Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Ο τουρισμός στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - πρωτοφανείς συνθήκες και απώλειες, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε.

Ολοκληρώθηκε χθές 12.6 η φετινή διοργάνωση του πλέον γνώριμου και αξιόλογου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο για πρώτη φορά, λόγο της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.
 

Απο τις ομιλίες ξεχώρησαν αυτή της Γενικής Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), Alessandra Priante, η οποία ανέλυσε τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέροντας οτι "η μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας ήταν ότι άλλαξε εντελώς τη μορφή του τουρισμού οδηγώντας στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, που διστάζουν να κάνουν διακοπές" σημειώνοντας παράλληλα οτι «πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για να δημιουργήσουμε την αίσθηση ασφάλειας για τον τουρισμό, όπως παλιά».


 


 

 

Η κ. Priante εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανία του τουρισμού πρέπει να ξεκινήσει και πάλι, τονίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από τους καταναλωτές ώστε να αισθάνονται όλοι ασφάλεια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί τον χειμώνα» όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό.


 

Η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού επαίνεσε τις Βρυξέλλες για το έργο που γίνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως είπε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνειδητοποίησαν τη σημασία του τουρισμού για την παγκόσμια οικονομία.


 

Η κ. Priante αναγνώρισε ταυτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πουν στις χώρες τι θα κάνουν και να παρέμβουν άμεσα στα εσωτερικά τους, ωστόσο η κρίση έκανε την ΕΕ, αλλά και τις χώρες, να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη. «Στις επόμενες εκλογές περιμένω Επίτροπο για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.


 

Παρά τις δυσκολίες και την πρόβλεψή της ότι πολλές δομές – ξενοδοχεία, εστιατόρια – ίσως να μην ανοίξουν φέτος, η κ. Priante δήλωσε ότι «για μένα ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που μπορεί να ανακάμψει πλήρως» από την κρίση.


 


 


 

Απο ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε οτι «Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν είναι να μείνει όρθια η τουριστική μας βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε όλοι -κράτος, αυτοδιοίκηση, φορείς και ιδιωτικός τομέας- όσο το δυνατόν πιο συντονισμένοι».


 


 

Ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι «η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά και αναπάντεχα τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό» προσθέτοντας οτι "φέτος θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα πάμε σε έναρξη της τουριστικής περιόδου, τώρα όμως ξεκινάμε το εγχείρημα του ανοίγματος της Ελλάδας προς τους επισκέπτες της, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αλλά θα έχει και δυσκολίες. Έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του τουρισμού η οποία θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με προτεραιότητα την προστασία της υγείας επαγγελματιών, εργαζόμενων αλλά και των επισκεπτών".


 

Σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου, ο ΓΓ του ΕΟΤ δήλωσε πως τις κατανοεί πλήρως, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από αυτόν τον χώρο και από τουριστική περιοχή, αλλά επισήμανε πως «δεν μας επιτρέπεται η αδράνεια και η φυγομαχία καθώς έχουμε μπροστά μας και τις προκλήσεις του 2021 που θα είναι έτος ανάκαμψης. Το στοίχημα της επανεκκίνησης του τουρισμού μας φέτος θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».


 

Αναφερόμενος στην καμπάνια προβολής χαρακτήρισε το 2020 ως «περιπετειώδες» όσον αφορά την προβολή της χώρας από τον ΕΟΤ, καθώς για πρώτη φορά ξεκίνησε καμπάνια branding τον Ιανουάριο η οποία διακόπηκε λόγω πανδημίας. «Ωστόσο, δεν μείναμε αδρανείς και εν μέσω καραντίνας βγήκε το «Greece From Home», ενώ και τώρα είμαστε ήδη έτοιμοι με νέα καμπάνια η οποία έγινε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως στόχος του ΕΟΤ είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε τουριστική καμπάνια διαρκώς μέχρι το 2021 με διακυμάνσεις ανάλογα με το χρόνο και την στόχευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Covid Protection
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Celestyal Cruises παρατείνει την αναστολή των κρουαζιέρων της έως τον Μάρτιο του 2021
Μάνος Κόνσολας: «Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του»
Ολοκληρώνεται η λίστα της Ε.Ε. με τις υγειονομικά «εντάξει» χώρες - Έτοιμη για τις απευθείας πτήσεις τα περιφερειακά αεροδρόμια
Έτοιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια για διεθνείς πτήσεις – Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε λιμάνια και αεροδρόμια
Ολοκληρώνεται στις 30.6 το πρόγραμμα για τη νησιωτική Ελλάδα, «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.»
29.6 – 17.7 η υποβολή μηχανογραφικού για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια “The INSETE Webinar Series”
Ξεκινάει τις πτήσεις της η TUI, η Ελλάδα μέσα στους πρώτους προορισμούς
Διεθνείς αφίξεις από 1η Ιουλίου – δεδομένα, προφυλάξεις και προβληματισμοί
Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
«Ανοίγουν» την 1η Ιουλίου οι πύλες εισόδου – «Enjoy your stay and stay safe» λένε οι Αρχές
ΚΥΑ για δημιουργία δωματίων απομόνωσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια
Αναμένονται τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα για τη λειτουργία της κρουαζιέρας – υπό επικαιροποίηση η εθνική στρατηγική λιμένων
Μητσοτάκης: Η δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ψηφιακές υπηρεσίες πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης
20 πυροσβεστικά οχήματα δωρεά της "Παπαστράτος", στην Π.Υ. του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος»
web radio
VE
Hondos Center
Λιγνός_νέα
Poliiatreio
Όμηρρς
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.