Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Μέχρι 832 MW το περιθώριο έργων ΑΠΕ στα νησιά

Ακόμα και μέχρι τα 832 MW θα μπορούσε να φτάσει το περιθώριο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ για τις Κυκλάδες εφόσον ίσχυε το μέτρο των περικοπών.  Αυτό επισημαίνει ο Διαχειριστής  στα σχόλια που υπέβαλε, στη δημόσια διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας.

 

Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2022 θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με τις εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ στα νησιά που εμπίπτουν στην εφαρμογή του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

Αυτό σημαίνει πως τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί σε νησιά και προβλέπουν ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση, μπορεί να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση της διασύνδεσης, στα νησιά που έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ ή βάσει χρονοδιαγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του 2024. Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτουν τα νησιά των Κυκλάδων και η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό η διασύνδεση των νησιών με το ΕΣΜΗΕ αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησης του δυναμικού ΑΠΕ των νησιών και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου στην προοπτική ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

 

Στη συγκεκριμένη διαβούλευση έλαβε μέρος και ο ΑΔΜΗΕ, καταχωρώντας τα δικά του σχόλια για τα περιθώρια διείσδυση των ΑΠΕ σε αυτά τα νησιά.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, ο προσδιορισμός των περιθωρίων ισχύος των ΑΠΕ απαιτεί διερεύνηση και συνεκτίμηση πλήθους παραγόντων. Παράγοντες όπως η μεταφορική ικανότητα των διασυνδετικών δικτύων, οι τιθέμενοι περιορισμοί ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος, ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργικοί περιορισμοί που εισάγουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις , καθώς επίσης η δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το ΕΣΜΗΕ στα σημεία σύνδεσης.

Για να προσδιορίσει το περιθώριο ΑΠΕ στις Κυκλάδες ο Διαχειριστής εκπόνησε τρία σενάρια, με την επιβολή περιορισμών στην παραγωγή ενέργειας και χωρίς την επιβολή περιορισμών.

Περιθώρια ισχύος χωρίς περικοπές – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Στην περίπτωση των σεναρίων χωρίς την εφαρμογή των περικοπών, τα περιθώρια ισχύος ΑΠΕ κυμαίνονται από 405 MW έως 465. Στο σενάριο με την εφαρμογή των περικοπών κυμαίνονται από 600 MW μέχρι 732 MW.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πιο θετικό σενάριο κατά τον ΑΔΜΗΕ, που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το περιθώριο σταθμών ΑΠΕ. Πρόκειται για την περίπτωση που θα εφαρμοστεί η δυνατότητα των περικοπών σε συνδυασμό με το περιθώριο του έργου διασύνδεσης Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το περιθώριο αυξάνεται στα 832 MW και είναι το μεγαλύτερο νούμερο που προκύπτει από όλες τις υποθέσεις εργασίας του ΑΔΜΗΕ.

Περιθώρια ισχύος με περικοπές – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Η πρακτική των περιορισμών

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα επιβολής ελεγχόμενων λειτουργικών περιορισμών (περικοπές) στην παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια για την ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας.

η πρακτική του περιορισμού αποτελεί μια διεθνώς διαδεδομένη σημαντική πηγή ευελιξίας των σύγχρονων συστημάτων μεταφοράς και προβλέπεται και από την ΕΕ. Η δυνατότητα αυτή, αφορά περιοχές με περιορισμένο ανταγωνισμό ή με συστηματική εμφάνιση συμφόρησης και οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα ξεπερνούν το 5% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην τοποθέτηση του στη δημόσια διαβούλευση για το περιθώριο ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ, ο Διαχειριστής αναφέρει και τις μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου (ΠΣ). Ακολουθεί αναλυτικά ο πίνακας:

Σταθμοί ΑΠΕ στις Κυκλάδες – Πηγή: ΑΔΜΗΕ

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η Δ’ και τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το α΄εξάμηνο του 2024

ypodomes.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησαν οι επισκέψεις των μαθητών στο ενεργειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσαριά στις 2/12 λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΘ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια λειτουργίας του AHEPA συμμετείχε η AHEPA Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στις 2/12
ΕΛΛΑΔΑ
Πιερρακάκης: Το 1 δισ. θα φτάσουν φέτος οι ψηφιακές συναλλαγές – Χοντρικά κάποιος γλιτώνει 100 ουρές
ΕΛΛΑΔΑ
Προσωρινοί πίνακες για 2.260 θέσεις στα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Μετανάστευσης – Ασύλου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κ.Κ.Ε. Σαντορίνης : Να μην περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα για την υγεία!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση καταγγελία για το νομοσχέδιο για την υγεία απο το Συνδικάτο Τουρισμού Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN δημιουργεί την επόμενη γενιά πιλότων με ένα νέο 3ετές Πρόγραμμα Υποτροφιών για 120 νέους και νέες που αγαπούν την αεροπορία
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 30η Νοεμβρίου στο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Στη dream team και της 7ης αγωνιστικής η Κωνσταντέλλου του Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ 18/2022 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/11/2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 17:00 ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την 1η Δεκεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ
Το "Work from Greece" προωθεί η πλατφόρμα Marketing Greece
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.