Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Επανεκκίνηση τουρισμού: Ανοίγουμε και προσέχουμε. Απο αύριο 15.6 ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις και τα εποχιακά ξενοδοχεία

Απο αύριο Δευτέρα 15 Ιουνίου ξεκινά το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό ως προς τις διεθνείς αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες αφίξεις, ενώ επαναλειτουργούν και τα εποχιακά ξενοδοχεία.

 

Με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες που θα ισχύσουν στα νησιά η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους ξένους επισκέπτες. Ειδικότερα, στα νησιά έχουν αναπτυχθεί 450 κλίνες, οι οποίες θα είναι διατεταγμένες μόνο για τον covid και μπορούν να αναπτυχθούν ως τον αριθμό των 700. Υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ και μπορούν να αναπτυχθούν ως 70. Έχουν προβλεφθεί ξενοδοχεία καραντίνας στο απευκταίο σενάριο.

 

Από αύριο 15 Ιουνίου, αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ ανοίγουν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία μόνο για essential travel δηλαδή μόνο για ταξιδιώτες που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς.

 

Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μ.Βρετανία και για την Τουρκία ανεξαρτήτως της λίστας της EASA. Για τις διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις αλλά διατηρείται η απαγόρευση για Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

 

Απαγορεύεται ο κατάπλους των πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, ενώ αναφορικά με τις χερσαίες αφίξεις, από 15 έως 30 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Β.Μακεδονία.

 

 

 

Σε οτι αφορά τις επιχειρήσεις, θεσμοθετείται η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα όπως προβλέπεται σε σχετική ΚΥΑ που έχουν υπογράψει οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού.

 

Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).

 

Σχετικά με την κίνηση στην τουριστική αγορά, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες του χώρου έχουν ήδη προβεί σε ανακοινώσεις που αφορούν την επαναλειτουργία τους, σε μια χρονιά ωστοσο που είναι αχαρτογράφητη, το οικονομικό αποτέλεσμα άγνωστο και τίποτα μέχρι τώρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανονικότητα.

 

Απο πλευράς της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού προτρέπει τους πάντες να κατανοήσουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουμε τον τουρισμό είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ασφαλείας, δίνοντας το 2020 ένα δυναμικό "παρών".

 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, απο την πλευρά του αναφέρει πως «ανοίγουμε και προσέχουμε» περιγράφει την κατάσταση που βιώνει αυτή την περίοδο ο κλάδος. «Αυτή είναι πολύ συνοπτικά η περιγραφή του momentum στο οποίο βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον άνθρωπο, είμαστε στην αφετηρία μιας πολύ δύσκολης και επίπονης προσπάθειας προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή σεζόν.

Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς ο κ.Βασιλικός υπογραμμίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη ούτε για την τουριστική κίνηση και συνακόλουθα ούτε για το πόσα ξενοδοχεία θα καταφέρουν να έχουν τις πληρότητες εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσουν. Το τοπίο είναι δυναμικό κι αλλάζει μέρα με τη μέρα».

 

Ως προς την κινητικότητα των κρατήσεων αναφέρθηκε οτι : «είναι σίγουρα θετικό το γεγονός πως τουλάχιστον ξεκινάει η τουριστική σαιζόν έστω και τυπικά για ψυχολογικούς λόγους». Ο προβληματισμός που υπάρχει στον τουριστικό κόσμο έχει να κάνει με τις προκρατήσεις που υπάρχουν και αν αυτές θα συνεχίσουν να παραμένουν ενεργές για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 15 και 20 Ιουνίου, οπότε και θα μπορούν οι πελάτες στις αγορές του εξωτερικού να ακυρώσουν αυτές τις προ Covid 19 κρατήσεις χωρίς ακυρωτικά. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις προβλέψεις για τις προκρατήσεις και πως αυτές θα εξελιχθούν σε ροή τουριστών στην Ελλάδα, είναι το επόμενο 15νθήμερο, όταν και θα αλλάξει το καθεστώς των ακυρωτικών.

Απο επιχειρηματίες του χώρου, γίνεται λόγος για μια πτώση 80% του τουριστικού έργου και ζητούνται περαιτέρω μέτρα προστασίας των τουριστικών επιχειρήσεων. «Μπορεί να άνοιξαν κάποιες πτήσεις, αλλά δεν ίδια η πτητική δυναμική του παρελθόντος. πρόκειται για δειλά δειλά ανοίγματα» αναφέρουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν φέτος, αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στο 1/3.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Covid Protection
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Celestyal Cruises παρατείνει την αναστολή των κρουαζιέρων της έως τον Μάρτιο του 2021
Μάνος Κόνσολας: «Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του»
Ολοκληρώνεται η λίστα της Ε.Ε. με τις υγειονομικά «εντάξει» χώρες - Έτοιμη για τις απευθείας πτήσεις τα περιφερειακά αεροδρόμια
Έτοιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις – Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ολοκληρώνεται στις 30.6 το πρόγραμμα για τη νησιωτική Ελλάδα, «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.»
29.6 – 17.7 η υποβολή μηχανογραφικού για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια “The INSETE Webinar Series”
Ξεκινάει τις πτήσεις της η TUI, η Ελλάδα μέσα στους πρώτους προορισμούς
Διεθνείς αφίξεις από 1η Ιουλίου – δεδομένα, προφυλάξεις και προβληματισμοί
Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
«Ανοίγουν» την 1η Ιουλίου οι πύλες εισόδου – «Enjoy your stay and stay safe» λένε οι Αρχές
ΚΥΑ για δημιουργία δωματίων απομόνωσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
Αναμένονται τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη λειτουργία της κρουαζιέρας – υπό επικαιροποίηση η εθνική στρατηγική λιμένων
Μητσοτάκης: Η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ψηφιακές υπηρεσίες πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης
20 πυροσβεστικά οχήματα δωρεά της "Παπαστράτος", στην Π.Υ. του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»
web radio
VE
Hondos Center
Λιγνός_νέα
Poliiatreio
Όμηρρς
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.