Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ :ΟΧΙ στη νομιμοποίηση από τη Βουλή της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας

Στην Ελληνική Βουλή κατατέθηκε προχθές νομοσχέδιο κύρωσης συμφωνίας για την επιστροφή 161 Κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά από 50 χρόνια… Πρόκειται για προϊόντα λαθρανασκαφών από τα νησιά των Κυκλάδων που κατέχει ο αρχαιοκάπηλος Leonard Stern.
Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας η ελληνική και διεθνής πρακτική είναι ο επαναπατρισμός τους με διεθνή δικαστική συνδρομή. Πολιτική που έχει εφαρμοστεί από τη χώρα μας επανειλημμένα με επιτυχία και μάλιστα απέναντι σε μεγάλα μουσεία, όπως το J.P. Getty ή ευρωπαϊκά Υπουργεία Πολιτισμού.

Αντί να ακολουθήσει την πολιτική αυτή η κυβέρνηση, που θα έχει τη βοήθεια των αρχών δίωξης αρχαιοκαπηλίας των ΗΠΑ, νομιμοποιεί τη συλλογή έναντι των αμερικανικών αρχών, αναγνωρίζοντας την εξαγωγή και την παραμονή των αρχαιοτήτων στις ΗΠΑ ως νόμιμη, παραιτούμενη από κάθε ένδικο μέσο και παραδίδοντάς τις στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης Νέας Υόρκης για έκθεση, επιστημονική μελέτη και εκμετάλλευση, επί 50 χρόνια.

Μετά τα 50 χρόνια μπορεί να επιστέψουν στην Ελλάδα, αλλά όχι σε κάποιο δημόσιο μουσείο και συγκεκριμένα στο πλέον σχετικό και αρμόδιο «Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού» (στη νησίδα μουσείων στο κάστρο της Νάξου) που κατασκευάζει η ΕΦΑ Κυκλάδων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά θα επιστέψουν στο ιδιωτικό Μουσείο Γουλανδρή (Κυκλαδικής Τέχνης).

Δεν μας εκπλήσσει η θερμή συμπαράσταση της Μητσοτάκης Α.Ε. στην τριμερή παράνομη συναλλαγή (L.Stern, Μουσείο Γουλανδρή και Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης), στην πρόθεσή της να τη νομιμοποιήσει μέσω της Ελληνικής Βουλής, αφού η αποδοχή προϊόντων λαθρανασκαφών αποτελούσε παραδοσιακή δραστηριότητα της οικογένειας. Η ΕΡΕ και ο πατήρ, ήταν αυτοί που κάλυπταν τις λαθρανασκαφές και στήριζαν τους αρχαιοκάπηλους, προϊόντα των οποίων αποτελούν τα 161 Κυκλαδικά αντικείμενα. Δεν μας εκπλήσσει που θεωρεί υποχρέωσή του να τελειώσει το έγκλημα που ξεκίνησαν πριν από χρόνια.

Τα 161 Κυκλαδικά ειδώλια, καντήλες και άλλα αντικείμενα είναι κομμάτια βίαια αποσπασμένα από τα θεμέλια του πολιτισμού μας, κομμάτια της αυγής του πρώτου πολιτισμού της θάλασσας. Γι’ αυτό οι σημερινοί Κυκλαδίτες διεκδικούν τον επαναπατρισμό τους στα νησιά εδώ και τώρα, τη φυσική ένταξή τους στις συλλογές των Μουσείων των Κυκλάδων και την επιστημονική τους ένταξη στο έργο της αρχαιολογίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο νομικής κάλυψης της αρχαιοκαπηλίας. Τους βουλευτές του Νομού, τους Δημάρχους Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη και τους Έπαρχους, τους φορείς και τις συλλογικότητες του πολιτισμού, να αντιδράσουν ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Μόνο μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θα υπερασπίζεται τις ρίζες του πολιτισμού μας, θα διασφαλίζει τον πολιτισμό ως καθολικό δικαίωμα και σαν ζώσα παράδοση, ως αναπτυξιακό πυλώνα με όρους ισότητας, σεβασμού στο παρελθόν και βιωσιμότητας για το μέλλον.

 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τους επόμενους μήνες η ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης και των δυτικών Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα
ΕΛΛΑΔΑ
Τετραήμερη πανελλαδική απεργία στα ταξί από σήμερα 4/12
ΕΛΛΑΔΑ
Δώρο Χριστουγέννων: Από σήμερα η καταβολή για τους άνεργους – Στις 21 Δεκεμβρίου στους συνταξιούχους
ΕΛΛΑΔΑ
Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 26,9 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες που οδηγούν στη νέα εποχή της αγροδιατροφής
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Την Τετάρτη 6/12 στις 18.00 το εξ' αναβολής παιχνίδι του Α.Ο. Θήρας με τον Απολλώνιο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Πύργος άναψε το δέντρο του και στις 9/12 ανταλλάσει βιβλία στο πλαίσιο των Χριστουγέννων!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
3ο Santa Run την Κυριακή 10/12 στις 12:00 απο την Κοινότητα της Οίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε και λειτουργεί το Χριστουγεννιάτικο χωριό του ΔΑΠΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι από σήμερα. Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Η «παράδοση» που θέλει τελευταία τον ο Α.Ο. Θήρας να κερδίζει τον Άρη συνεχίστηκε για 2η χρονιά και στη Μίκρα.
ΕΛΛΑΔΑ
Συγκίνηση, επιχειρηματικότητα, νεανική ορμή και άρωμα γυναίκας στην ετήσια απονομή των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς» για το 2023
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Με στόχο την 3η του φετινή εκτός έδρας νίκη, αντιμετωπίζει σήμερα Σάββατο τον Άρη ο Α.Ο. Θήρας (εδώ το live link)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γενική Συνέλευση και εκλογές στην Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης μας για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στις 13/12
ΕΛΛΑΔΑ
Ποιές είναι 22 αλλαγές στην φορολογία από 1η Ιανουαρίου
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2023 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.