Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

Τελική ευθεία για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών τους έχουν μπεί ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης καλούμενοι να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί.

 

Αξίζει να υπενθυμιστεί οτι αρχικά και βάσει οδηγιών τη Δευτέρα 25.5 αναμένεται να ανοίξουν οι υπαίθριοι χώροι των καταστημάτων, με τη λειτουργία των εσωτερικών να αναμένται μέχρι τις 15 Ιουνίου στη βάση συγκεκριμένων κανόνων που πρόκειται να προσδιοριστούν άμεσα.

 

Αναμφίβολα, το άνοιγμα της Δευτέρας είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο και από αυτό θα κριθεί η συνέχεια και η εξέλιξη της αγοράς.

 

"Δεδομένου ότι δεν μπορούν όλοι οι χώροι εστίασης να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικού χώρου, θα κριθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία αν μπορεί να προχωρήσει η διευθέτηση του ζητήματος αυτού και αν τα καταστήματα αυτά μπορούν να ανοίξουν εντός του Ιουνίου. Αυτό θα λυθεί κάτω από κανόνες λειτουργίας διαφορετικούς από αυτούς που ισχύουν για τους υπαίθριους χώρους», ανέφερε ο Υφυπουργος Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ κι αν αυτή θα «φτάσει» στους καταναλωτές, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι σίγουρος πως υπάρξουν μειώσεις στις τιμές, ενω σχετικά με τους εργαζόμενους είπε πως θα επανέλθει στην εργασία του το 45% των εργαζομένων ενώ σε σύντομο χρόνο θα επιστρέψουν και οι υπόλοιποι.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού σχετικά με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την εύρεση λύσης σε κάθε περιοχή.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιχειρηματιών εστίασης "σύμφωνα με τις οδηγίες των Δήμων, θα βγάλουμε κάποια παραπάνω τραπεζοκαθίσματα πάνω στις πλατείες με μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα τους, θα φορούν οι εργαζόμενοι μάσκες και γάντια, στο κατάστημα θα υπάρχουν αντισηπτικά και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα κυλήσει η κατάσταση.»

Το ενδιαφέρον αλλά και στοίχημα για το νησί μας, όπως άλλωστε και για ολόκληρη την Ελλάδα, είναι το πόσα καταστήματα θα ανοίξουν, με τους σημερινούς υπολογισμούς να κάνουν λόγο για το 70%

 

Σε οτι πάντως αφορά τις πόλεις, οι πληροφορίες θέλουν αρκετά καταστήματα να εξακολουθούν να λειτουργούν με take away ή οι επιχειρηματίες να τηρούν στάση αναμονής, κρατώντας τα κλειστά για ένα διάστημα, μέχρις ότου γίνει εμφανές πώς λειτουργούν στην πράξη τα μέτρα σε άλλα εστιατόρια.

Οι επιχειρηματίες του χώρου έχουν αναμφίβολα υψηλά και ανελαστικά κόστη λειτουργίας -είτε σερβίρουν 10 άτομα είτε 50 έχουν το ίδιο περίπου προσωπικό αλλά όχι τα ίδια έσοδα- ενώ δεν μπορούν να προδικάσουν πώς θα κινηθούν οι καταναλωτές, αν δηλαδή θα επιστρέψουν στα εστιατόρια ή αν αντίθετα θα προτιμήσουν να τα αποφύγουν είτε για υγειονομικούς λόγους είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Παράλληλα, πολλοί επιχειρηματίες επισημαίνουν οτι δεν έχει ξεκαθαρίσει, σε επίπεδο μηχανισμών δήμων, το τοπίο γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τα τραπεζοκαθίσματα.


 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
 
Atacon
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Tις 424.031 έφθασαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους»
Έρευνα για την αξιολόγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου
Χρεωκόπησε το Fleetway Travel, κλείνει στις 30/9 η Funway Holidays
Ψήφισμα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τη μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Στην Πάρο, με προορισμό την Αντίπαρο, ο Τομ Χανκς και η σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον
Συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης 12 ανεξάρτητων Βρετανών specialists tour operators με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη
Νέα εταιρική ταυτότητα για τον ΑΔΜΗΕ
Διακοπές στη χώρα τους θα κάνουν φέτος οι περισσότεροι ευρωπαίοι, το σημαντικότερο στοιχείο έρευνας της GWI για το ΙΝΣΕΤΕ
Μάνος Κόνσολας: «Το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του»
Τουρισμός : Κρίσιμες ώρες τόσο για τους εν δυνάμει επισκέπτες, όσο και για τις επιλογές για την υγειονομική ασφάλεια
ΠΑΜΕ: άμεση απόσυρση του νέου Ν/Σ για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΣΥΡΙΖΑ - Παρεμβάσεις στην χθεσινή Συζήτηση στη Βουλή - Ανακοινώσεις Γραφείου Τύπου
Destination Greece Health First: Καμπάνια για την ασφαλή πορεία του ελληνικού τουρισμού
«Υγεία και Ασφάλεια, Τουρισμός και Οικονομία : Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Ελλάδα : Θετικοί στον κορονοϊό τουρίστες που μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία καραντίνας – Υπευθυνότητα και ψυχραιμία συστήνουν οι ειδικοί
web radio
Λιγνός_νέα
Hondos Cender
Poliiatreio
Όμηρρς
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.