Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Ποινικά αδικήματα οι κακοποιήσεις ζώων. Κακούργημα η φόνευση, έως και 10 έτη η κακοποίηση

Κακούργημα αποτελεί πλέον η φόνευση και η ειδεχθής κακοποίησης ζώου, το οποίο επισύρει φυλάκιση έως και 10 χρόνια και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

 

Αυτό, θεσμοθετήθηκε με τροπολογία σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας των ζώων, που κάθε άλλο παρά αυτονόητη ήταν και συνεχίζει να είναι στην Ελλάδα, δεδομένου οτι η ειδεχθής κακοποίηση ζώων και οι δολοφονίες κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι, όπως αποδεικνύουν πολλά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.


Η αυστηροποίηση των ποινών για τον βασανισμό ζώων θα πρέπει να συνοδευθεί και από άλλα νομοθετήματα που αφορούν την ευθύνη των δήμων για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων που τους αποδίδονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Με τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα να ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο, το πρόβλημα ασφαλώς είναι τεράστιο.


Αρμόδιοι για την διαχείρηση των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα είναι οι Δήμποι. Για το λόγο αυτό, τον περασμένο Απρίλιο, λόγω των περιορισμών που είχαν τεθεί για την προστασία από την πανδημία, δόθηκε σε 224 δήμους το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ταΐσουν και να φροντίσουν τα αδέσποτα ζώα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα κονδύλια μόλις πρόσφατα άρχισαν να εκταμιεύονται.Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, η Ελλάδα έχει πλέον μία από τις αυστηρότερες από την άποψη των ποινών –αν όχι την αυστηρότερη– στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στον τομέα της προστασίας των ζώων έχουν επίσης οι ΗΠΑ. Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα dogsvoice, στις ΗΠΑ υπάρχει Αστυνομία Ζώων, ειδικό σώμα ασφαλείας με δικό του προσωπικό και εξοπλισμό. Μόλις πέρυσι ψηφίστηκε και υπογράφηκε ομοσπονδιακός νόμος για την κακοποίηση και τον βασανισμό ζώων (PACT Act), ο οποίος αναγνωρίζει συγκεκριμένες πράξεις κακοποίησης ως κακουργήματα. Παράλληλα, όταν υπάρχουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα ασφαλιστικά μέτρα που προβλέπονται περιλαμβάνονται και τα κατοικίδια του σπιτιού, ενώ εφόσον καταγγελθεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, εξετάζεται αμέσως και η πιθανότητα άσκησης βίας σε ζώα.

 

«Η κοινωνία μας δεν ανέχεται πλέον τις αποτρόπαιες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ζητάει δίκαιη τιμωρία των βασανιστών ζώων», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας, η οποία τελικά ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Ο υπουργός χαρακτήρισε την ποινή κάθειρξης έως 10 έτη που επιβάλλεται, και την οποία νομικοί έκριναν ως πολύ αυστηρή, «πρέπουσα, αρμόζουσα και δίκαιη τιμωρία». Με τη νέα νομοθεσία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, από τουλάχιστον 1 έτος που προβλεπόταν για όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία τους. Επίσης, αυστηροποιούνται και οι χρηματικές ποινές. Αντί του ισχύοντος προστίμου των 5.000 έως 15.000 ευρώ, η χρηματική ποινή με τη νέα νομοθεσία ορίζεται μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων θα είναι από 10 έως 50 ευρώ κάθε μία. Στα αδικήματα που χαρακτηρίζονται κακουργήματα συγκαταλέγονται: δηλητηρίαση, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Υδρογόνο : το καύσιμο του μέλλοντος, - Προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα
Α. Ξανθός: Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι δεν μάθατε τίποτα από την πανδημία
Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου στο lockdown
Γεγονός η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα
Πανελλαδική απεργία στο Ε.Σ.Υ. – Συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας
Κίνημα Αλλαγής : Ο τουρισμός καταρρέει και η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει
Πανελλαδική απεργία σήμερα, χωρίς πλοία αλλά με αεροπλάνα
ΔΙΣ: δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
FedHATTA: Αίτημα για παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μέχρι το τέλος του 2021
79.000 € στον Δήμο Θήρας για τον κορωνοϊό
FedHATTA: Να δώσει το κράτος τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή
Όσες οι κλίνες των ξενοδοχείων, τόσα τα κρεβάτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης..
Video για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού απο την MTC Group
Ρύθμιση όρων και προυποθέσεων για το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN ΜΟΝΟ για σήμερα 26/11
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.