Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Το στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου  φαίνεται να κερδίζει η Μύκονος, σε αντίθεση με τις μικρές ποσοστιαίες μειώσεις που παρουσίασαν οι αφίξεις στη διάρκεια των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου. Συνδυαζόμενα δε, με τα έσοδα, η τάση δείχνει ότι διατηρεί τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που ακολουθούν.
Είναι γεγονός ότι στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023 έχουν καταγραφεί 147.672 διεθνείς αεροπορικές αριθμός μικρότερος κατά 7,22% συγκριτικά με τις 159.165 αφίξεις του αντίστοιχου διαστήματος για το 2022. Στον αντίποδα όμως οι 101.473 αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα  ήταν κατά 8,74% περισσότερες από τις 93.316 αφίξεις του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η διαφορά μεταξύ εσωτερικών και διεθνών πτήσεων εξηγείται από το γεγονός της αλλαγής στις προτιμήσεις των τουριστών που πλέον έχουν ως σταθμό εισόδου την Αθήνα για παραμονή λίγων ημερών και στη συνέχεια προωθούνται στα νησιά. Ειδικά οι Αμερικανοί επισκέπτες που εφέτος τείνουν να διπλασιαστούν από πέρυσι και έχουν ως δημοφιλή τελικό προορισμό τη Μύκονο ακολούθησαν αναγκαστικά αυτό το δρομολόγιο, δεδομένου ότι οι απευθείας πτήσεις από τις πόλεις των ΗΠΑ είναι μόνο προς την Αθήνα. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός της ραγδαίας αύξησης της προσέλευσης επισκεπτών στο νησί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της Fraport , τον Ιανουάριο ήταν 53,1% έναντι του ίδιου μήνα του 2022 κατά τον οποίο οι αφίξεις ήταν κατά 101,5% έναντι του Ιανουαρίου 2021. Επίσης ο Φεβρουάριος 2023 ήταν αυξημένος κατά 14,2% έναντι του ίδιου μήνα του 2022 όταν τότε σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση κατά 259 % έναντι του Φεβρουαρίου 2021. Τέλος, το ίδιο αυξητικά κινήθηκε ο Μάρτιος με 30,4% έναντι του 2022 που επίσης τότε έκλεισε με αύξηση 207,7% έναντι του Μαρτίου 2021.

Σε επίπεδο εσόδων, το πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 3.499.317 ευρώ από καταλύματα και 2.870.162 ευρώ από την εστίαση με τη δεύτερη να σημειώνει αύξηση κατά 12,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2022. 
Οι αφίξεις, συνδυαστικά με τις εισπράξεις, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για στοιχεία από επισκέπτες και όχι μόνιμους κατοίκους, πολύ περισσότερο αφού στις αφίξεις έχουν προσμετρηθεί και εκείνες των πτήσεων από χώρες του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μύκονος σε επίπεδο εσόδων από καταλύματα και εστίαση συμμετέχει κατά 3% στον ετήσιο κύκλο εργασιών στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2022, ποσοστό περίπου ίδιο με την Κέρκυρα και μεγαλύτερο των υπολοίπων νησιών του Ιονίου, καθώς και του Λασιθίου, του Ρεθύμνου, της Χαλκιδικής , ακόμα και της Κώ. Σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου υπερτερεί όλων των άλλων νησιών εκτός της Θήρας και της Ρόδου, πράγμα που δικαιολογείται από τον αριθμό των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης ( 749 στη Μύκονο, 2.655 στη Ρόδο και 1.928 στη Σαντορίνη). 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην "καλή καρδιά" βρέθηκε η Μαρία Πρασίνου και με την ιδιοκτήτριά της κ. Άννα μαγείρεψαν κολοκυθοανθούς!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής πολιτών Θήρας για το Νοσοκομείο Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εκδήλωση για τα APOLLO AWARDS 2024 στην Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός διακοπών για τους Ευρωπαίους το καλοκαίρι του 2024 η Ελλάδα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτέβρη τα Ηφαίστεια, στις 21 Σεπτεμβρίου τα φετινά
ΚΟΣΜΟΣ
Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία την πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ στη Βενετία
ΕΛΛΑΔΑ
Γ. Βρούτσης: Μαγικές διαδρομές και υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα αναβάθμισαν τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θήρας και Θηρασίας 2024!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Συνεχίζει τη συνεργασία του με την Ειρήνη Αγγελοπούλου ο Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην θεατρική παράσταση Happy Prince του Όσκαρ Ουάιλντ μας καλεί ο Παγκράτιος Σύλλογος στις 25/5
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μαθήματα κολύμβησης για παιδιά διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περιοδεία στη Σαντορίνη πραγματοποίησε η Δήμητρα Σταματέλου υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ
ΚΟΣΜΟΣ
Σε χωριό στη Μενόρκα που θυμίζει Σαντορίνη, οι κάτοικοι θέλουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση
ΕΛΛΑΔΑ
Βαρόμετρο για τις ευρωκάλπες η ακρίβεια. Εκτεταμένες εμφανίζονται αποχή και ψήφος διαμαρτυρίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ανδρέα Ξανθού και Νίκου Συρμαλένιου στη Σαντορίνη
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.