Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Κανόνες και προδιαγραφές στον τρόπο δόμησης και όχι στον τόπο δόμησης

Συντάκτης: ΔΚ

"Η κατάργηση του δικαιώματος των πολιτών που κατέχουν «εκτός σχεδίου» περιουσία να την αξιοποιήσουν είναι όχι μόνο εκ του περισσού αλλά αποτελεί και παραβίαση της ελευθερίας του ατόμου, που θα έπρεπε πρωτίστως να προστατεύεται από όλα τα νομοθετήματα" αναφέρουν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, επιχειρηματίας, και ο Γιώργος Αλεξάκης χωροτάκτης μηχανικός LSE – αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.


 

Με άρθρο τους στην εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Νομοσχέδιο-φρένο στην τουριστική ανάπτυξη», προσπαθούν να καταδείξουν τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει το άρθρο 28 του νομοσχεδίου για τη χωροταξία στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην κατοικία, δηλαδή θα επηρεάσει όχι μόνο τους επιχειρηματίες αλλά και πολλούς πολίτες που κατέχουν «εκτός σχεδίου» ακίνητη περιουσία.


 

Σύμφωνα με τους ειδικούς απο τους κλάδους των επιχειρήσεων αλλά και της χωροταξίας, οι κύριοι Λεμπιδάκης και Αλεξάκης, αναφέρουν οτι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου καταργείται η δυνατότητα δόμησης κατοικίας σε ακίνητα που δεν έχουν πρόσωπο 45 μ. σε εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό κατηγορίας Α (μιας κατηγορίας που σήμερα δεν υπάρχει αλλά ΘΑ δημιουργηθεί), ακόμα και αν έχουν την απαιτούμενη έκταση των 4.000 μ2. Πάρα πολλά ακίνητα που βρίσκονται επί οδών που δεν θα χαρακτηριστούν «δημοτικές Α» ή που δεν έχουν πρόσωπο 45 μ. αποκλείονται από κάθε δυνατότητα αξιοποίησης, παρόλο που, με βάση τους μέχρι σήμερα ισχύοντες νόμους, είναι άρτια-οικοδομήσιμα.


 

Συμπολίτες μας που έχουν αγοράσει ή κληρονομήσει τέτοια οικόπεδα (κι έχουν πληρώσει φόρο μεταβίβασης ή κληρονομίας) και τράπεζες που τα έχουν υποθηκεύσει βρίσκονται ξαφνικά με ακίνητα μηδενικής αξίας, καθότι η 2ετής μεταβατική περίοδος του άρθρου 34 αφορά μέρος μόνο αυτών των ακινήτων.


 

Εφόσον ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, θα στραφεί κατ’ ανάγκην η ζήτηση σε οικόπεδα «εντός σχεδίου», τη στιγμή που στις περισσότερες πόλεις και χωριά τα σχέδια δεν έχουν επεκταθεί όπως θα έπρεπε ώστε να υπάρχει επαρκής και κατάλληλη «εντός σχεδίου» γη για τη δημιουργία κατοικιών. Αυτή η τάση θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των οικοπέδων και οικιών εντός των πόλεων, με οδυνηρές συνέπειες – ιδιαιτέρως για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

 

Θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθούν τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (πρώην ΣΧΟΑΑΠ/ΤΧΣ και νυν ΤΠΣ), να επεκταθούν τα σχέδια πόλης περιλαμβάνοντας μεγάλες περιοχές στις οποίες θα επιτραπεί η δόμηση, να καθοριστεί το οδικό δίκτυο περιλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό υπαρχόντων και προς δημιουργία οδών που θα εξυπηρετούν τις περιοχές αυτές, και ΜΕΤΑ να αρχίσουν να γίνονται αλλαγές στην «εκτός σχεδίου» δόμηση.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης, δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης
ΕΛΣΤΑΤ: Χειρότερα τα αναθεωρημένα στοιχεία της αρχής για ΑΕΠ και χρέος
ΔΝΤ : φορολογήστε τους έχοντες!
50% απο ιδιώτες, 50% απο εταιρείες διαχείρισης, τα ακίνητα της Airbnb
ΕΦΕΤ: απόσυρση προϊόντος ζυμαρικών, και συσκευασμένου πάγου
Eπικεφαλής νέας Thomas Cook : «Η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τις περισσότερες πωλήσεις»
Ιανός: αντιμισθία στις Δημοτικές επιτροπές
Προειδοποίηση από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό μέσω e-mail
ECDC: χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου η Ελλάδα
Εγκύκλιος για την μάσκα και την σωστή χρήση της
Δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης το 2021 για την ελληνική οικονομία εκτιμά το ΙΟΒΕ
Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
Πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης»
Ψυχαγωγία, ενημέρωση και εκπαίδευση ενίσχυσαν την ψηφιακή τους υπόσταση λόγω Covid
Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201019
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.