Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

ΑΣΕΠ: Πως και ποιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν για διορισμό στο Δημόσιο

Συντάκτης: ΔΚ

Προσλήψεις ΑΣΕΠ με βασικό κριτήριο τις γραπτές εξετάσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα διοργανώνονται ως το πλέον σημαντικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο σε σχέση με τη συλλογή πτυχίων που προσμετρούνταν έως τώρα και την εμπειρία που συνήθως μεταφράζεται με τη θητεία κάποιου ως συμβασιούχου σε μια δημόσια υπηρεσία.

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, η διατήρηση και περαιτέρω εμπέδωση του κεκτημένου των αρχών της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας αυτού, καθώς και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ως Αρχής αρμόδιας για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου  είναι η θέσπιση διαδικασίας πλήρωσης θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, καθώς και λοιπών διαδικασιών επιλογής προσωπικού του δημόσιου τομέα ώστε να διασφαλίζονται η επιλογή των καταλληλότερων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις υποψηφίων, καθώς και η ενδυνάμωση του ρόλου και της λειτουργίας του ΑΣΕΠ προς εξασφάλιση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του.

 

Το ΑΣΕΠ διαμορφώνει ετησίως τον προγραμματισμό του για τους διορισμούς ή τις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, μετά τη γνωστοποίηση από το αρμόδιο για τα θέματα δημόσιας διοίκησης υπουργείο του εγκεκριμένου ετήσιου προγραμματισμού. Στη γνωστοποίηση αυτή, όσον αφορά στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα ειδικά περιγράμματα θέσης, στα οποία αποτυπώνονται τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού.


Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

 

Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα διοργανώνονται ως το πλέον σημαντικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο σε σχέση με τη συλλογή πτυχίων που προσμετρούνταν έως τώρα και την εμπειρία που συνήθως μεταφράζεται με τη θητεία κάποιου ως συμβασιούχου σε μια δημόσια υπηρεσία.

 

Οσον αφορά την εμπειρία ειδικά, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει: «Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν ένας ανιψιός μου μού ζητούσε συστατική επιστολή ότι είχε δουλέψει στην εταιρεία μου για να μπορέσει να πιάσει δουλειά, δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθώ; Μας ενδιαφέρει η πραγματική ικανότητα και γνώση ενός αντικειμένου και οι γραπτές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδειχθούν αυτά». 

 

Οι συνθήκες αυτές, όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, καταδεικνύουν ακριβώς την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ικανού, σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους που θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στις καθημερινές πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας όσο και σε συνθήκες κρίσης.
Επιπλέον, οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο κ. Θεοδωρικάκος, σχεδιάζονται προσεκτικά και αποφασίζονται έγκαιρα. «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τώρα, ωστόσο ο πρώτος διαγωνισμός με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022», καταλήγει. Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας σε όσους μιλούν για άμεση ανάγκη προσλήψεων σε προσωπικό υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι όπως συνέβαινε έως τώρα οι γιατροί συνεχίζουν να εξαιρούνται των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. «Οι προσλήψεις ιατρών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Παράταση μέχρι 7/12 για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων
Eισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ
Υδρογόνο : το καύσιμο του μέλλοντος, - Προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα
Α. Ξανθός: Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι δεν μάθατε τίποτα από την πανδημία
Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου στο lockdown
Γεγονός η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα
Πανελλαδική απεργία στο Ε.Σ.Υ. – Συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας
Κίνημα Αλλαγής : Ο τουρισμός καταρρέει και η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει
Πανελλαδική απεργία σήμερα, χωρίς πλοία αλλά με αεροπλάνα
ΔΙΣ: δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
FedHATTA: Αίτημα για παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μέχρι το τέλος του 2021
79.000 € στον Δήμο Θήρας για τον κορωνοϊό
FedHATTA: Να δώσει το κράτος τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή
Όσες οι κλίνες των ξενοδοχείων, τόσα τα κρεβάτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης..
Video για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού απο την MTC Group
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.