Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

ΔΝΤ : φορολογήστε τους έχοντες!

Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, το ΔΝΤ αιφνιδίασε όταν για πρώτη φορά κάλεσε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στους πλουσίους, στα υψηλά εισοδήματα, στη μεγάλη περιουσία και στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δυσθεώρητο χρέος που έχουν επωμισθεί για να στηρίξουν τις χειμαζόμενες οικονομίες τους.

 

Μια προοδευτική αύξηση των φόρων, ανάλογη του πλούτου, είχε προταθεί κατά καιρούς από οικονομολόγους συνεργάτες του ΔΝΤ, αλλά εντελώς στο περιθώριο, καθώς εμφανιζόταν απλώς ως προσωπική άποψη αυτών των συνεργατών στο blog του Ταμείου και δεν αποτελούσε ποτέ επίσημη γραμμή του. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά υιοθετεί τη συγκεκριμένη θέση επισήμως το δημιούργημα του Bretton Woods, το οποίο τα τελευταία 40 χρόνια έχει επιβάλει τις σκληρότερες πολιτικές λιτότητας, από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέχρι την Ελλάδα, έχει υποστεί δριμύτατη κριτική ότι οι παρεμβάσεις του στρέφονται πάντα κατά των εργαζομένων και των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων και έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για τη δραματική διεύρυνση των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανεργίας.

 

Δεν πρόκειται, όμως, για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το Ταμείο μοιάζει μάλλον να συντονίζεται με μια γενικότερη στροφή στον προβληματισμό και στις θέσεις που εκφράζουν όσοι χαράσσουν οικονομική ή νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες και τείνουν να ανασύρουν από τη μνήμη τους κάποιες συνταγές του σοσιαλισμού.

 

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις πρωτοφανείς συστάσεις του ΔΝΤ για προοδευτική φορολόγηση των πλουσίων, στο blog του Ταμείου τρεις συνεργάτες του συνιστούσαν στις κεντρικές τράπεζες να λάβουν υπόψη τους την ανισότητα όταν διαμορφώνουν τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής τους.
 

Το επιχείρημα δεν ήταν, βέβαια, εξίσου ανατρεπτικό με την πρόταση για φορολόγηση του πλούτου, αλλά ήταν εξίσου ενδιαφέρον. Τόνιζε πως μια μείωση των επιτοκίων επηρεάζει κατά κύριο λόγο την οικονομική κατάσταση και τη συμπεριφορά των φτωχών, που έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Αυξάνει την κατανάλωση, κάτι που συγκαταλέγεται άλλωστε στους στόχους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, αλλά αναλογικά είναι μεγαλύτερο το όφελος για όσες οικονομίες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών στον πληθυσμό τους.

 

Οσο κι αν αιφνιδιάζει η σύσταση του ΔΝΤ για φορολόγηση των πλουσίων, των κερδοφόρων επιχειρήσεων και του πλούτου, αποτελεί ώς ένα βαθμό απότοκο ενός συνδυασμού εξελίξεων των τελευταίων ετών: της διευρυνόμενης ανισότητας που οδηγεί την παγκόσμια μεσαία τάξη στα όρια της εξαφάνισης, της εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και της συνεπακόλουθης δυσφορίας που αυτή προκαλεί στη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων ανά τον κόσμο.


 

Είναι, υπό αυτήν την έννοια, αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς έχει προηγηθεί τα τελευταία χρόνια ένα ετερόκλητο κύμα ανάλογων συστάσεων ή αιτημάτων από οικονομολόγους αλλά και από τους ίδιους τους κατόχους του μεγάλου πλούτου, που τάσσονται υπέρ της αναδιανομής του πλούτου και ζητούν να φορολογηθούν βαριά. Ανάμεσά τους ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θεωρεί αμελητέα τη φορολογική επιβάρυνσή του και έχει ζητήσει αύξηση των φόρων στον μεγάλο πλούτο. Επανέλαβε το ίδιο αίτημα τις πρώτες ημέ ρες του τρέχοντος έτους, προτού η πανδημία αγγίξει τον δυτικό κόσμο. Συνόδευσε το αίτημά του με ένα ακόμη: να καταργηθεί το «παραθυράκι» της αμερικανικής νομοθεσίας που επιτρέπει στους διαχειριστές κεφαλαίων να καταβάλουν μειωμένους φόρους.


 


 

Φανατική οπαδός της βαρύτερης φορολογίας για τους πλουσίους είναι και η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, εγγονή του Ρόι Ντίσνεϊ, συνιδρυτή της αυτοκρατορίας The Walt Disney Company. Πριν από ένα χρόνο περίπου, η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ μαζί με τους προαναφερθέντες, αλλά και με τον Ούγγρο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος και τον γιο του Αλεξάντερ Σόρος, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς τους υποψήφιους προέδρους καλώντας τους να εντάξουν στην προεκλογική ατζέντα τους την υπόσχεση ότι θα θεσπίσουν κάποιον μέτριο, έστω, φόρο στον πλούτο. Την επιστολή προσυπέγραψαν και άλλοι, λιγότερο διάσημοι, αλλά εξίσου βαθύπλουτοι Αμερικανοί, όπως τα μέλη των οικογενειών Πρίτζκερ και Γκουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Παράταση μέχρι 7/12 για την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων
Eισαγωγή αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με εξετάσεις του ΕΟΠΠΕΠ
Υδρογόνο : το καύσιμο του μέλλοντος, - Προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα
Α. Ξανθός: Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι δεν μάθατε τίποτα από την πανδημία
Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου στο lockdown
Γεγονός η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα
Πανελλαδική απεργία στο Ε.Σ.Υ. – Συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας
Κίνημα Αλλαγής : Ο τουρισμός καταρρέει και η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει
Πανελλαδική απεργία σήμερα, χωρίς πλοία αλλά με αεροπλάνα
ΔΙΣ: δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
FedHATTA: Αίτημα για παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μέχρι το τέλος του 2021
79.000 € στον Δήμο Θήρας για τον κορωνοϊό
FedHATTA: Να δώσει το κράτος τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή
Όσες οι κλίνες των ξενοδοχείων, τόσα τα κρεβάτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης..
Video για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού απο την MTC Group
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.