Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΑΣΕΠ: Πως και ποιοι θα μπορούν να συμμετάσχουν για διορισμό στο Δημόσιο

Συντάκτης: ΔΚ

Προσλήψεις ΑΣΕΠ με βασικό κριτήριο τις γραπτές εξετάσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα διοργανώνονται ως το πλέον σημαντικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο σε σχέση με τη συλλογή πτυχίων που προσμετρούνταν έως τώρα και την εμπειρία που συνήθως μεταφράζεται με τη θητεία κάποιου ως συμβασιούχου σε μια δημόσια υπηρεσία.

Σκοπός του νέου νομοσχεδίου σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών είναι η αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, η διατήρηση και περαιτέρω εμπέδωση του κεκτημένου των αρχών της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας αυτού, καθώς και η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, ως Αρχής αρμόδιας για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου  είναι η θέσπιση διαδικασίας πλήρωσης θέσεων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, καθώς και λοιπών διαδικασιών επιλογής προσωπικού του δημόσιου τομέα ώστε να διασφαλίζονται η επιλογή των καταλληλότερων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις υποψηφίων, καθώς και η ενδυνάμωση του ρόλου και της λειτουργίας του ΑΣΕΠ προς εξασφάλιση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης άσκησης των αρμοδιοτήτων του.

 

Το ΑΣΕΠ διαμορφώνει ετησίως τον προγραμματισμό του για τους διορισμούς ή τις προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, μετά τη γνωστοποίηση από το αρμόδιο για τα θέματα δημόσιας διοίκησης υπουργείο του εγκεκριμένου ετήσιου προγραμματισμού. Στη γνωστοποίηση αυτή, όσον αφορά στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού περιλαμβάνονται υποχρεωτικά τα ειδικά περιγράμματα θέσης, στα οποία αποτυπώνονται τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού.


Ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%) των θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας. Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται επί των θέσεων που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

 

Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου προβλέπουν την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις οι οποίες θα διοργανώνονται ως το πλέον σημαντικό κριτήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο σε σχέση με τη συλλογή πτυχίων που προσμετρούνταν έως τώρα και την εμπειρία που συνήθως μεταφράζεται με τη θητεία κάποιου ως συμβασιούχου σε μια δημόσια υπηρεσία.

 

Οσον αφορά την εμπειρία ειδικά, ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει: «Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν ένας ανιψιός μου μού ζητούσε συστατική επιστολή ότι είχε δουλέψει στην εταιρεία μου για να μπορέσει να πιάσει δουλειά, δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να αρνηθώ; Μας ενδιαφέρει η πραγματική ικανότητα και γνώση ενός αντικειμένου και οι γραπτές εξετάσεις είναι ο καλύτερος τρόπος να αποδειχθούν αυτά». 

 

Οι συνθήκες αυτές, όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, καταδεικνύουν ακριβώς την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ικανού, σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους που θα μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς τόσο στις καθημερινές πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας όσο και σε συνθήκες κρίσης.
Επιπλέον, οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει ο κ. Θεοδωρικάκος, σχεδιάζονται προσεκτικά και αποφασίζονται έγκαιρα. «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τώρα, ωστόσο ο πρώτος διαγωνισμός με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022», καταλήγει. Σε κάθε περίπτωση, απαντώντας σε όσους μιλούν για άμεση ανάγκη προσλήψεων σε προσωπικό υγείας, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι όπως συνέβαινε έως τώρα οι γιατροί συνεχίζουν να εξαιρούνται των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. «Οι προσλήψεις ιατρών γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται εκτός ΑΣΕΠ». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Pharmacy
Λιγνός_νέα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Αύριο Τρίτη οι πληρωμές των αναστολών Απριλίου
Κορονοϊός: 1.904 νέα κρούσματα (1 ΠΕ Θήρας), 732 διασωληνωμένοι, 60 θάνατοι
Σε ετοιμότητα η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα στις 15 Μαΐου
Κορονοϊός: 1.428 κρούσματα, 728 διασωληνωμένοι, 51 θάνατοι
Πώς εξελίσσεται η κίνηση στην εστίαση & πώς αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού
Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού
Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα (4 ΠΕ Θήρας), 737 διασωληνωμένοι, 68 θάνατοι
Η Ελλάδα ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού
Βρετανία: Στην πορτοκαλί λίστα εως 17/5 Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα
Προβληματισμοί και κινητικότητα στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης
Επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού στην Πολωνία
Επαναλειτουργία σε ΙΕΚ και Κολλέγια με φυσική παρουσία η από τις 17 Μαΐου
Κορονοϊός: 3.421 νέα κρούσματα, 754 διασωληνωμένοι, 83 θάνατοι
Έντονο το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για την Ελλάδα
Ανοίγουν το Σάββατο οι παραλίες - Τη Δευτέρα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών
Denaxa
Hondos_210510
Αιμοδοσία 21/05
Φεστιβαλ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.