Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Προσοχή, κυκλοφορούν και αυξάνονται οι eshop-απάτες

Συντάκτης: ΔΚ

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών καταστημάτων τα οποία με δέλεαρ τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε προϊόντα-"κράχτες", ειδικά σε κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη τεχνολογίας, αναλαμβάνουν παραγγελίες χιλιάδων ευρώ τις οποίες δεν εξυπηρετούν, ενώ δεν επιστρέφουν τα χρήματα στους πελάτες τους και .. "απλά" εξαφανίζονται απο το διαδύκτιο!


 

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή το μοτίβο όμως είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο. Μικρές επιχειρήσεις, συνήθως Μονοπρόσωπες ΙΚΕ ή Ατομικές Επιχειρήσεις, διαφημίζουν προϊόντα σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες απ’ αυτές του ανταγωνισμού, τα οποία είναι συνήθως διαθέσιμα μετά από παραγγελία και υποτίθεται ότι παραδίδονται μετά από ορισμένες εργάσιμες ημέρες.


 

Οι συγκεκριμένες εταιρείες είτε δεν έχουν φυσικό κατάστημα, ή αν έχουν συνήθως είναι ιδιαίτερα μικρό και σε απομακρυσμένες περιοχές, οι παραγγελίες γίνονται με προπληρωμή είτε με κάρτα, είτε με κατάθεση στην τράπεζα και σχεδόν ποτέ με αντικαταβολή.


 

Μόνο που τα προϊόντα δεν παραδίδονται ποτέ. Τα καταστηματα αυτά μεταθέτουν διαρκώς τον χρόνο παράδοσης, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και ταυτόχρονα δεν επιστρέφουν τα ποσά που έχουν προεισπράξει.

 

Τέτοια φαινόμενα υπήρχαν και πριν την πανδημία, ωστόσο οι περιπτώσεις αυξήθηκαν δραματικά μετά από το lockdown του περασμένου Μαρτίου και της έκρηξης που αυτό έφερε στο ηλεκτρονικό εμπόριο., με τον Συνήγορο του Καταναλωτή να έχει δεχθεί πληθώρα καταγγελιών.

 

Τον περασμένο Μάιο η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ σε πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα που ακολουθούσαν αυτές τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Απ’ αυτά τα πέντε eshop μόλις ένα φαίνεται να εξακολουθεί να λειτουργεί. Όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε και η επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ σε μια και μόνο εταιρεία που διατηρούσε eshop, πλήν όμως οι πιθανότητες είσπραξης των προστίμων είναι ελάχιστες. Όπως αναφέρουν ειδικοί του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις επιτρέπει το κλείσιμο τους από την μία στιγμή στην άλλη. Μάλιστα με μια αλλαγή στο όνομα και το λογότυπο, μπορεί το ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα να λειτουργεί… υπό νέα διεύθυνση μέσα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

 

Σε κάθε περίπτωση ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα και να αποφεύγουν e-shop που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων εστίασης, δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης
ΕΛΣΤΑΤ: Χειρότερα τα αναθεωρημένα στοιχεία της αρχής για ΑΕΠ και χρέος
ΔΝΤ : φορολογήστε τους έχοντες!
50% απο ιδιώτες, 50% απο εταιρείες διαχείρισης, τα ακίνητα της Airbnb
ΕΦΕΤ: απόσυρση προϊόντος ζυμαρικών, και συσκευασμένου πάγου
Eπικεφαλής νέας Thomas Cook : «Η Ελλάδα αποτελεί τον προορισμό με τις περισσότερες πωλήσεις»
Ιανός: αντιμισθία στις Δημοτικές επιτροπές
Προειδοποίηση από Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλο λογισμικό μέσω e-mail
ECDC: χαμηλού επιδημιολογικού κινδύνου η Ελλάδα
Εγκύκλιος για την μάσκα και την σωστή χρήση της
Δυνατότητες σημαντικής ανάκαμψης το 2021 για την ελληνική οικονομία εκτιμά το ΙΟΒΕ
Ξεκινάει σήμερα η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους
Πρώτη δράση ανοιχτής καινοτομίας στο πλαίσιο της εθνικής καμπάνιας «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης»
Ψυχαγωγία, ενημέρωση και εκπαίδευση ενίσχυσαν την ψηφιακή τους υπόσταση λόγω Covid
Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες από την Τράπεζα Πειραιώς
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201019
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.