Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Ο τουρισμός στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών - πρωτοφανείς συνθήκες και απώλειες, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε.

Ολοκληρώθηκε χθές 12.6 η φετινή διοργάνωση του πλέον γνώριμου και αξιόλογου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο για πρώτη φορά, λόγο της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.
 

Απο τις ομιλίες ξεχώρησαν αυτή της Γενικής Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), Alessandra Priante, η οποία ανέλυσε τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέροντας οτι "η μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας ήταν ότι άλλαξε εντελώς τη μορφή του τουρισμού οδηγώντας στην απώλεια της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, που διστάζουν να κάνουν διακοπές" σημειώνοντας παράλληλα οτι «πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά για να δημιουργήσουμε την αίσθηση ασφάλειας για τον τουρισμό, όπως παλιά».


 


 

 

Η κ. Priante εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανία του τουρισμού πρέπει να ξεκινήσει και πάλι, τονίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από τους καταναλωτές ώστε να αισθάνονται όλοι ασφάλεια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί τον χειμώνα» όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό.


 

Η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού επαίνεσε τις Βρυξέλλες για το έργο που γίνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως είπε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνειδητοποίησαν τη σημασία του τουρισμού για την παγκόσμια οικονομία.


 

Η κ. Priante αναγνώρισε ταυτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πουν στις χώρες τι θα κάνουν και να παρέμβουν άμεσα στα εσωτερικά τους, ωστόσο η κρίση έκανε την ΕΕ, αλλά και τις χώρες, να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη. «Στις επόμενες εκλογές περιμένω Επίτροπο για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.


 

Παρά τις δυσκολίες και την πρόβλεψή της ότι πολλές δομές – ξενοδοχεία, εστιατόρια – ίσως να μην ανοίξουν φέτος, η κ. Priante δήλωσε ότι «για μένα ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που μπορεί να ανακάμψει πλήρως» από την κρίση.


 


 


 

Απο ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ανέφερε οτι «Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν είναι να μείνει όρθια η τουριστική μας βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συνεργαστούμε και να είμαστε όλοι -κράτος, αυτοδιοίκηση, φορείς και ιδιωτικός τομέας- όσο το δυνατόν πιο συντονισμένοι».


 


 

Ο κος Φραγκάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι «η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά και αναπάντεχα τα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό» προσθέτοντας οτι "φέτος θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Μέχρι πριν από κάποιες εβδομάδες δεν ήταν αυτονόητο ότι θα πάμε σε έναρξη της τουριστικής περιόδου, τώρα όμως ξεκινάμε το εγχείρημα του ανοίγματος της Ελλάδας προς τους επισκέπτες της, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αλλά θα έχει και δυσκολίες. Έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε έναν οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του τουρισμού η οποία θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με προτεραιότητα την προστασία της υγείας επαγγελματιών, εργαζόμενων αλλά και των επισκεπτών".


 

Σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του κλάδου, ο ΓΓ του ΕΟΤ δήλωσε πως τις κατανοεί πλήρως, καθώς και ο ίδιος προέρχεται από αυτόν τον χώρο και από τουριστική περιοχή, αλλά επισήμανε πως «δεν μας επιτρέπεται η αδράνεια και η φυγομαχία καθώς έχουμε μπροστά μας και τις προκλήσεις του 2021 που θα είναι έτος ανάκαμψης. Το στοίχημα της επανεκκίνησης του τουρισμού μας φέτος θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».


 

Αναφερόμενος στην καμπάνια προβολής χαρακτήρισε το 2020 ως «περιπετειώδες» όσον αφορά την προβολή της χώρας από τον ΕΟΤ, καθώς για πρώτη φορά ξεκίνησε καμπάνια branding τον Ιανουάριο η οποία διακόπηκε λόγω πανδημίας. «Ωστόσο, δεν μείναμε αδρανείς και εν μέσω καραντίνας βγήκε το «Greece From Home», ενώ και τώρα είμαστε ήδη έτοιμοι με νέα καμπάνια η οποία έγινε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως στόχος του ΕΟΤ είναι η Ελλάδα να παραμείνει σε τουριστική καμπάνια διαρκώς μέχρι το 2021 με διακυμάνσεις ανάλογα με το χρόνο και την στόχευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σοβαρές οι συνέπειες του lockdown στα παιδιά
Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων στα Διαπόντια νησιά
Σύψας : Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η αγορά
Τραγικός επίλογος για τον Σήφη Βαλυράκη
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από 25 /1/2021 έως και 1/2/2021
Έως τις 31/1 οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης
Πατρινό καρναβάλι 2021 : Ξεκίνησε το Σάββατο 23/1 και προβλέπει πολλές και διαφορετικές δράσεις
Πρωταγωνιστούν οι Κυκλάδες στη λίστα του Conde Nast με τα 23 ελκυστικότερα νησιά για το 2021
Το ελληνικό Rapid Test αντιγόνου που παράγεται στη Λάρισα, κυκλοφορεί σε 16 χώρες
Η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών της CoViD-19
Ε.Ε: Καμία απόφαση ακόμη για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού", προσαρμογή στα νέα δεδομένα διαθεσιμότητας εμβολίων
Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια
Χατζηδάκης : Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού
Σήμερα στις 18:00 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 80-84 ετών
Σήμερα οι αποφάσεις για τη λειτουργεία Γυμνασίων και Λυκείων
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.