Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Το PickTheAlien επιστρέφει στις Κυκλάδες με την υποστήριξη του CPF

Το πρόγραμμα “Pick the Alien” συνεχίζεται για τρίτη χρονιά εξελίσσοντας και επεκτείνοντας τις δράσεις του με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών μέσα από την καθιέρωση βρώσιμων ξενικών ειδών στη διατροφή μας!!!

Τα οικοσυστήματα και η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλούνται από την εισβολή θαλάσσιων ξενικών ειδών που έχουν εξαπλωθεί με τη συμβολή ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Περίπου 1.000 ξενικά είδη έχουν εισέλθει στη Μεσόγειο και περισσότερα από 300 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά έχουν χαρακτηριστεί ως εισβολικά και ανταγωνίζονται τα αυτόχθονα είδη για πόρους και τόπους διαβίωσης προκαλώντας σημαντικά οικολογικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις τους εκτείνονται πέρα από το θαλάσσιο περιβάλλον και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία, κυρίως στον κλάδο της αλιείας, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Η υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών μέσα από την αντικατάσταση των αυτόχθονων ειδών και κυρίως των ανώτερων θηρευτών, όπως είναι ο ροφός, το μαγιάτικο και ο ξιφίας, με βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη αποτελεί μέτρο αντιμετώπισης της πίεσης που ασκείται στα οικοσυστήματα της Ελλάδας. Η προστασία της θάλασσας περνάει και από το πιάτο μας! Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη της γευστικής κι εμπορικής αξίας των βρώσιμων ξενικών ειδών, ώστε να εισέλθουν στη διατροφική αλυσίδα και τελικά στα πιάτα των καταναλωτών με περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες που έχουν επηρεαστεί από τα εισβολικά είδη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας! Θα υλοποιηθούν: Γαστρονομικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών, αλλά και την ευκαιρία να γευτεί τους θαλάσσιους εισβολείς της Ελλάδας. Πιλοτική εφαρμογή αλιευτικών εργαλείων που στοχεύουν στο ψάρεμα λεονταρόψαρου (Pterois miles) με στόχο την επιλεκτική και βιώσιμη αλίευση του είδους. Διαγωνισμοί με στόχο την αφαίρεση θαλάσσιων ξενικών ειδών από προστατευόμενες περιοχές με την πολύτιμη συμμετοχή ερασιτεχνών αλιέων. Προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών μέσα από την καταγραφή δεδομένων στην ομάδα «Σε ξενίζει…Μοιράσου το μαζί μας!!!» και τη συλλογή δειγμάτων από πολίτες. Διαδικτυακή εκδήλωση λήξης του προγράμματος κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα λάβουν μαγειρεμένα θαλάσσια ξενικά είδη με delivery, ώστε να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους. Τις τελευταίες δεκαετίες τα θαλάσσια οικοσυστήματα διαταράσσονται λόγω άμεσων ή έμμεσων ανθρώπινων παρεμβάσεων, όπως η εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, η υπεραλίευση εμπορικών ειδών, η διάνοιξη διωρύγων για την επιτάχυνση του εμπορίου κ.α.., με τη Μεσόγειο να αποτελεί μια από τις πιο επηρεαζόμενες περιοχές παγκοσμίως. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως μέσο προόδου για τη δημιουργία μιας συμμαχίας που θα φέρει πιο κοντά αλιείς, εστιάτορες και καταναλωτές με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δέχονται οι θάλασσές μας.Το κείμενο υπογράφουν οι ακόλουθες οργανώσεις : 

Η υλοποίηση του προγράμματος συνεχίζεται από την iSea, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ, και την υποστήριξη και συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Ionian Environment Foundation, του Argolic Environment Foundation και του Cyclades Preservation Fund. Στοιχεία επικοινωνίας: Νικολέττα Σιδηροπούλου Τηλ: 6982766371 email: [email protected] iSea-www.isea.com.gr Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη, από νέους, αλλά έμπειρους στην προστασία του περιβάλλοντος ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων. Κύριος στόχος της αποτελεί προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, η επαγρύπνηση μέσα από την ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα υδάτινα οικοσυστήματα και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης. Για την επίτευξη των στόχων της, δραστηριοποιείται σε 4 κύριους πυλώνες δράσεις: 1) την Επιστήμη των Πολιτών, 2) τα ευάλωτα είδη, 3) τη σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα και 4) τα υδάτινα απορρίμματα. Blue Marine – www.bluemarinefoundation.com Η περιβαλλοντική οργάνωση Blue Marine, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αφοσιωμένη στην αποκατάσταση της υγείας των ωκεανών μέσα από την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα στον κόσμο. Αυτή η δυναμική περιβαλλοντική οργάνωση εργάζεται σε όλο τον κόσμο για την προστασία μεγάλων θαλάσσιων περιοχών και την αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Την επόμενη δεκαετία, στόχος του Blue Marine είναι η προστασία του 30% των ωκεανών και η βιώσιμη διαχείριση στο υπόλοιπο 70% του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος η "ρήτρα αναπροσαρμογής". Καταργείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΛΛΑΔΑ
Παγκόσμια ημέρα ναυτικού η 25η Ιουνίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
"Οι νέοι τραγουδούν για τους νέους" - Συναυλία του Εθνικού Ωδείου Θήρας και του Γραφείου Νεότητας της Ι.Μ. Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 254η Ιουνίου στο χρόνο
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΟΤ και AEGEAN: «Explore Your Happy Place» η νέα κοινή διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό
ΕΛΛΑΔΑ
Σαν σήμερα. Η 24η Ιουνίου στο χρόνο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Νίκη και για τις κορασίδες του Α.Ο. Θήρας! Για πρώτη φορά κορασίδες και παγκορασίδες πέρασαν στους τελικούς!
ΕΛΛΑΔΑ
Η Κατανάλωση Συχνών Και Μικρών Γευμάτων Αυξάνει Τελικά Τον Μεταβολισμό;
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση 25-28/6
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οριστική λύση στα προβλήματα του ΓΝΘ με παρέμβαση του Δημάρχου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το ΠΑΣΟΚ Θήρας για την επετειο απο τον θανατο του Ανδρέα Παπανδρέου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι φετινές επιδοσεις νησιων των κυκλαδων σε εσοδα καταλυματων και εστιασης
Volcano TV
Hondos_KE
δεναξας
© 2022 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.