Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και εκατοντάδες χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων

Συντάκτης: ΔΚ

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε γενική και ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων.
 

Σύμφωνα με την ερώτηση, ένα μήνα σχεδόν από την έναρξη του σχολικού έτους και παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας ότι δεν υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς και όλα λειτουργούν κανονικά, η πραγματικότητα, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της β’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, τη διαψεύδει.
 

Η κατάσταση στη λειτουργία των σχολείων στις Κυκλάδες παραμένει τραγική. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στην ανακοίνωση της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/359690_tragiki-katastasi-stis-kyklades-110-ta-kena-stis-kyklades-horis-parallili-ta ), η «κανονικότητα» την οποία επικαλέστηκε η Υπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων, στις Κυκλάδες «μεταφράζεται» σε 110 κενά εκπαιδευτικών και 2300 χαμένες εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως σε γενική και ειδική αγωγή.
 

Στα σχολεία στα νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν σοβαρά εκπαιδευτικά κενά και μορφωτικές ελλείψεις για τους μαθητές καθώς σε πολλά δεν υπάρχουν καθηγητές για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
 

Τραγικό, δε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παιδιά με σοβαρές ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες που δεν έχουν καμία υποστήριξη στο σχολείο, καθώς δεν έχουν προσληφθεί καθηγητές για την παράλληλη στήριξη. Το ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε εξορθολογισμό των θέσεων , προσλαμβάνοντας ένα εκπαιδευτικό για να παρέχει παράλληλη στήριξη σε δύο ή  και τρεις μαθητές. Γι αυτό το λόγο και επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αρκετοί οι διευθυντές/ντριες των σχολείων, προκειμένου να βοηθήσουν τους μαθητές με εγκεκριμένη γνωμάτευση για παράλληλη στήριξη, διαθέτουν τις πλεονάζουσες ώρες εκπαιδευτικών γενικής παιδείας για να υποστηρίξουν τους μαθητές. Οι σοβαρές μειώσεις του αριθμού πρόσληψης εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, επηρεάζουν σοβαρά τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, την ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και δυσχεραίνουν την εργασία των εκπαιδευτικών.
 

Επίσης, η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, των καλλιτεχνικών και της πληροφορικής, έχει ως αποτέλεσμα σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων τα μαθήματα αυτά να διδάσκονται ελάχιστα ή και καθόλου, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά η εκπαίδευση και οι μαθητές μας στη νησιωτική Ελλάδα βιώνουν τον αποκλεισμό από τη πρόσβαση στη γνώση και ιδιαίτερα από τα ειδικά μαθήματα, αυτά που προωθούν την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
DEYATH
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άλμα της Σαντορίνης στην ψηφιακή εποχή
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Α.Ο. Θήρας : Πρώτη "παράσταση" στην έδρα του για τη φετινή σεζόν
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Γ΄ Εθνική : Στον 5ο όμιλο η Σαντορίνη - Αναλυτικά το πρόγραμμα.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ευθεία Φηρών Πύργου λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συγχαρητήρια Μ. Ορφανού προς το νέο προεδρείο των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΘ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευχαριστήρια προς ΓΝΘ - ΠΑΓΝΗ της οικογένειας του Γρηγόρη Καρέλη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ δημιουργεί τη δική του χορωδία
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (15/10)
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN αυξάνει τη συμμετοχή της στην Animawings και ενισχύεται στην αγορά της Ρουμανίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χαιρετισμός για την 60ή εθελοντική αιμοδοσία από την διευθύντρια του Ν/Σ Παίδων "Αγία Σοφία", Σοφία Ιωαννίδου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τοποθέτηση της Θηραϊκής Πολιτείας για τη δημοπράτηση της νέας εργολαβίας καθαριότητας του Δήμου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησε η τοποθέτηση 10 εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών (AED Plus) , εννέα στη Σαντορίνη κι ενός στη Θηρασιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας χερσαίου και υποθαλάσσιου χώρου Σαντορίνης»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο όμιλος Andronis προχωρά στην κατασκευή κατοικιών προσωπικού για τη στέγαση των εργαζομένων του στην Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Κεραυνούς έφερε ο «Μπάλλος» στην Αττική - Χιόνια σε Δυτ. Μακεδονία και Πίνδο
Hondos_211012
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.