Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Καμία ουσιαστική πολιτική για τη Νησιωτικότητα δεν ακούσαμε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη

Κοινό Δελτίο Τύπου βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Δωδεκανήσου- Νεκτάριου Σαντορινιού, Κέρκυρας- Αυλωνίτη Αλέξανδρου, Κυκλάδων- Νίκου Συρμαλένιου, Λέσβου- Γιάννη Μπουρνού, Χίου- Ανδρέα Μιχαηλίδη

Προσπαθώντας να κατευνάσει την ολοένα αυξανόμενη οργή των νησιωτών για την εγκατάλειψη που υφίστανται, ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά μοίρασε… υποσχέσεις και χαμόγελα. Καμία συγκεκριμένη πολιτική για τη Νησιωτικότητα, κανένα μέτρο που θα ενισχύσει τα νησιά και κανένα σχέδιο για την ανάκαμψη των νησιωτικών οικονομιών και κοινωνιών, οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της ακρίβειας, των ανατιμήσεων στα καύσιμα, της αποτυχίας του επιτελικού κράτους και της αδιαφορίας της ΝΔ.

Τέσσερις ώρες στο Μαξίμου πέρασαν οι εκπρόσωποι των μικρών νησιών της χώρας, ακούγοντας τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει κονδύλια που ήταν ήδη δεσμεύσεις και πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπόσχεται χρήματα ΕΣΠΑ και ποσά που ούτως ή άλλως διαχειρίζονται και κατανέμουν, ήδη, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα επιμέρους Υπουργεία. Να «ανασταίνει», για ακόμη μια φορά, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, όταν όλοι οι Δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην υλοποίησή του, αν τελικά γίνει δεκτή κάποια από τις προτάσεις τους. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την εξαπάτηση των νησιών που ξεκίνησε ο Υπουργός Ναυτιλίας, υποσχόμενος ένα δήθεν «τεράστιο» πακέτο στήριξης στη νησιωτική χώρα, μέσα από το περίφημο πρόγραμμα Νέαρχος, που όμως στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΝΑΝΠ….δεν έχει καμία καταχώρηση πίστωσης, αφού το συγκεκριμένο εργαλείο συνυπολογίζεται μαζί με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, για το 2022 στα 23εκ συνολικά!

Καμία απάντηση για το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου- του μόνου μέτρου που απαντάει στις πραγματικές καθημερινές ανάγκες των νησιών- αγγίζουν τους 6 μήνες για τα εισιτήρια, ενώ μόλις πριν λίγο καιρό οι επιχειρήσεις πήραν χρήματα για το πρώτο 6μηνο του 2021. Καμία απάντηση για την υποχρηματοδότηση του μέτρου που οδηγούν στις αναβολές πληρωμών, την ώρα που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει 570 εκ από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Καμία απάντηση, τέλος, για το ότι αυτή η Κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να πάρει οποιοδήποτε πρωτοβουλία για την μείωση των τιμών των καυσίμων, οι οποίες έχουν γονατίσει την οικονομία, αλλά κατήργησε και το σκέλος του Μεταφορικού Ισοδυνάμου που στόχευε στην πραγματική μείωση της τιμής της βενζίνης στα νησιά της χώρας, εκτοξεύοντας τις τιμές στα νησιά στα πάνω από 2,80€/ λίτρο.

Καμία κουβέντα δεν ακούστηκε από τα χείλη του τόσο «ευαίσθητου», για τη Νησιωτικότητα, Πρωθυπουργού για τις πολυετείς συμβάσεις άγονων γραμμών, που όλο ανακοινώνονται και ποτέ δεν υλοποιούνται με αυτή την Κυβέρνηση ή για το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποσχεθεί χρηματοδότηση ύψους 130εκ για τις άγονες γραμμές, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό του έχει εντάξει μόνο 50εκ. Σιγή ιχθύος για τις ανάγκες αναβάθμισης του ακτοπλοϊκού στόλου και για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που μετά από την τετραετία 2015-2019, τα νησιά μας έχουν αρχίσει να παρακαλάνε πάλι σαν επαίτες για ένα δρομολόγιο, ώστε να μην ερημώσουν.

Καμία κουβέντα, ακόμη, για τις μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ οι οποίες υπολογίζονται ακόμη και 10 φορές πάνω και που έχουν φτάσει, τα περισσότερα νησιωτικά νοικοκυριά, στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Καμία συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση της στελέχωσης των νησιωτικών Δήμων και των υπηρεσιών στα νησιά

Τέλος, και με μεγάλη μας λύπη, διαπιστώσαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται την μεγάλη αναταραχή που η Κυβέρνηση του έχει προκαλέσει στα νησιά, εξαιτίας της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας σε αυτά. Άδεια Κέντρα Υγείας, υποστελεχωμένα και σε τραγική κατάσταση λειτουργίας νησιωτικά Νοσοκομεία, Πολυδύναμα Ιατρεία με μόνο ένα γιατρό για όλο το νησί, μετακινούμενοι γιατροί και νοσηλευτές προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά από νησί σε νησί, καμία μόνιμη πρόσληψη, σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Υγείας των νησιών και σχέδιο για γιατρούς με μπλοκάκια. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της ΝΔ για τα νησιά και καμία μαραθώνια φιέστα για να ενισχυθεί το συνεχώς καταρρακωμένο προφίλ του Πρωθυπουργού, δεν μπορεί να την κρύψει πια.

Τα νησιά μας χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις από μια Κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως νοιάζεται έμπρακτα για την Νησιωτικότητα: Ενίσχυση νησιωτικής επιχειρηματικότητας, με πραγματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και ένα συγκεκριμένο πλέγμα στοχευμένων πολιτικών. Επαναφορά της κανονικότητας των πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Επαναφορά της εφαρμογής του σκέλους των καυσίμων, με επιδότηση στην αντλία. Επέκταση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου για επιδότηση εισιτηρίων σε όλους τους φορολογούμενους της χώρας, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Άμεση θεσμοθέτηση κινήτρων (διοικητικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά, κα) για την προσέλκυση μόνιμων γιατρών στα νησιά. Αύξηση των προϋπολογισμών των νησιωτικών Νοσοκομείων. Οριστικό τέλος στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Υγείας των νησιών. 

Η Κυβέρνηση βιώνει τον πανικό της κατάρρευσής της. Εδώ και τρία χρόνια έχει καταδικάσει τα νησιά σε ύφεση και υποβάθμιση και τώρα προσπαθεί με αδειανές παροχολογίες να αντιστρέψει το κλίμα. Το μόνο που πρέπει να καταλάβει, είναι πως όσο πιο σύντομα φύγει, τόσο καλύτερη υπηρεσία θα προσφέρει στη χώρα και στα νησιά της.  

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της φθινοπωρινής εθελοντικής αιμοδοσίας της τράπεζας αίματος Σαντορίνης (1-9/10)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεστίαση και δωρεές του Ροταριανου Ομίλου Σαντορίνης
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN διακρίθηκε και πάλι ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ «Η μουσική πάει σχολείο»
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Το πρόγραμμα της συμμαχίας που επικράτησε στην Ιταλία
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 26η Σεπτεμβρίου στο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Μία ακόμη φιλική νίκη πανηγύρισε ο Α.Ο. Θήρας επικρατώντας με 0-3 στο Αιγάλεω
ΕΛΛΑΔΑ
Τον Μάρτιο οι αυξήσεις στις συντάξεις – Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 250 ευρώ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μικρή φωτιά που κατασβέστηκε στην καλντέρας – Άμεση η αντιμετώπιση της Πυροσβεστικής
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Επιτυχημένη και η δεύτερη μέρα του Santorini Experience. Σήμερα Κυριακή η κολύμβηση
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του σημείωσε σήμερα Σάββατο στο Κερατσίνι ο Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στη Σαντορίνη η υφυπουργός τουρισμού Σ. Ζαχαράκη για το Santorini Experience, επισκέφθηκε και τη Ζυθοποιία ΦΤΕΛΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Mε νίκη άνοιξε την «αυλαία» των φετινών του φιλικών ο Α.Ο. Θήρας ενόψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της Volley League
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Santorini Experience. Σήμερα ο ημιμαραθώνιος
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Εκπαιδευτική Θεατρική Ομάδα "ΕΝ ΟΔΩ" διοργανώνει ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Volcano TV
Hondos_KE
ΔΕΥΑΘ 29/6
δεναξας
Santorini Experience 2022
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.