Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τρία νησιά των Κυκλάδων στην ευρω-λίστα κινδύνου

Η Europa Nostra, μέσα στα 7 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και τους τόπους της Ευρώπης που απειλούνται (7 Most Endangered 2024), δεν περιλαμβάνει για εφέτος τα μνημεία μας (που άλλωστε συντηρούνται σχολιαστικά), αλλά νησιά των Κυκλάδων με έμφαση στη Σίφνο, στη Σέριφο και στη Φολέγανδρο. Στην έκθεση για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, στην οποία αναφέρεται το Bloomberg, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «7 υπό απειλή 2024» καταρτίστηκε από την ομάδα πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Στο κείμενο του Φέργκους Ο’Σάλιβαν υπογραμμίζεται ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας, ήδη από το 2013, είναι να προστατεύσει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά που απειλείται, «είτε από κατεδάφιση και ανάπλαση, είτε από την παραμέληση, την υπερεκμετάλλευση ή ακόμη τον πόλεμο». Ο τίτλος του προγράμματος αναφέρεται στον αριθμό επτά.


Η τελική λίστα των 7 πιο απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2024 θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο, ωστόσο στις 30/1 προέκυψε σε πρώτη φάση η λίστα με 11 μνημεία και τόπους. Το βίντεο της Europa Nostra για τη φετινή λίστα κινδύνου:


Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου του προγράμματος «7 υπό απειλή 2024», τα νησιά των Κυκλάδων -και ειδικότερα οι περιπτώσεις της Σίφνου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου- βρίσκονται ανάμεσα στα 11 υπό απειλή μνημεία και τους τόπους πολιτισμικής κληρονομιάς της Ευρώπης Remaining Time-0:14 Fullscreen Mute Σύμφωνα με τη Europa Nostra, το European Investment Bank Institute και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού η συνολική λίστα έχει ως εξής: — Νησιά των Κυκλάδων: oι περιπτώσεις της Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, Ελλάδα — Αρχαιολογικός χώρος Muret e Portës, Durrës, Αλβανία — Ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα στο Amberd, Αρμενία — Palais du Midi, Βρυξέλλες, Βέλγιο — Εργατικές κατοικίες (courées), Roubaix-Tourcoing, Γαλλία — Εκκλησία του San Pietro, Gessate, Μιλάνο, Ιταλία — Συναγωγή της Σιένα, Ιταλία — Παλάτι Sztynort, northern Masuria, Πολωνία — Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, Šabac, Σερβία — Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Altınözü/Hatay, Τουρκία — Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας, Antakya/Hatay, Τουρκία


Ειδικότερα για τις Κυκλάδες σημειώνεται ότι «βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα προκλήσεων που θέτει η έξαρση της τουριστικής ανάπτυξης και η ανεξέλεγκτη δόμηση».

Η έκθεση στέκεται μεταξύ άλλων στη λειψυδρία, στα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και στις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

«Τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον αυθεντικό τους χαρακτήρα καθώς η ταχεία τουριστική οικοδόμηση απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους» τονίζεται μεταξύ άλλων. Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος  (επάνω) περιλαμβάνονται στη φετινή λίστα κινδύνου του προγράμματος «7 Υπό Απειλή» (europanostra.org)

Παράλληλα, οι οργανώσεις που συνέταξαν τη λίστα τονίζουν στο δελτίο Τύπου: ♦ Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, οι οποίοι υφίστανται το κύριο βάρος του υπερτουρισμού. Η επιβάρυνση των υποδομών και η αυξανόμενη ζήτηση για καταλύματα αποτελούν σημαντικές προκλήσεις. Η ζήτηση για νέες κατασκευές πέραν των ορίων των οικισμών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής να αποκαλύπτουν σταθερή αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών από 916 το 2018 σε 1.280 το 2022. Τα δομημένα τετραγωνικά μέτρα, που αυξάνονται από 291.722 τ.μ. το 2018 σε 419.232 τ.μ. το 2022, υπογραμμίζουν την εντατικοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας. ♦ Την υποψηφιότητα των Κυκλάδων, και συγκεκριμένα των νησιών Σίφνου, Σερίφου και Φολεγάνδρου, στο πρόγραμμα «7 Most Endangered 2024», προώθησε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Η ΕΛΛΕΤ υποστηρίζει πως είναι καίριας σημασίας η λήψη στρατηγικών μέτρων βασισμένων σε πολιτικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών ζητημάτων στις Κυκλάδες, προτείνοντας η προσέγγιση για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας των νησιών να είναι ολιστική. ⇒ Διαβάστε: Ιστορίες αυγουστιάτικης τρέλας (στην Πάρο) Στις άμεσες προτεραιότητες κατά την ΕΛΛΕΤ θα πρέπει να περιλαμβάνεται η θέσπιση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με σκοπό τη ρύθμιση και διαχείριση των δραστηριοτήτων, μαζί με τη θεσμοθέτηση ενός δεσμευτικού Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου για το Νότιο Αιγαίο. Η πρόταση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη κατάρτισης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τον καθορισμό ζωνών ανάδειξης του τοπίου, τη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σύγκλιση των πολιτικών και τη δημιουργία ειδικών θεσμικών ρυθμίσεων για την ενσωμάτωση της φέρουσας ικανότητας στο χωρικό σχεδιασμό.

Πηγή: Protagon.gr

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να δείτε εδω : https://www.protagon.gr/themata/tria-nisia-twn-kykladwn-stin-evrw-lista-kindynou-44342875812
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Την διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας υπέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό
ΕΛΛΑΔΑ
Real Estate: Τα νέα δεδομένα, το 1 δισ. ευρώ του προγράμματος «Το σπίτι μου» και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνέντευξη στο Volcano TV στις 17/4 θα παραχωρήσει ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. Γ. Χατζής, τοποθετούμενος σε ζητήματα που απασχολούν το νησί μας
ΕΛΛΑΔΑ
15.000 φίλαθλοι έχουν ταυτοποιήσει το εισιτήριό τους μέσω του Gov.gr Wallet
Ε.Ξ.Σ.
Συνάντηση με εκπροσώπους της Πρεσβείας των ΗΠΑ είχαν η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και το Σωματείο τουριστικών καταλυμάτων "Η Ατλαντίδα"
ΕΛΛΑΔΑ
Οι καλύτερες πόλεις για περπάτημα σε όλο τον κόσμο. H θέση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο Α.Ο. Θήρας ανανέωσε τη συνεργασία του με τον Matteo Freschi!
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros, με 7 ριζικές αλλαγές/καινοτομίες και μείωση του γραφειοκρατικού βάρους
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Η Σαντορίνη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα»
ΕΛΛΑΔΑ
ΙΝΣΕΤΕ: Σε ιστορικά υψηλά, στο 13% του ΑΕΠ η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις 16 και 17 Απριλίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Princess Cruises ανακοίνωσε την ακύρωση αφίξεων τoυ Sun Princess στη Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector
ΕΛΛΑΔΑ
Χρηματοοικονομική σταθερότητα και ευημερία - Το κλειδί βρίσκεται στην εκπαίδευση και την ασφάλιση
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερώτηση βουλευτή Μάρκου Καφούρου για την επικινδυνότητα του κτιρίου της ΔΟΥ Θήρας
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.