Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Συρμαλένιος: Οι υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας και στην Ακτοπλοΐα εκπέμπουν SOS!

O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη βουλή με αφορμή τον τραγικό θάνατος εν πλω στο δρομολόγιο του «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» Πειραιά –Mήλο – Ανάφη, του 41χρονου υποπλοίαρχου Σταύρου Πελεκάνου, με καταγωγή από το Βουρβούλο Σαντορίνης, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμα μια φορά το μείζον θέμα έλλειψης αντιμετώπισης των εκτάκτων περιστατικών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, δυστυχώς έχουν επανειλημμένα επιβεβαιωθεί οι ανεπάρκειες ενός συστήματος άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών που καταλήγουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, είτε πρόκειται για ναυτικούς, είτε πρόκειται για επιβάτες, είτε πρόκειται για μόνιμους κατοίκους ή επισκέπτες των νησιών.

Η έλλειψη ιατρών αλλά και μέσων αντιμετώπισης στα πλοία της ακτοπλοΐας, αλλά και οι σοβαρές ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος στα νησιά, οδηγούν όλον αυτόν τον κόσμο σε διαρκή ανασφάλεια, ιδιαίτερα στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και πολύωρων ταξιδιών και ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο με τον κατά πολύ πολλαπλάσιο κόσμο που διακινείται από και προς τα νησιά.

Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση με τις συνεχείς νομοθετήσεις της και παρά την εμπειρία της πανδημίας, αντί να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας, το υποβαθμίζει και το απαξιώνει.

Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας τα τελευταία χρόνια αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης στους δημόσιους φορείς υγείας των νησιών αλλά ταυτόχρονα και την επιδεικτική κυβερνητική αδιαφορία.

΅Επανειλημμένα έχει τονιστεί ότι η υγεία των νησιωτών, σε μεγάλο βαθμό, αντιμετωπίζεται επιπόλαια και ευκαιριακά, αφού εξαρτάται πολλές φορές από το αν υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσο ή και από τις καιρικές συνθήκες ώστε να καταφέρουν να προσεγγίσουν τα σωστικά μέσα.

Και βεβαίως όλες οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται κατά την διάρκεια του  χειμώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ το καλοκαίρι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται από την πληθώρα των περιστατικών εξαιτίας της τουριστικής υπερσυγκέντρωσης σε πολλά νησιά που δεν διαθέτουν σοβαρά στελεχωμένες υγειονομικές δομές.

Η Κυβέρνηση εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, ας αναλογιστεί πως μπορεί να  γιορτάζει κάθε φορά την έναρξη της τουριστικής περιόδου και να διατυμπανίζει την εγκατάσταση και εργασία των νομάδων τουριστών με πιλοτικά προγράμματα στην Σύρο, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί παρόμοια περιστατικά υγείας στα νησιά (αλλά και στα πλοία που είναι η προέκτασή τους) και δεν μπορεί να παρέχει ούτε καν υπηρεσίες  πρωτοβάθμιας υγείας στους νησιώτες και ταξιδιώτες.

Στην παρούσα περίπτωση το βράδυ της Τρίτης 3/5/2022, υπέστη εν πλω έμφραγμα ο 41χρονος Σαντορινιός Υποπλοίαρχος του πλοίου «Πρέβελη», όταν δεν κατάφεραν να του παρασχεθούν αποτελεσματικά οι ιατρικές υπηρεσίες εντός του πλοίου, ενώ διετάχθη η επιστροφή του στον Πειραιά, για να διαπιστωθεί τελικά ο θάνατός του από το ΕΚΑΒ .

Μάλιστα σε δημοσίευμα στις 4/5/2022 της Εφημερίδας Documento, αναφέρεται ότι οι «αρμόδιοι φορείς δεν δίστασαν να πουν πως η επιλογή αποστολής ελικοπτέρου θα ήταν χάσιμο χρόνου οπότε προτίμησαν να τα αφήσουν καθηλωμένα».

(https://www.documentonews.gr/article/ploio-preveli-katelixe-o-28xronos-ypoploiarxos-anti-gia-diasoseis-xrisimopoioyn-ta-elikoptera-gia-voltes-mitsotaki/)

Ωστόσο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό το τραγικό περιστατικό. Οι Κυκλαδίτες, οι νησιώτες καθώς  και οι χιλιάδες ταξιδιώτες με τα πλοία των νησιών μας δεν μπορούν να αισθανθούν ασφαλείς, αν δεν έχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, καθώς και τις επείγουσες υπηρεσίες υγείας εν πλω, εφόσον διακινούνται χιλιάδες άτομα καθημερινά . Τέλος, οι οι υγειονομικές των νησιών μας εξακολουθούν  να παραμένουν υπο-στελεχομένες.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται  οι αρμόδιοι υπουργοί :

  1. Προτίθενται να διερευνήσουν τον τραγικό θάνατο του Υποπλοιάρχου για να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά καθώς και ο λόγος που διετάχθη το «Πρέβελη» να επιστρέψει στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χαθεί πιθανόν πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή;
  2. Προτίθενται να διερευνήσουν αντίστοιχα αν ακολουθήθηκε η δέουσα ιατρική αντιμετώπιση εν πλω καθώς και αν υπήρχε η δυνατότητα να παρασχεθούν υπηρεσίες Τηλεϊατρικής για καρδιολογικά περιστατικά και οδηγίες αντιμετώπισης μέσω του «Teleheart», όπως διαφημίζει η ναυτιλιακή εταιρεία;
  3. Γιατί δεν κινητοποιήθηκε ενδεχομένως εναέριο μέσο μεταφοράς για να τον παραλάβει από το πλησιέστερο νησί με αποτέλεσμα ο άτυχος ναυτικός καταλήξει;
  4. Εξετάστηκε η δυνατότητα επείγουσας μεταφοράς του με πλωτό μέσο, αν αυτό ήταν το προσφορότερο μέσο;
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος η "ρήτρα αναπροσαρμογής". Καταργείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΛΛΑΔΑ
Παγκόσμια ημέρα ναυτικού η 25η Ιουνίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
"Οι νέοι τραγουδούν για τους νέους" - Συναυλία του Εθνικού Ωδείου Θήρας και του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΟΤ και AEGEAN: «Explore Your Happy Place» η νέα κοινή διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 24η Ιουνίου στο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Νίκη και για τις κορασίδες του Α.Ο. Θήρας! Για πρώτη φορά κορασίδες και παγκορασίδες πέρασαν στους τελικούς!
ΕΛΛΑΔΑ
Η Κατανάλωση Συχνών Και Μικρών Γευμάτων Αυξάνει Τελικά Τον Μεταβολισμό;
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση 25-28/6
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οριστική λύση στα προβλήματα του ΓΝΘ με παρέμβαση του Δημάρχου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το ΠΑΣΟΚ Θήρας για την επετειο απο τον θανατο του Ανδρέα Παπανδρέου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι φετινές επιδοσεις νησιων των κυκλαδων σε εσοδα καταλυματων και εστιασης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απολύτως ασφαλής προορισμός η Σαντορίνη
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.