Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Ήλιος, θάλασσα και χαμηλή φορολογία για αλλοδαπούς συνταξιούχους και επιχειρηματίες

Συντάκτης: ΔΚ

Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για ξένους συνταξιούχους που αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα καθιερώνει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει εύπορους συνταξιούχους στη χώρα, όπως έκανε με τις διατάξεις του non dom φορολογικού κατοίκου για τους ξένους επενδυτές.
 

Συγκεκριμένα προβλέπεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή 7% στους αλλοδαπούς συνταξιούχους που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα, μεταφέροντας εδώ τη φορολογική τους κατοικία.

 

Το σκεπτικό και η φιλοδοξία δεν αποτελούν πρωτότυπο μοντέλο, με τη φράση "να γίνει η Ελλάδα η Φλόριντα της Ευρώπης» να "κυκλοφορεί" τον τελευταίο καιρό, υφιστάμενη ποικίλα σχόλια αλλά και κριτικές που δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής δημόσια έκταση.

 

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα εφαρμόζονται κυρίως για συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι συνταξιούχοι του δημοσίου κάθε χώρας κατά κανόνα φορολογούνται στη χώρα τους. Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν προσπάθειες να αποφευχθεί η διπλή φορολογία.

 

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκή φορολόγηση για τη δωρεάν παροχή μετοχών από τις επιχειρήσεις στους εργαζομένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 15%, ενω απο την ελληνική κυβέρνηση έχουν διαμηνύσει σε επιχειρηματίες με δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι η ευνοϊκή αυτή φορολογική ρύθμιση θα αποτελέσει ένα σοβαρό κίνητρο για να μεταφέρουν στην Ελλάδα στελέχη τους που σήμερα απασχολούνται σε γειτονικές χώρες, με ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης.


Οι πρόσφατες επιλογές της Ελλάδας να παρέχουν ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε αλλοδαπούς επιχειρηματίες, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες απο τα κράτη της Ε.Ε. , ιδιαίτερα μετά την υποβολή και έγκριση περισσότέρων των 30 αιτήσεων πολυεκατομμυριούχων που επιθυμούν να ζήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς ο νόμος είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκός για αυτούς και τις οικογένειές τους. Περίπου 10 εξ αυτών συγκαταλέγονται στους κροίσους με περιουσία αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει την εκπλήρωση των «υποχρεώσεών» τους που απορρέουν από τον νόμο, επενδύοντας στην Ελλάδα μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ξένο κράτος εντυπωσιάστηκε από το ενδιαφέρον των συνταξιούχων του να μετακομίσουν στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προβληματίστηκε από την εκροή φορολογητέας ύλης. Και αυτό καθώς οι συνταξιούχοι δεν έχουν μόνο τη σύνταξή τους, αλλά εισοδήματα και από διαφορετικές πηγές και ακίνητη περιουσία στη χώρα όπου διαμένουν σήμερα. Μάλιστα υπήρξε και σχετική επικοινωνία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να πληροφορηθούν για το σχέδιο που εφαρμόζει η Ελλάδα.

 

Εντύπωση προκαλεί το οτι η αρμόδια ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού φαίνεται ότι έχει γίνεται αποδέκτης άνω των 300 τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από συνταξιούχους ή πληρεξούσιους δικηγόρους στους οποίους έχουν αναθέσει τη διερεύνηση της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Ακόμα περισσότερα είναι τα μηνύματα που έχουν φθάσει απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών από τους συνταξιούχους.


 

Το ενδιαφέρον εμφανίζεται να προέρχεται από χώρες της Σκανδιναβίας, κυρίως από τη Σουηδία και τη Δανία, αλλά και από τη Γερμανία. Ιδιαιτέρως μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον συνταξιούχων ομογενών από την Αμερική και την Αυστραλία.

 

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες η εκτιμώμενη ζήτηση από πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εξοχικές/δευτερεύουσες κατοικίες στον ευρωπαϊκό Νότο είναι 2,7 εκατ. κατοικίες κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών.
 

Κι αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα καλύψει το 15% της ζήτησης αυτής, αυτό θα μεταφραστεί σε 400.000 κατοικίες σε ορίζοντα 20 ετών, ή, σε 20.000 κατοικίες κατά μέσον όρο το χρόνο.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης, δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης
ΕΛΣΤΑΤ: Χειρότερα τα αναθεωρημένα στοιχεία της αρχής για ΑΕΠ και χρέος
ΔΝΤ : φορολογήστε τους έχοντες!
50% απο ιδιώτες, 50% απο εταιρείες διαχείρισης, τα ακίνητα της Airbnb
ΕΦΕΤ: απόσυρση προϊόντος ζυμαρικών, και συσκευασμένου πάγου
Eπικεφαλής νέας Thomas Cook : «Η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τις περισσότερες πωλήσεις»
Ιανός: αντιμισθία στις Δημοτικές επιτροπές
Προειδοποίηση από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό μέσω e-mail
ECDC: χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου η Ελλάδα
Εγκύκλιος για την μάσκα και την σωστή χρήση της
Δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης το 2021 για την ελληνική οικονομία εκτιμά το ΙΟΒΕ
Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
Πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης»
Ψυχαγωγία, ενημέρωση και εκπαίδευση ενίσχυσαν την ψηφιακή τους υπόσταση λόγω Covid
Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201019
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.