Ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός της φορολογικής διοίκησης που ξεκίνησε το 2012 με το βίαιο κλείσιμο πολλών νησιωτικών ΔΟΥ, προχώρησε βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, διότι έγινε πριν ξεκινήσει ουσιαστικά το ηλεκτρονικό ψηφιακό σύστημα. Έτσι το κλείσιμο πάρα πολλών ΔΟΥ στα νησιά το 2012 και 2013 είχε ως συνέπεια μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα των κατοίκων με υποχρεωτικές μετακινήσεις στον Πειραιά και στην Αθήνα, μετακινήσεις υποχρεωτικές υπαλλήλων, μείωση των φορολογικών ελέγχων και μείωση εσόδων στους ΟΤΑ από τις συναλλαγές οι οποίες πλέον δεν γινόντουσαν επιτόπου. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, από το βήμα του προεδρεύοντος στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα τη φορολογική διοίκηση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Μεγάλος όγκος δουλειάς, μετά από αυτή τη βίαιη κατάληξη, μεταφέρθηκε στους φοροτεχνικούς και στους λογιστές και αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ο Νίκος Συρμαλένιος επίσης ανέφερε ότι η πλατφόρμα MY DATA έχει πολλά προβλήματα. Έχουν τεθεί πρόστιμα και κυρώσεις που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από αρχές του 2022, τα οποία δεν είναι εύκολο τόσο γρήγορα να μπορέσουν να επιβληθούν, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πραγματική λειτουργία της πλατφόρμας. Το ίδιο γίνεται και με πολλές πλατφόρμες που υπάρχουν ασφυκτικές προθεσμίες για τη λειτουργία τους.
Επίσης, κάποιες ΔΟΥ δέχονται εmail πολιτών και κάποιες άλλες όχι. Δηλαδή, υπάρχουν δύο ταχύτητες εξυπηρέτησης των πολιτών. Τέλος, ένα άλλο ζήτημα, που δεν ακούστηκε, είναι για τους κατοίκους του εξωτερικού που είναι υποχρεωμένοι να πάνε στη μοναδική ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού που είναι στην Αθήνα, καθώς δεν μπορούν να πάρουν ΑΦΜ και άλλα απαραίτητα εργαλεία στους τόπους στους οποίους γίνεται η συναλλαγή.