Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ν. Συρμαλένιος: «Άγνωστο το κονδύλι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στον προυπολογισμό. Ελάχιστες οι δαπάνες για τις άγονες γραμμές

Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το κοινοβουλευτικό σώμα να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και από την ακρίβεια που καλπάζει, που ενισχύει τους λίγους και εκλεκτούς, που διαιωνίζει τις κακοπληρωμένες δουλειές υποαπασχόλησης, που ιδιωτικοποιεί την υγεία και το κοινωνικό κράτος, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023.
 

Ειδικά για τα νησιά, δεν διακρίνεται ποιο είναι το περίφημο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι είναι ένα εμβληματικό μέτρο, το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σήμερα έχει απαξιωθεί και οι πληρωμές καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο στις επιχειρήσεις. Μόλις χθες κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαγκωνιζόμενοι ότι ήταν δική τους επιτυχία, προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι θα πληρώσει η Κυβέρνηση. Όμως δεν στέκεται έτσι ένα τέτοιο εμβληματικό μέτρο. Ας μας πουν λοιπόν ποιο είναι το συγκεκριμένο κονδύλι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 50 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά, το 2018, 150 τη δεύτερη. Εδώ δεν υπάρχει καν συγκεκριμένος κωδικός.
 

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, τους μειωμένους συντελεστές, υπάρχει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πέρυσι, που λέει ότι θα εφαρμοστεί δυνητικά από το 2024. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αργοπορίας και συνεπώς η Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να εφαρμόσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να το αποτρέπει.
 

Τέλος σε ό,τι αφορά την κάλυψη των άγονων γραμμών, το κονδύλι που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 63,3 εκατομμύρια, έναντι υποσχέσεων 140 εκατομμυρίων, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος.
 

Στην ομιλία του ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 «Κύριε Υπουργέ, πράγματι η προηγούμενη συνάδελφος έκανε μια προσπάθεια εποικοδομητικών προτάσεων, κυρίως για το τραπεζικό ζήτημα στο τέλος, αλλά βλέπω ότι ο Υπουργός λείπει σήμερα από την Αίθουσα. Φαίνεται ότι έφαγε πολύ ξύλο χθες από τους τραπεζίτες και δεν κατάφερε να φτάσει στην Ολομέλεια –λέω για τον κ. Σταϊκούρα- και έτσι συμφώνησε σε μια πρόταση η οποία είναι αχαρακτήριστη, θα έλεγα. Όταν συμφωνούμε ότι θα δώσουμε μόνο το 50% της αύξησης των επιδοτήσεων, κι αυτό σε ενήμερους δανειολήπτες, που αφορά τελικά είκοσι χιλιάδες πρόσωπα, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μια τουλάχιστον αστεία, θα τη χαρακτηρίσω, κατάσταση, όταν οι τράπεζες έχουν δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκατομμύρια και όταν έχει γίνει δύο φορές ανακεφαλαιοποίηση από τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η κατάσταση.

Συζητάμε λοιπόν σήμερα έναν προϋπολογισμό σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, που επιβαρύνεται από τον χαμό ενός δεκαεξάχρονου παιδιού από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης, που μεταφέρει στην ελληνική αστυνομία αυτόν τον αυταρχισμό, με τη λογική ότι «έχετε λυμένα τα χέρια σας και άρα κάνετε ό,τι μπορείτε», και βεβαίως σε ένα κλίμα υπό το βάρος του σκανδάλου τέλεσης και συγκάλυψης των υποκλοπών. Και σε μια οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Ο προϋπολογισμός αυτός παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση ως μια εικονική πραγματικότητα, ως μια κοσμογονία, που δίνει ευημερία και ανάπτυξη.

Πάμε όμως να δούμε τώρα τα στοιχεία. Πληθωρισμός και Ακρίβεια. Λόγω έλλειψης χρόνου θα είμαι όσο γίνεται πιο επιγραμματικός. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μείωση τον Νοέμβριο της ακρίβειας του πληθωρισμού με 8,5%, έναντι 12% τον Σεπτέμβριο. Όμως ο δείκτης ακρίβειας των τιμών των βασικών αγαθών τρέχει με ρυθμό αύξησης πάνω από 15%. Τα βασικά είδη, φυσικό αέριο 27,8%, γαλακτοκομικά 25,3%, ψωμί και δημητριακά 17,6%, κρέατα 16,7%, είδη άμεσης κατανάλωσης 14,5%, καφές τσάι και λοιπά 10,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 10,6%, ένδυση-υπόδηση 10,2%, λαχανικά 11,6%. Και βεβαίως οι ανατιμήσεις αυτές στο ράφι νίκησαν το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» του κ. Άδωνι.

Για τις επενδύσεις, επειδή επαίρεστε για ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού, πράγματι οι επενδύσεις κινούνται αυξητικά, 10% το 2022, 16% το 2023. Είναι όμως μικρότερος ο ρυθμός από τον προβλεπόμενο. Όπως επίσης πρέπει να δούμε όχι μόνο τα νούμερα, οι επενδύσεις δεν είναι μόνο νούμερα, αλλά είναι και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Διερωτώμαι, αυτές οι επενδύσεις συνάδουν όλες σε ένα μοντέλο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο; Κατά την άποψή μας, εφόσον μιλάμε μόνο για επενδύσεις του τύπου «στρατηγικές επενδύσεις», που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια, τριάντα δύο επενδύσεις ύψους 7,7 δις, κυρίως τουριστικές επενδύσεις πεντάστερων ξενοδοχείων και ενεργειακές επενδύσεις φαραωνικών αιολικών πάρκων, τα οποία γίνονται χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς την πρόβλεψη φέρουσας ικανότητας. Άρα φέρνουν κέρδη μόνο στους επενδυτές και όχι κέρδη στις τοπικές κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις περιβαλλοντικής καταστροφής και αλλοίωσης της οικονομίας κλίμακας των συγκεκριμένων περιοχών.

Εξαγωγές: τεράστιο εμπορικό έλλειμμα 70,4% σε ετήσια βάση. Διότι ακριβώς δεν παράγουμε, αλλά εισάγουμε.

Η ανάπτυξη 5% για το 2022 και όλοι οι διεθνείς και οι λοιποί οργανισμοί λένε ότι θα κυμανθεί το 2023 από 1% έως 2%, και βεβαίως μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών.

Η ανεργία: Έχουμε σε απόλυτους αριθμούς μείωση, αλλά η υποαπασχόληση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της απασχόλησης. Μιλάμε για μερική απασχόληση 57% έναντι πλήρους απασχόλησης 43%, ενώ στους νέους η ανεργία 15 έως 24 ετών είναι στο 27,3%.

Όσο για τη φορολογία, κι αυτή θα αυξηθεί στα 56 δις το 2023, από τα 54 εισπραχθέντα φέτος, με καθοριστική συμμετοχή των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, που κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στην αισχροκέρδεια των παρόχων.

Όσο για το ιδιωτικό χρέος, φέτος έχουμε αύξηση 5,7 δις, έναντι συνολικού χρέους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες πάνω από 258 δισεκατομμύρια.

Επειδή ο χρόνος τρέχει, θα πω δυο λόγια για τη νησιωτικότητα. Για μια ακόμα χρονιά, επειδή μίλησε και χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, δεν διακρίναμε ποιο είναι το περίφημο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα εμβληματικό μέτρο, το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σήμερα έχει απαξιωθεί και οι πληρωμές καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο στις επιχειρήσεις. Μόλις χθες κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαγκωνιζόμενοι ότι ήταν δική τους επιτυχία, προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι θα πληρώσει η Κυβέρνηση. Όμως δεν στέκεται έτσι ένα τέτοιο εμβληματικό μέτρο. Ας μας πουν λοιπόν ποιο είναι το συγκεκριμένο κονδύλι. Εμείς είχαμε δώσει 50 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά, το 2018, 150 τη δεύτερη. Εδώ δεν υπάρχει καν συγκεκριμένος κωδικός.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, τους μειωμένους συντελεστές, υπάρχει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πέρυσι, που λέει ότι θα εφαρμοστεί δυνητικά από το 2024. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ιδού η Ρόδος. Η Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να εφαρμόσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να το αποτρέπει.

Και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των άγονων γραμμών, το κονδύλι που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 63,3 εκατομμύρια, έναντι υποσχέσεων 140 εκατομμυρίων.

Ένας τέτοιος λοιπόν προϋπολογισμός, ο οποίος οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και από την ακρίβεια που καλπάζει, που ενισχύει τους λίγους και εκλεκτούς, που διαιωνίζει τις κακοπληρωμένες δουλειές υποαπασχόλησης, που ιδιωτικοποιεί την υγεία και το κοινωνικό κράτος, απέναντι σε αυτόν τον προϋπολογισμό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, με το βλέμμα στην κοινωνική πλειοψηφία και στη διάσωση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της χώρας.

Ένα τέτοιο σχέδιο παρουσίασε ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, με τις έξι εθνικές προτεραιότητες, που είναι ένα σχέδιο κοστολογημένο απόλυτα και ολιστικό, με έλεγχο της ΔΕΗ από το δημόσιο, με έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο, με αυξήσεις μισθών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, με αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με σύσταση του νέου ΕΣΥ, με κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα, με ενίσχυση των ΑμεΑ, με επιδόματα μητρότητας, με στεγαστική πολιτική που δεν θα υπηρετεί τις τράπεζες και με ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα εφαρμόσει η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τα «μυστικά» του ηφαιστείου της Σαντορίνης αποκαλύπτουν ερευνητές απ' όλο τον κόσμο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Σαντορίνη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διήμερη επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Μ. Καφούρος: Το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού για το ελληνόφωνο τραγούδι διορθώνει μία παράλειψη δεκαετιών
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ευχαριστήριο του Α.Ο. Θήρας στο GK Rent a car Santorini
ΕΛΛΑΔΑ
Γιάννης Βρούτσης : "Δεν υπάρχει θετικό δείγμα ντόπινγκ ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας ανδρών"
ΕΛΛΑΔΑ
Μαζί για το Παιδί: Μαζί στρώνουμε το πασχαλινό τραπέζι για 600 παιδιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συντήρηση πλεγμάτων Αμμουδίου απο το Δήμο Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γιάννης Χατζής “Δεν μπορώ να δεχθώ την έννοια υπερτουρισμού”
ΕΛΛΑΔΑ
Έκθεση της CLIA δείχνει ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας έχει ξεπεράσει τα ιστορικά επίπεδά της και τα ρεκόρ του 2019
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις19 και 20 Απριλίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε Καστελόριζο, Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, για τη Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας
ΕΛΛΑΔΑ
Στο top 5 των αγαπημένων επενδυτικών προορισμών για ξενοδοχειακές μονάδες στην Ευρώπη βρίσκεται η Ελλάδα
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.