιατροί και διευθυντές Μ.Ε.Θ. στη χώρα μας σε ενδεχόμενη άρση των μέτρων και άνοιγμα της κινητικότητας, έστω και σταδιακό εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.
Μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες μέρες, με τα κρούσματα να έχουν μειωθεί αισθητά, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει πολύ μεγάλη, κι οι πρώτοι που το γνωρίζουν και μαρτυρούν, είναι οι γιατροί.
Αυτός είναι και ο λόγος που οποιαδήποτε άρση του lockdown, όποτε και αν αυτή έρθει, θα πρέπει να συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις των ειδικών πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει ξανά η κατάσταση και να οδηγηθούμε σε ένα τρίτο κύμα του κοροναϊού, δεδομένου οτι, όσο αναμενόμενο είναι μετά απο τουλάχιστο τρείς εβδομάδες lockdown τα νέα κρούσματα να μειώνονται -αν και όχι τόσο όσο περίμεναν οι ειδικοί- άλλο τόσο αναμενόμενο είναι με περισσότερα απο 26.000 ενεργά κρούσματα ο ιός να εξαπλωθεί με πολύ δυσάρεστες συνέπιειες με τα περισσότερα κρεββάτια Covid19 στη χώρα μας γεμάτα.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται απώλειας των γιορτών όπως τις γνωρίζαμε, καθώς και αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
Απο τους πρώτους που εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της χώρας είναι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος υποστηρίζει την παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, ώστε αν μη τι άλλο να έει αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με το ίδιο, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων έχει μειωθεί, όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, πάνω από 26.000, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές, οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα, και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας ο κ. Σύψας δήλωσε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και τις "ανέμελες γιορτές με πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα και συγκεντρώσεις με πολλά άτομα στα σπίτια».
Τις ίδιες απόψεις συμμερίζεται και ο Διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε χωρίς αυστηρά περιοριστικά μέτρα, υπενθυμίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη. Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας».
Τη σύμφωνη γνώμη της για συνέχιση των μέτρων εκφράζει και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξηγώντας πως οι επιστήμονες φοβούνται μια καινούρια έξαρση «αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε». Παράλληλα και η ίδια κάλεσε του πολίτες μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των μέτρων να είναι πολύ προσεκτικοί.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας οτι η κινητικότητα θα πρέπει να είναι γενικά πολύ περιορισμένη.